Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Tog en macka – förlorade jobbet

En del glider runt på en räkmacka. Andra åker ut på grund av en skinksmörgås. Flygbolaget Ryanair har sparkat en anställd sedan han utan lov tagit en macka. En svensk arbetsgivare skulle inte kunna göra på det viset, enligt Unionen.
Ola Rennstam Publicerad 7 mars 2014, kl 10:27
Colourbox
En anställd på Rynair tog en macka utan att be om lov. Då fick han sparken. Colourbox

Nyligen utsåg Kollega jobbetsom kabinanställd på Ryanair till det yrke vi minst av allt vill ha. Arbetsvillkoren på det irländska flygbolaget lämnar en hel del övrigt att önska och nu har man utmärkt sig igen.

När en anställd tog en skinkmacka som var avsedd för försäljning utan att be om lov fick han sparken. Enligt uppgifter till den spanska tidningen El Pais hävdar bolaget att mannen brutit mot bolagets regler om att personal dels måste be om lov innan de tar mat som är tänkt att säljas och dels betala för den. Enligt flygbolaget kostar smörgåsen 5,50 euro.

– Att ta en enstaka macka är inget man kan förlora jobbet för i Sverige, det är ett för lågt belopp. Men det är egentligen inte beloppet i sig som är viktigt utan att man har missbrukat sin förtroendeställning, vilket Arbetsdomstolen ser strängt på. Alltså att det är en medveten och uppsåtlig handling, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen.

Även om svenska arbetsgivaren inte kan avskeda någon som tillskansat sig en gratismacka är det givetvis inte fritt fram.
– Man kan definitivt få en varning, för att ta en macka utan lov är inte heller okej i Sverige, det vill säga om arbetsgivaren gjort det väldigt tydligt, säger Elisabet Ohlsson.

Den Ryanairanställde mannen, som arbetat på flygbolaget sedan 2007, har försökt driva ärendet rättsligt sedan 2011. Enligt Svenska Dagbladet tog domstolen i Madrid emot hans stämning, men ärendet avskrevs eftersom spansk arbetsdomstol inte kan ta upp ärendet eftersom mannen var anställd på Irland.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.