Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Uppsagd från Ericsson för andra gången

Petra Hertogs är luttrad. Och smått uppgiven. För 14 år sedan blev hon uppsagd från Ericsson i Kista. Nu kan det snart vara dags igen.
– Jag ser inget slut på osäkerheten och räknar kallt med att de ständiga neddragningarna kommer att fortsätta framöver.
Niklas Hallstedt Publicerad 16 december 2016, kl 10:14
Peter Knutson
Ovissheten sänker stämningen, menar Petra Hertogs, som är beredd på att kanske bli uppsagd från Ericsson för andra gången. Peter Knutson

Petra Hertogs är kritisk till att Ericsson inte ger klara besked om vad nu som väntar de anställda.

– Vi vill veta vad som är på gång! Ovissheten gör att stämningen blir låg och dålig. Det spekuleras om Ericsson ska flytta utomlands, eventuella avstyckningar och vad som blir kvar i Sverige. Tankarna finns där hela tiden, men samtidigt går det inte att hålla på att älta, vi måste jobba på, säger Petra Hertogs som arbetar som Strategic Sourcing Manager på Group and Product Sourcing.

Hon anser att ett stort problem är att Ericsson under lång tid inte hade en ordinarie vd.

– Man måste ha någon som kommunicerar och fattar tydliga beslut. En ledare som är insatt i branschen och kan hantera de enorma utmaningar vi står inför.

Petra Hertogs berättar att hon och hennes kollegor är undrande inför vad som egentligen ligger bakom att Ericssons försäljning och vinst har minskat och är betydligt sämre än förväntat.

– Hur har det kunnat gå så här illa? Vad beror det på att det gått käpprakt åt skogen? Det är också mycket märkligt att företaget trots allt fortsätter att ha höga avkastningskrav, som nu leder till de neddragningarna som väntar. Men det går ju inte att bara spara och spara hela tiden om ett företag ska utvecklas, säger Petra Hertogs.

Hon menar att de återkommande uppsägningarna gör att Ericsson riskerar att hamna i en ond spiral och på sikt bli mindre attraktivt för unga talanger.

År 2002 blev Petra själv uppsagd när Ericsson drog ned i Kista. Efter en kort period av arbetslöshet fick hon ett annat arbete. Efter tre år sökte hon sig på nytt till Ericsson, men till en annan tjänst än tidigare.

– Jag hoppas få stanna kvar inom Ericsson eftersom det hela tiden finns chans att bredda sig och jobba med nya områden. Jag är 49 år och vill kunna hänga med i det som händer. Men jag saknar besked om hur jag på bästa sätt ska kunna kompetensutveckla mig och vad som förväntas av mig för att jag ska kunna vara en tillgång för företaget även i framtiden.

Trots ovissheten är Petra ändå inte särskilt orolig inför framtiden.

– Om jag inte får stanna kommer jag att ta mig vidare på ett eller annat sätt. Det finns andra branscher som jag kan tänka mig. Men det vore ledsamt om det i framtiden blir så att Ericsson inte längre kommer att finnas kvar i Sverige.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.