Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Volvo varslar inga tjänstemän i Umeå

Inga tjänstemän sägs upp på Volvo Lastvagnar i Umeå. Det står klart sedan förhandlingarna mellan företaget och tjänstemannafacken avslutats.
Ola Rennstam Publicerad 4 november 2014, kl 12:40
Yves Logghe/AP
Hyttillverkningen på Volvo Lastvagnar i Umeå upphör nästa sommar. Yves Logghe/AP

Nästa sommar flyttas hyttmonteringen vid Volvo Lastvagnar i Umeå till Göteborg. 500 arbetstillfällen beräknas försvinna, varav ett 50-tal på tjänstemannasidan. Men efter att förhandlingarna avslutats mellan företaget och Unionen, Ledarna och Akademikerna står det klart att inga tjänstemän kommer att sägas upp. I stället löser man det med pensionsavgångar och att konsulter får sluta. Någon enstaka medarbetare kommer att börja arbeta på fabriken i Göteborg.

– Vi är nöjda, det känns bra att ingen tjänsteman varslas. Vi har även lyckats rädda kvar sju visstidsanställda och förvandlat deras tjänster till fasta anställningar, säger Alf Söderlund, ordförande i Unionenklubben.

Det handlar om ett 30-tal metallare som har varit visstidsanställda på tjänstemannasidan under ett antal år. De som inte blir tillsvidareanställda återgår till kollektivsidan till sommaren.

IF Metalls förhandlingar slutade i oenighet och hur många som kommer att varslas är inte klart. Nyckeln till tjänstemännens framgång har varit tålamod, enligt Unionen.

– Vi har lyckats hålla igång förhandlingarna och kommit med synpunkter och idéer. Gång på gång har vi stämt av med förtaget och hur de ser på olika lösningar och undvikit att gå i klinch med dem, säger Alf Söderlund.

Nu börjar det komplicerade pusslet med att flytta de tjänstemän som jobbat på hyttmonteringen till andra avdelningar i företaget där folk snart lämnar. Före jul ska alla berörda veta vad de ska arbeta med efter semestrarna 2015.

För två veckor sedan berättade Kollega om en schism mellan Unionens och IF Metalls klubbar på Volvo. Alf Söderlund ansåg att kollektivarna svartmålade tjänstemännen i media.

– Även om Metall kanske inte säger det rätt ut så framställs det gång på gång som att tjänstemännen i Umeå får det så mycket bättre och att företaget behandlar arbetarna orättvist, sade han till Kollega.

I dag, när det står klart att inga tjänstemän varslas, vill han inte kommentera om förhandlingsresultatet kommer att spä på den infekterade konflikten.

– Det är lite känsligt. Men vi är jätteglada över att vi har räddat kvar sju kollektivanställda. Vi och Metall har haft olika sätt att kommunicera för att nå framgång i förhandlingarna. Jag uppfattar det som att de har kommit in i låsningar med företaget i stället för den här dialogen, säger Alf Söderlund.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.