Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vd hetaste drömjobbet

Att jobba som ingenjör är inte längre lika hett. Hellre då vd, personalchef eller entreprenör visar årets lista över drömjobb i Sverige.
Johanna Rovira Publicerad 28 oktober 2013, kl 11:23

Liksom förra året är det mest eftertraktat att få jobb som vd - en titel som överhuvudtaget inte fanns med på listan över heta jobb året dessförinnan, alltså år 2011. Då ville de tillfrågade hellre se sig som läkare, äventyrare, pilot, fotograf - titlar som inte finns med på tio i topp-listan längre.

För första gången finns däremot lärare med på listan som 4 000 personer i Sverige besvarat för ett bemanningsföretags räkning.  Marknadsförare är också med på åttonde plats. Ingenjör har halkat ner från andra plats året innan till fjärde plats i år.

- Jag känner inte till undersökningen, men rent spontant så är resultatet överraskande, säger Ulf Bengtsson, ordförande i Sveriges Ingenjörer.

- Uppgifterna stämmer dåligt överens med att vi har ett ökat intag till ingenjörsutbildningarna. Men sen är det ju så att det går mode i det här med drömjobb också.

 Att vara entreprenör tycks vara på modet igen och har klättrat två poster upp till bronsplats, strax efter personalchef som ligger tvåa. Antalet personer som drömmer om att jobba som ekonomer tycks däremot ha minskat - ekonom är nummer fem på årets lista.

Det finns en ganska tydlig skillnad mellan män och kvinnors syn på drömjobbet. På männens lista finns fortfarande äventyrare (10)  med och även testförare (8) och uppfinnare (6). Kvinnor är ensamma om att vilja bli inredningsarkitekt (6) och livscoach (8). Både kvinnor och män siktar dock  främst på chefskap, fast olika sorters - överst på männens lista står vd medan kvinnorna toppar med personalchef.

Fakta

1. Vd

2. Personalchef

3. Entreprenör

4. Ingenjör

5. Ekonom

6. Författare

7. Managementkonsult

8. Marknadsförare

9. Musiker

10. Lärare

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.