Kollega

Upptäck koderna i betygen

Publicerad 1 april 2006, kl 00:00

Alla har rätt till ett betyg. Men hur ska man tolka omdömena? "Till vår fulla belåtenhet", låter kanske bra. Men enligt chefernas kod betyder det under snitttet.

Georg Uggelberg har skrivit boken Att skriva och tolka tjänstgöringsbetyg. Enligt honom är det fortfarande många företag som använder mallar i sina betyg.

- Fler och fler använder dolda betygskalor.

Aldrig har man väl sett ett betyg där en anställd fått omdömet undermålig, inkompetent eller oduglig. Nej, det gäller att tolka betygen man får i sin hand. Står det väldigt mycket om dina arbetsuppgifter men väldigt lite om hur du har skött dem? Inte så bra. Står det att du har skött jobbet tillfredsställande? Inte heller det är ett speciellt bra betyg.

Problemet är att avgöra vilka som vet vad de skriver och vilka som inte gör det. Mindre företag med viss ovana att skriva betyg kan ge omdömet mycket bra, och faktiskt mena det, medan ABB eller Ericsson kanske menar att personen presterat knappt genomsnittligt.

- En som inte är duktig på att sätta betyg kan faktiskt skada den anställde, säger Georg Uggelberg.

Det gäller att som anställd läsa noga. Känner man på sig att arbetsgivaren nog tycker att man varit en stor tillgång kan man ge en fingervisning om hur betyget bör se ut.

Så varför skriver inte arbetsgivaren precis som det är? Om en person har visat ett uppenbart ointresse för sitt arbete, är det då rätt att påstå motsatsen, vilket är vad en oerfaren person skulle läsa in?

- Huvudskälet till att man inte skriver negativt är att betyget ska räcka livet ut. Att du misslyckas på ett jobb behöver inte bero på dig, det gör ju sällan det. Det är ofta en kombination av flera faktorer, kanske kommer du inte överens med chefen, eller så är arbetet helt enkelt inte det rätta för dig. Det vore orättvist mot en person att skriva något negativt, säger Georg Uggelberg.

Men om ett betyg med till synes fina omdömen hamnar hos en arbetsgivare som kan koderna och läser mellan raderna, är man rökt som sökande då? Nej, menar Georg Uggelberg. Betygen är bara en del i det som avgör vem som får jobbet. Referenser och intervju är lika viktiga.

- Om chefen är duktig på att ta referenser är det ett väldigt fint komplement. Där kan han eller hon få en beskrivning av personligheten och bättre tolka betygen, säger Uggelberg.

Är du en person som verkar rätt för jobbet vill arbetsgivaren ta reda på vad som ligger bakom det dåliga betyget. Dels kan du räkna med att få frågor vid intervjun, dels kommer han eller hon sannolikt att ringa upp din tidigare arbetsgivare för att få en förklaring.

Har du varit fackligt förtroendevald kan det vara en merit, i synnerhet om du varit arbetstagarrepresentant i bolagsstyrelsen. Georg Uggelberg tycker att man ska låta fackklubben skriva ett separat betyg om ens insatser på det fackliga området.

Har du bytt tjänst flera gånger inom samma företag är det viktigt att det syns i betyget.

- Har man suttit i tio år på samma tjänst i ett företag med avancemangsmöjligheter är det negativt, åtminstone om man är ung.

Birgitta Aldemark på Unionen berättar att hon i sitt tidigare yrkesliv, i bland annat finansvärlden, alltid varit noga med att notera vilka projekt hon jobbat i och vilken roll hon haft. Efter ett par år kan det annars vara svårt att minnas.

Hon har suttit både på arbetsgivar- och arbetstagarsidan i anställningsförfaranden och har stor erfarenhet av betyg.

- Det finns inget negativt i ett betyg, det finns bara bra, bättre och ännu bättre. Det gäller att tolka vad som står.

Hon skulle själv aldrig skicka in ett dåligt betyg. Faktum är att Birgitta Aldemark inte skulle skicka iväg några betyg alls om det inte uttryckligen står i annonsen att man ska det.

- Betygen är personliga, inget man dräller iväg hur som helst. En jobbansökan är en intresseanmälan. En anställningsprocess ska vara en vinna-vinnasituation, balanserad. Betygen är viktigare när man är yngre.

