Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Varför varnar ni anställda som uttrycker kritik på Sats?

Efter att Kollega fått uppgifter om att anställda på gymkedjan Sats tilldelats varningar från arbetsgivaren för att de uttalat sig kritiskt i en sluten grupp på Facebook, ställde vi några frågor till Sats HR-chef Anna Raftheim. Hon valde att svara skriftligt, per mejl.
Anita Täpp Publicerad 14 januari 2016, kl 20:42
Colourbox
Colourbox

Läs mer: Sats hotar anställda för kritik på Facebook

Anna Raftheim, stämmer uppgifterna som Kollega fått, om att anställda har tilldelats varning för att de har diskuterat och kritiserat SATS nya lönemodell i en sluten grupp på Facebook?

AR: ”Den grupp i sociala medier som du refererar till är startad, på eget initiativ, av en enskild medarbetare. De personer som var medlemmar i gruppen vid tidpunkten för negativa och starkt kritiska inlägg var både medarbetare och externa personer. Det som skrevs i gruppen kom därför en mycket vidare krets till del än enbart medarbetare på SATS. Personer i ledande befattningar inom SATS är också med i gruppen eftersom de arbetar med gruppträning.

SATS har som alla företag en lojalitetsklausul i anställningsavtalet som bygger på att som enskild medarbetare och representant för SATS, ingår ett lojalt agerade gentemot arbetsgivaren. Det vill säga att inte agera på ett sätt som skadar företaget. SATS har dessutom en väl utvecklad policy för hur man som medarbetare bör agera i sociala medier. Vi uppmuntrar våra medarbetare att vara aktiva i olika forum på nätet, allt för att sprida kunskap om träning och välmående. Vi säger samtidigt att rätten att ”tycka till” om sin arbetsgivare är självklar så länge det inte allvarligt skadar företaget. Eftersom vi alltid vill främja dialog önskar vi helst att synpunkter på arbetsförhållanden etc. alltid tas upp i dialog med närmaste chef, eller i av SATS arrangerade forum, för att vi ska kunna lösa det som inte känns bra.

Det stämmer att ett antal nuvarande medarbetare i den ovan nämnda Facebook gruppen uttryckt negativa och starkt kritiska omdömen om sin arbetsgivare på ett sätt som bryter mot såväl lojalitetsklausulen som vår policy för sociala medier. Det har föranlett att vi efter dialog med dessa individer utdelat en skriftlig erinran till ett fåtal personer.”

SATS anställda är utspridda på en mängd enheter och jobbar olika tider.
Kan du förstå att de behöver ett forum där de kan ventilera och diskutera sina arbetsförhållanden?

AR: ”Vi har all förståelse för att medarbetare vill kunna föra dialog kollegor emellan. Det är också något som vi alltid uppmuntrar. Vi har också flera olika forum för detta. Dit räknas däremot inte den Facebook-grupp som startats på eget initiativ av en enskild medarbetare och där personer varit medlemmar i gruppen som inte längre har någon koppling till SATS.”

På vilket sätt ska det ske om de inte får diskutera i en sluten grupp på facebook?

AR: ”Vi uppmuntrar alltid till dialog i både fysiska möten och digitalt. Detta säkrar vi också att våra medarbetare känner till och använder sig utav. För oss inom SATS är det naturligt med engagerade och drivna medarbetare. Vi vet att vår personal brinner för sin uppgift att göra träning till en naturlig del av människors vardag och välmående. Personer med så mycket passion för träning kommer alltid att vara aktiva på olika plattformar. För oss som arbetsgivare gäller det att tillhandhålla både verktygen och ramarna för detta. Vilket vi gör.”

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.