Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Var är IT-brudarna?

IT-branschen är trots sin relativt unga ålder redan mossig - när det kommer till jämställdhet. Kvinnorna lyser med sin frånvaro på såväl utbildningarna som arbetsplatserna, inte minst på ledande positioner. Varför? Kollega söker svaren.
Gabriella Westberg, Linnea Andersson Publicerad 14 november 2014, kl 15:20

Några av de största IT-bolagen i världen har jobbat intensivt med att få till en bättre könsfördelning, de senaste åren. Microsoft, Apple, Google, Facebook och Twitter har alla under 2014 stolt offentliggjort siffror som visar att 30 procent av de anställda numer är kvinnor. (Bild nummer 3, ovan.) Siffrorna gäller alla anställda, på tekniska positioner är det fortfarande betydligt högre andel män. Är det så jämställt det kan bli?

I branschens begynnelse var det faktiskt kvinnor som programmerade och utvecklade nya kodspråk. Vad hände sedan?

IT blev männens arena. Efter att IT-bubblan sprack vid millennieskiftet har andelen kvinnor som söker in till IT-utbildningar i Sverige minskat drastiskt. Särskilt illa är det inom Datateknik. Även om kurvan vänt något sedan 2011, har den ökat så mycket snabbare för männen - vilket gör att andelen kvinnor ändå sjunkit. (Se graf nr 1 och 2.)

Varför är det så få kvinnor som söker in till tekniska utbildningar och vart tar de som gör det vägen sedan?  Vi har träffat några kvinnor inom IT och bett dem dela med sig av sina erfarenheter.

Det sägs ibland att kvinnor inte söker IT-jobben, men i många fall sållas de också bort i rekryteringsprocessen. Brittiska Jacqueline de Rojas har gjort en imponerande karriär inom IT, men hon började som rekryterare. Hon tror att det är där nyckeln finns.

Men är det så viktigt att få in fler kvinnor i branschen? Ja, enligt EU-kommissionens ansvariga för den digitala agendan, Neelie Kroes, står hela Europa inför en brist på IT-kompetens motsvarande omkring en miljon anställningar. ”Att få fler kvinnor att jobba med IT är ett idiotsäkert sätt att fylla det gapet”, konstaterade hon vid en presentation inför kommissionen tidigare i år.

För den minoritet kvinnor som verkar inom den mansdominerade branschen behövs nätverk och förebilder. Här tittar vi på några aktuella initiativ.

Det jobbar IT-brudarna med:

Andel kvinnor inom IT-branschen är enligt IT & Telekomföretagen 30 procent.  
Bland dem jobbar de flesta med ekonomi, HR-frågor och personal.

  • Systemutvecklare 20 procent
  • Projektledare 34 procent
  • Chefer 28 procent
  • VD 10 procent
  • HR-chefer 70 procent
  • Ekonomichefer 52 procent
  • IT-chefer 24 procent
  • Personaltjänstemän 75 procent
  • Försäljnings- och marknadschefer 22 procent
  • Verksamhetskonsulter 33 procent
  • Säljare hårdvara 28 procent
  • Säljare mjukvara 38 procent

IT & Telekomföretagen

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström