Kollega

Upptäck koderna i betygen

Publicerad 1 april 2006, kl 00:00

Alla har rätt till ett betyg. Men hur ska man tolka omdömena? "Till vår fulla belåtenhet", låter kanske bra. Men enligt chefernas kod betyder det under snitttet.

Georg Uggelberg har skrivit boken Att skriva och tolka tjänstgöringsbetyg. Enligt honom är det fortfarande många företag som använder mallar i sina betyg.

- Fler och fler använder dolda betygskalor.

Aldrig har man väl sett ett betyg där en anställd fått omdömet undermålig, inkompetent eller oduglig. Nej, det gäller att tolka betygen man får i sin hand. Står det väldigt mycket om dina arbetsuppgifter men väldigt lite om hur du har skött dem? Inte så bra. Står det att du har skött jobbet tillfredsställande? Inte heller det är ett speciellt bra betyg.

Problemet är att avgöra vilka som vet vad de skriver och vilka som inte gör det. Mindre företag med viss ovana att skriva betyg kan ge omdömet mycket bra, och faktiskt mena det, medan ABB eller Ericsson kanske menar att personen presterat knappt genomsnittligt.

- En som inte är duktig på att sätta betyg kan faktiskt skada den anställde, säger Georg Uggelberg.

Det gäller att som anställd läsa noga. Känner man på sig att arbetsgivaren nog tycker att man varit en stor tillgång kan man ge en fingervisning om hur betyget bör se ut.

Så varför skriver inte arbetsgivaren precis som det är? Om en person har visat ett uppenbart ointresse för sitt arbete, är det då rätt att påstå motsatsen, vilket är vad en oerfaren person skulle läsa in?

- Huvudskälet till att man inte skriver negativt är att betyget ska räcka livet ut. Att du misslyckas på ett jobb behöver inte bero på dig, det gör ju sällan det. Det är ofta en kombination av flera faktorer, kanske kommer du inte överens med chefen, eller så är arbetet helt enkelt inte det rätta för dig. Det vore orättvist mot en person att skriva något negativt, säger Georg Uggelberg.

Men om ett betyg med till synes fina omdömen hamnar hos en arbetsgivare som kan koderna och läser mellan raderna, är man rökt som sökande då? Nej, menar Georg Uggelberg. Betygen är bara en del i det som avgör vem som får jobbet. Referenser och intervju är lika viktiga.

- Om chefen är duktig på att ta referenser är det ett väldigt fint komplement. Där kan han eller hon få en beskrivning av personligheten och bättre tolka betygen, säger Uggelberg.

Är du en person som verkar rätt för jobbet vill arbetsgivaren ta reda på vad som ligger bakom det dåliga betyget. Dels kan du räkna med att få frågor vid intervjun, dels kommer han eller hon sannolikt att ringa upp din tidigare arbetsgivare för att få en förklaring.

Har du varit fackligt förtroendevald kan det vara en merit, i synnerhet om du varit arbetstagarrepresentant i bolagsstyrelsen. Georg Uggelberg tycker att man ska låta fackklubben skriva ett separat betyg om ens insatser på det fackliga området.

Har du bytt tjänst flera gånger inom samma företag är det viktigt att det syns i betyget.

- Har man suttit i tio år på samma tjänst i ett företag med avancemangsmöjligheter är det negativt, åtminstone om man är ung.

Birgitta Aldemark på Unionen berättar att hon i sitt tidigare yrkesliv, i bland annat finansvärlden, alltid varit noga med att notera vilka projekt hon jobbat i och vilken roll hon haft. Efter ett par år kan det annars vara svårt att minnas.

Hon har suttit både på arbetsgivar- och arbetstagarsidan i anställningsförfaranden och har stor erfarenhet av betyg.

- Det finns inget negativt i ett betyg, det finns bara bra, bättre och ännu bättre. Det gäller att tolka vad som står.

Hon skulle själv aldrig skicka in ett dåligt betyg. Faktum är att Birgitta Aldemark inte skulle skicka iväg några betyg alls om det inte uttryckligen står i annonsen att man ska det.

- Betygen är personliga, inget man dräller iväg hur som helst. En jobbansökan är en intresseanmälan. En anställningsprocess ska vara en vinna-vinnasituation, balanserad. Betygen är viktigare när man är yngre.

Betygens ålder kan också ha betydelse. Arbetsgivarna har, på dagens marknad, ofta hundratals ansökningar att ta ställning till. För att göra det enklare kan man skicka med de betyg man tror är intressanta för tjänsten man söker, och strunta i vitsorden från feriearbeten och extraknäck, eller betyg som är väldigt gamla.

- Gamla betyg minskar i värde. Om jag har betyg som visar att jag på 70-talet jobbade i projekt som i dag är ointressanta kan det vara negativt, säger Georg Uggelberg.

Allt fler arbetsgivare väljer också att ta emot ansökningar per e-post. Har man inte sina betyg digitalt kan man svårligen skicka med dem. Georg Uggelberg råder den som mejlar sin ansökan och ändå vill uppmärksamma arbetsgivaren på att det finns fina betyg att visa upp att skriva det.

- Man kan till exempel skriva att "jag har betyg med goda vitsord från följande anställningar". Så länge man kan stå för det ska man lyfta fram sina förtjänster. Är det ett amerikanskt företag ska man dessutom bre på lite extra. 

(Siftidningen nr 4-2006)

Linda Svensson
Linda Svensson
linda.svensson@kollega.se
 • Tänk på att...

  Sömnapp ska hjälpa nattugglor

  En ny app som håller koll på dina sömnvanor är på väg. Sömnforskare har fått pengar för att bland annat utveckla en mobilapp som mäter sömn och ger råd om hur du slipper ofrivillig vaka.

 • Tänk på att...

  Frihet ger drivkraft

  Frihet och delaktighet är centralt för att känna drivkraft i arbetet. Samtidigt strävar industrin efter effektivisering, förenkling och korta flödestider

 • Tänk på att...

  Sömnproblem ökar risk för Alzheimer

  Ligger du vaken på nätterna och ältar ditt jobb? Lugn, det har du glömt om några år. Ny forskning visar att sömnstörningar ökar risken för Alzheimer.

 • Tänk på att...

  Nedfrysta ägg som löneförmån

  Facebook och Apple erbjuder kvinnliga anställda nedfrysning av sina ägg för att de ska kunna fokusera på karriären och bilda familj senare i livet.

 • Tänk på att...

  Ryggont = chefens fel

  Små möjligheter att påverka och höga krav i arbetet ökar risken för ryggproblem. Och de som inte får stöd från chef och kollegor får ondare ryggar än andra, enligt en ny rapport från SBU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.