Annons
Annons
 • Sammanlagt minskar Essity sin personalstyrka med 1 000 anställda globalt. Foto: Essity

1 000 tjänster bort från Essity

Publicerad 29 oktober 2018, kl 14:05

Hygienbolaget Essity inleder ett besparingsprogram och minskar sin personal med 1 000 anställda globalt. Hur det kommer att påverka den svenska verksamheten är ännu oklart.

Som bakgrund till besparingarna hänvisar bolaget till högre kostnader för bland annat pappersmassa, oljebaserade råvaror och energi. Besparingarna på sammanlagt 900 miljoner kronor ska ske i samtliga delar av bolaget och påverkar cirka 1 000 tjänster globalt. Hur många som kan komma att drabbas av de 2000 anställda som jobbar i Sverige är ännu oklart.

- Exakt hur det påverkar olika delar av organisationen är klart först när det har förhandlats enligt lokala lagar och rutiner med fackförbund, och när medarbetare har informerats, säger Henrik Sjöström, pressansvarig på Essity.

I Sverige har Essity verksamheter på fem platser: Stockholm, Göteborg, Falkenberg, Lilla Edet och Mölnlycke. I Mölndal utanför Göteborg tillhör man en av Göteborgsregionens största privata arbetsgivare.

Bolaget flaggade redan i september för att det skulle bli kommande besparingar. Då pratade man om 800 miljoner kronor om året. Nu har man alltså justerat det uppåt. Strax innan den senaste kvartalsrapporten meddelade bolaget också att man slår samman två affärsenheter och minskar antalet personer i koncernledningen från 14 till 12.
 

Fakta

I Sverige omsätter Essity 2,5 miljarder kronor och har verksamhet på fem orter. Produktionsverksamhet finns i Falkenberg, Mölnlycke och Lilla Edet, där man bland annat gör barnblöjor, tvättlappar och hygienprodukter.

De varumärken som finns i Sverige är TENA, Libero, Libresse och Edet.

 • Läs även...

  Pappan vabbade ofta – blev av med jobbet

  När lagerchefen tog hand om sina sjuka barn kritiserades han för att prioritera familjen före bolaget. Kort därpå blev han uppsagd för att ha misskött sina arbetstider. Nu har Unionen stämt företaget.

 • Läs även...

  Avskedad för illojalitet efter coronamiss

  Kvinnan hjälpte till att starta upp kliniker för coronatester när hon blev avskedad för illojalitet. Arbetsgivaren anser bland annat att hon som verksamhetschef borde ha kontrollerat en läkare som skickade ut felaktiga testresultat.

 • Läs även...

  Gravid uppsagd – facket stämmer företag

  Kvinnan var gravid, hade varit sjukskriven och rekommenderades av läkare att jobba hemifrån. Då krävde arbetsgivaren att hon skulle arbeta från kontoret och försökte sänka hennes lön.

 • Läs även...

  UKK säger upp personal

  Trots att det äntligen börjar ljusna för eventbranschen lägger Uppsala konsert och kongress (UKK) ner hela sin teknikavdelning och säger upp sina musikproducenter. Lokalvårdare och kökspersonal ska hoppa in som ersättare. Fackklubben är skeptisk och menar att vd kör sitt eget race.

 • Läs även...

  Trots varsel - facket på Nevs optimistiska

  Nevs i Trollhättan varslar 300 ur personalstyrkan, varav 200 tjänstemän. Unionenklubben är överraskade av varslets storlek men är trots det optimistiska inför framtiden.

 • Läs även...

  Stora Ensos nedläggning chockar facket

  Stora Ensos planer på att lägga ned pappers- och massaproduktionen i Borlänge kom som en chock även för facket på företaget. Vid nedläggningen försvinner 440 jobb.