Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Våra medlemmar lider"

Sjukskrivningstalen för SAS kabinanställda är höga. På fackklubben är man oroad och menar att ledningen inte gör något åt situationen. - Det går alldeles för långsamt, säger Bente Ingebretsen, vice ordförande på SAS Unionenklubb.
Linnea Andersson Publicerad 6 november 2013, kl 14:58
SAS

Sedan den så kallade Köpenhamnsuppgörelsen började gälla i mars i år har sjukskrivningarna ökat bland de kabinanställda på SAS. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter är nära var femte medarbetare sjukskriven.

- Jag vill inte säga eller kommentera några siffror men sjukskrivningstalen är för höga. Våra kollegor och medlemmar mår jättedåligt, säger Bente Ingebretsen, vice ordförande i Unionenklubben för SAS kabinanställda.

Bente Ingebretsen menar att det är en konsekvens av att SAS dragit det nya avtalet till bristningsgränsen, bland annat genom att flygbolaget hänvisar till paragrafer i avtalet där myndighetsregler gäller och där exempelvis arbetsmiljön inte vägs in.  

- Det vi upplever från klubbens sida är att man utnyttjar avtalet så mycket som det bara går. Men det beror också på att man matar in allt i en dator och har glömt bort den mänskliga aspekten. Datorerna är programmerade utifrån möjligheterna som finns i avtalet. Det leder till jättelånga arbetsdagar och ojämnt fördelade tider, så att man får tunga pass i en klump efter varandra och då räcker inte återhämtningstiden till. Det är tufft och våra medlemmar lider. 

Förutom de försämrade arbetsvillkoren är kabinklubben missnöjd med hur SAS hanterar kritiken och de höga sjukskrivningstalen.

- Vi i klubben försöker påtala brister som medlemmarna berättar för oss, men det går otroligt långsamt att få till några förändringar. Vi har många bra samtal men man måste göra något också, inte bara prata, säger Bente Ingebretsen.

Unionens förhandlingschef, Niklas Hjert, håller med om den bild som klubben ger och säger att man kommer gå vidare till rättslig prövning om inte situationen förbättras snart.

- Vi var medvetna om att avtalet skulle bli tufft men vi tycker att SAS har tagit ut svängarna alldeles för rejält när det gäller implementeringen av avtalet. Klubben har under en lång tid påtalat problematiken och haft en dialog med företaget om det. Vi sitter i centrala förhandlingar nu men hittar vi inga lösningar går vi vidare till Arbetsdomstolen, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

Fakta

Det innebär Köpenhamnsuppgörelsen:

• En 15-procentig lönesänkning

• Höjd pensionsålder från 60 till 65 (med undantag för vissa övergångsregler)

• Kraftigt försämrade traktamenten

• Höjd veckoarbetstid från 42 till 47,5 timmar

• Stillastående grundlön under de närmaste åren

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.