Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unionen för öronmärkt föräldramånad

Den första januari 2016 reserveras ytterligare en månad inom föräldrapenningen för vardera föräldern, om regeringen får som den vill. En bra idé anser Unionen, men understryker att förslaget inte per automatik medför att diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden upphör.
Lina Björk Publicerad 19 mars 2015, kl 11:11
Hasse Holmberg/TT
Regeringen har skickat ut ett förslag om ytterligare en månad reserverad för vardera förälder på remiss. Ett förslag som Unionen tror kommer att få positiva effekter, även om det inte räcker för att nå en jämställd arbetsmarknad. Hasse Holmberg/TT

I sin budgetproposition för 2015 aviserade regeringen att de skulle återkomma till riksdagen med lagförslag om att reservera ytterligare en månad inom föräldraförsäkringen för respektive förälder. Det har man nu gjort i ett förslag som gått ut på remiss.

I dag tar kvinnor ut betydligt högre andel av föräldrapenningen än män och jobbar dessutom deltid i större utsträckning, vilket får följder på både karriär, löneutveckling och pension.  Föräldraledigheten och hur den fördelas har därför en betydande påverkan på hur jämställdheten på arbetsmarknaden utvecklas. Mot den bakgrunden föreslår regeringen därför att ytterligare 30 dagar reserveras för vardera föräldern, dagar som inte kan avstås till varandra.

 Unionen tror att förslaget kommer att få positiva effekter.

- Ett jämnare uttag av föräldrapenningen kommer att flytta fram positionerna för ett jämställt arbetsliv, säger Peter Tai Christensen, utredare för likabehandling, jämställdhet och mångfald på Unionen.

Man har också tittat på ändringar av jämställdhetsbonusen.  I dag omfattar inte bonusen de första 60 dagarna, som är reserverade för pappan. Enligt förslaget ska antalet bonusdagar nu minska, som en konsekvens av att antalet reserverade pappamånader ökar till 90 dagar. Det innebär att det maximala bonusbeloppet blir 10 500 kronor.

I förslaget hävdar man att några effekter av jämställdhetsbonusen inte kunnat uppmätas. Men när Försäkringskassan frågade nyblivna föräldrar om de var villiga att dela mer på ledigheten om de fick en bonus svarade 90 procent att de var positivt inställda till en bonus som uppmuntrar till ett jämnare uttag av föräldrapenningen. Det är inte belagt att 90 procent kan tänka sig att dela mer lika på grund av bonusmöjligheten och en majoritet svarade samtidigt att man saknade kunskaper om hur bonusen fungerar.

- Vi har en positiv inställning till att använda ekonomiska incitament för att fördela föräldraledigheten jämnt.  Det behövs dock informationskampanjer om hur bonusen fungerar så att fler förstår vad den innebär, innan man kan utvärdera dess effekter, säger Peter Tai Christensen.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström