Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utpekad nazist får stanna i SIF

Publicerad 29 december 1999, kl 12:00

Utpekad nazist får stanna i SIF

Det blev ingen uteslutning av den SIF-medlem som i massmedia pekats ut som nazist. Vid ett extra möte 29 december beslutade förbundsstyrelsen att låta mannen stå kvar som medlem. På vissa villkor.
- Vi är beredda att ge honom en chans, säger Mari-Ann Krantz.
Mannen fanns med bland de 62 personer som i fyra stockholmstidningar pekades ut med namn och bild den 30 november. Han har dömts och straffats för rasistiska brott han gjorde sig skyldig till före SIF-medlemskapet våren 1998.
Trots att SIF:s stadgar inte tillåter uteslutning på grund av åsikter övervägde förbundsstyrelsen att utesluta medlemmen som en markering att rasism och nazism är oförenligt med värderingarna i en facklig organisation.
10 december begärde SIF i ett brev svar av medlemmen på två frågor:
Är uppgifterna om dig i massmedia korrekta?
Tar du avstånd från nynazismen?
Medlemmen svarade att alla uppgifter om honom i media inte var korrekta och att han på två år inte uttryckt några rasistiska tankegångar eller handlingar. Han uppgav att han lämnat sitt gamla liv bakom sig.
Förbundsstyrelsen hade tillgång till uppgifter som gick i motsatt riktning men valde att tillmäta mannens egna ord stort värde. Beslutet blev att låta honom stanna som medlem i SIF.
I beslutet ingår en uppmaning till mannen att omgående ta kontakt med Exit, en organisation som hjälper tidigare nynazister att anpassa sig till samhället. Styrelsen är också redo att riva upp beslutet om det skulle visa sig att medlemmen missbrukar förtroendet och på nytt dyker upp i nazistiska sammanhang.
- Exit är ett bra grepp. Det visar att vi som facklig organisation tar ett ansvar. Inte bara väljer att utesluta eller ej utan ser till att våra medlemmar kommer på rätt väg igen, säger SIF:s ordförande Mari-Ann Krantz i en kommentar.
Exit är ett nordiskt samarbetsprojekt. Exit i Sverige är en del av Fryshusets arbete.
I likhet med flera förbund kommer även SIF att se över stadgarna för att tydliggöra fackliga värderingar och villkor för medlemskapet.

BJÖRN ÖIJER © siftidningen 1999  

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.