Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Var tredje förstår inte pensionsbeskedet

Nära hälften av alla anställda med kollektivavtal och tjänstepension läser alla pensionsbesked som dimper ner i brevlådan. Men sex av tio anser att de på sin höjd har lite nytta av beskeden, visar en undersökning gjord på uppdrag av Statens tjänstepensionsverk.
Anita Täpp Publicerad 1 oktober 2010, kl 10:10

Varje år skickas 26 miljoner pensionsbrev ut, har SPV, Statens tjänstepensionsverk, räknat ut. Det betyder att vi i genomsnitt får 5 pensionsbesked i brevlådan.

Det papper som går åt motsvarar 13 000 träd. Med tanke på den gröna aspekten, alltså all pappersåtgång, liksom på hur mycket arbete och pengar som läggs ned på att kommunicera med kunderna om deras pensioner så kan man tycka att fler borde ha nytta av beskeden, menade Ann-Christin Nykvist, SPV:s generaldirektör, när hon talade på myndighetens årliga Pensionsdag i går.

Den Sifoundersökning som presenterades är gjord bland cirka 1 200 tjänstemän och arbetare med kollektivavtal som fått svara på frågor om hur de ser på informationen i sina pensionsbesked.

46 procent uppgav att de läser alla pensionsbesked medan 21 procent svarade att de läser de flesta. Hur de tillfrågade definierat "läser" framgick dock inte.

Men nästan sex av tio uppger att de inte har någon nytta, liten nytta eller inte vet om de har någon nytta av den information som står i pensionsbeskeden. Tre av tio uppger att de inte förstår mycket av det som står där.

På frågan om vad som är viktigast att få information om så satte 75 procent av de tillfrågade att få en samlad bild av sitt pensionssparande och en prognos högst på önskelistan. Och att det sedan ska finnas utrymme för att få veta mer, om man efterfrågar det.

- Trots den informationsexplosion som vi ser får inte pensionsspararna det de vill ha. Det är uppenbart att branschen inte hittat rätt kundfokus, menar Ann-Christin Nykvist.

Guldkanten, ett pris som SPV årligen delar ut för att lyfta fram goda exempel på enkel, överskådlig och nytänkande information om pensioner, gick till AMF och Pensionsmyndigheten. Efter en granskning fann juryn att AMF har Sveriges bästa pensionsbesked inom den kollektivavtalade tjänstepensionen medan Pensionsmyndigheten fick ett hedersomnämnande för Orange kuvertet.

En åsikt som fördes fram var att parterna borde kräva mer av pensionsbeskeden i samband med att man förhandlar om vilka pensionsbolag som ska få förvalta tjänstepensionerna framöver.

      
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.