Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen gör tummen upp för IF Metalls utspel

Just som PTK:s förhandlingar om nya turordningsregler och kompetensutveckling för de anställda tycks ha kört fast, öppnar IF Metall för samma sak.
- Det är positivt att de verkar göra samma analys som vi, säger Niklas Hjert, ordförande för PTK:s förhandlingsgrupp.
Niklas Hallstedt Publicerad 9 maj 2014, kl 14:47

IF Metall vill förhandla om turordningsregler, anställningsskydd, utbildning och omställning, berättar tidningen Arbetet. Och detta direkt med arbetsgivarna inom industrin. IF Metall anser nämligen att det behövs branschvisa överenskommelser eftersom förutsättningarna skiljer sig åt så mycket.

Beskedet välkomnas av Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och ordförande för PTK:s förhandlingsgrupp. Sedan länge är PTK involverade i förhandlingar om ett nytt omställningsavtal med Svenskt Näringsliv. PTK har velat få till ett system för kompetensutveckling för tjänstemännen, liksom bättre omställningsmöjligheter för visstidsanställda och anställda som sägs upp på grund av ohälsa. Arbetsgivarna å sin sida har krävt ändrade turordningsregler och större möjligheter att styra vilka som ska få behålla jobbet.

Men de förhandlingarna står i stort sett still eftersom parterna står för långt ifrån varandra. De har dock inte kapsejsat helt.

- Nej, vi tycker att de här frågorna är väldigt angelägna och att vi bör hitta en lösning mellan parterna i ett avtal, säger Niklas Hjert som välkomnar IF Metalls utspel.

- Det är positivt att det finns fler förbund som identifierar att vi måste hitta bra lösningar på det här med kompetensutveckling så att de anställda kan vara fortsatt attraktiva under hela yrkeslivet.  Det är bra att vi är fler som kan ta den svåra diskussionen, en förutsättning för förändring är att den är bra genomdiskuterad.

IF Metall talar om branschvisa avtal. Skulle Unionen kunna tänka sig att göra överenskommelser för exempelvis enbart industrin?

- Från Unionens sida är det viktigt att förändringar som vi gör kring de här sakerna är något som vi kan se att vi kan uppnå för alla Unionens medlemmar inom alla våra branscher. Det är vårt mål.

Avvisar du tanken på branschvisa överenskommelser?

- Jag avvisar den inte, men ska vi göra de här väsentliga förändringarna måste vi veta att det är något vi kan göra för alla våra medlemmar.

Nästa helg ska IF Metalls kongress ta ställning till om förbundet ska försöka inleda förhandlingar om bland annat turordningsregler och omställning.

 

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.