Betygens ålder kan också ha betydelse. Arbetsgivarna har, på dagens marknad, ofta hundratals ansökningar att ta ställning till. För att göra det enklare kan man skicka med de betyg man tror är intressanta för tjänsten man söker, och strunta i vitsorden från feriearbeten och extraknäck, eller betyg som är väldigt gamla.

- Gamla betyg minskar i värde. Om jag har betyg som visar att jag på 70-talet jobbade i projekt som i dag är ointressanta kan det vara negativt, säger Georg Uggelberg.

Allt fler arbetsgivare väljer också att ta emot ansökningar per e-post. Har man inte sina betyg digitalt kan man svårligen skicka med dem. Georg Uggelberg råder den som mejlar sin ansökan och ändå vill uppmärksamma arbetsgivaren på att det finns fina betyg att visa upp att skriva det.

- Man kan till exempel skriva att "jag har betyg med goda vitsord från följande anställningar". Så länge man kan stå för det ska man lyfta fram sina förtjänster. Är det ett amerikanskt företag ska man dessutom bre på lite extra. 

(Siftidningen nr 4-2006)

Linda Svensson
Linda Svensson
linda.svensson@kollega.se
 • Läs även...

  Så får du jobbet – med rätt kroppsspråk

  Kroppsspråket väger tungt vid en anställningsintervju. Allt ifrån ögonkontakt till din hållning, är av betydelse för hur du framstår i rekryterarens ögon. Här är tipsen på hur du blir kroppsmedveten.

 • Läs även...

  Blivit av med jobbet?

  Plötsligt kallar chefen till möte. Oplanerat. Du blir orolig. Är det varsel på gång? Eller tvärt om. Du har fått nog och laddar för att gå in till chefen och säga upp dig. Vilket som, här är tipsen!

 • Läs även...

  IT-mässa lovar jobb i Lund

  Trots gårdagens tunga besked om att 1 000 personer varslas om uppsägning på Sony i Lund, ser arbetsmarknaden i Skåne relativt ljus ut för den med IT-kompetens. Nästa månad ordnar Arbetsförmedlingen en IT-mässa där ett 40-tal företag erbjuder 200 lediga tjänster.

 • Läs även...

  Välj ett underskattat jobb

  Yrkesval är lite som att välja biofilm, de man hört mest om blir de största besvikelserna när man väl sitter där i biomörkret. Vill du göra karriär, få hög lön eller bara ha ett lugnt och skönt jobb – välj inte ett överskattat yrke – välj ett underskattat!

 • Läs även...

  Nya former av rekrytering

  Att bli kallad till audition för att få ett jobb är inte längre förbehållet skådespelare och artister. Inte heller är det helt ovanligt med rekryteringemingel och jobb-speeddejting. Men konstiga situationer kan uppstå!

 • Läs även...

  Konsten att starta ett företag

  Det var en vacker sommarnatt som Ali och hans två kompisar Saleh och Shafik satt och funderade på vad de ville göra i framtiden. De hade just tagit studenten, och pratade om vilka förutsättningar de hade. Skulle de kunna starta eget?

 • Fler nyheter

  Svenska fack om TTIP

  Just nu diskuteras arbetstagarnas rättigheter i frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) i EU-kommissionen, som också har bett de svenska facken att säga sitt i frågan och komma med en gemensam formulering. Här är Unionens ståndpunkter.

 • Fler nyheter

  Sverige – näst bäst på digitalisering

  Enligt en nytt index hamnar Sverige på andra plats när det kommer till digital utveckling. Toppar listan gör Danmark. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.

 • Fler nyheter

  Ge parterna mer plats i ny arbetsmiljöstrategi

  Den förra regeringens handlingsplan för arbetsmiljöpolitiken får hård kritik från Statskontoret i en analys, bland annat för att man inte involverat arbetsmarknadens parter tillräckligt. Samtidigt har ett första samråd hållits med parterna, inför en ny strategi.

 • Fler nyheter

  Ny basindustri ger få jobb

  Förra gången var det gruvorna och stålet. Nu utmanar datahallarna om titeln som norra Sveriges framtid.

 • Fler nyheter

  Dragkamp om datahallar

  Ett hinder för visionen om 20 nya hallar inom fem år är elskatten. Sedan Finland sänkt sin elskatt etablerade sig Google där. Tar Sverige upp kampen?

 • Fler nyheter

  "Bra att vi hamnar på IT-kartan"

  Hur viktig är etableringen av datacenter för Sverige som IT-nation och finns det egentligen något slut på tillväxten av "big data"?

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.