Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Unga pensionärer får det allt bättre

Sedan början av 1990-talet har pensionärerna fått allt mer pengar att röra sig med. I dag har de nyblivna pensionärerna en disponibel inkomst som är nästan lika hög som de yrkesarbetandes.
Niklas Hallstedt Publicerad 8 september 2014, kl 14:35
Colourbox
Av en ny rapport från pensionsbolaget AMF framgår att pensionärerna har fått det bättre de senaste tjugo åren. I alla fall om man jämför dem med de som yrkesarbetar. Colourbox

Det talas ofta om att pensionärerna har svårt att klara sig ekonomiskt. Men det är skillnad på pensionär och pensionär.

Av en ny rapport från pensionsbolaget AMF framgår att pensionärerna har fått det bättre de senaste tjugo åren. I alla fall om man jämför dem med de som yrkesarbetar.

I början av 1990-talet hade yngre pensionärer, de som är under 75, cirka 88 procent av den disponibla inkomsten för yrkesarbetande mellan 30 och 49 år. År 2012 var siffran uppe i nästan 95 procent.

Rapporten visar också att pensionärerna ändrat sitt konsumtionsmönster det senaste decenniet. Deras utgiftsandel för livsmedel, bostad och hälsovård har minskat. I stället har transportkostnader liksom kostnader för rekreation och kultur kommit att ta ett allt större utrymme.  Det visar att pensionärer sannolikt lever ett mer aktivt liv än tidigare.

- Trenden att äldre konsumerar som yngre fortsätter. I genomsnitt har man det skapligt ekonomiskt. Samtidigt har man en generellt förbättrad hälsa i de här grupperna jämfört med tidigare generationer. När man blir pensionär har de flesta möjlighet att fortsätta det liv de haft innan, konstaterar Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Men det är ingen entydig bild. Det är stor skillnad mellan pensionärerna. De äldre, de som fyllt 75, har bara drygt 71 procent av de yrkesarbetandes inkomster. En orsak kan vara att många väljer att ta ut tjänstepensionen och en eventuell privat pension på fem eller tio år. Det ger en hög pension i början, men desto mindre senare.

- Dessutom finns det många, framförallt kvinnor, bland de äldre som inte jobbat hela livet och saknar tjänstepension, säger Carina Blomberg.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.