• Sammanlagt minskar Essity sin personalstyrka med 1 000 anställda globalt. Foto: Essity

1 000 tjänster bort från Essity

Publicerad 29 oktober 2018, kl 14:05

Hygienbolaget Essity inleder ett besparingsprogram och minskar sin personal med 1 000 anställda globalt. Hur det kommer att påverka den svenska verksamheten är ännu oklart.

Som bakgrund till besparingarna hänvisar bolaget till högre kostnader för bland annat pappersmassa, oljebaserade råvaror och energi. Besparingarna på sammanlagt 900 miljoner kronor ska ske i samtliga delar av bolaget och påverkar cirka 1 000 tjänster globalt. Hur många som kan komma att drabbas av de 2000 anställda som jobbar i Sverige är ännu oklart.

- Exakt hur det påverkar olika delar av organisationen är klart först när det har förhandlats enligt lokala lagar och rutiner med fackförbund, och när medarbetare har informerats, säger Henrik Sjöström, pressansvarig på Essity.

I Sverige har Essity verksamheter på fem platser: Stockholm, Göteborg, Falkenberg, Lilla Edet och Mölnlycke. I Mölndal utanför Göteborg tillhör man en av Göteborgsregionens största privata arbetsgivare.

Bolaget flaggade redan i september för att det skulle bli kommande besparingar. Då pratade man om 800 miljoner kronor om året. Nu har man alltså justerat det uppåt. Strax innan den senaste kvartalsrapporten meddelade bolaget också att man slår samman två affärsenheter och minskar antalet personer i koncernledningen från 14 till 12.
 

Fakta

I Sverige omsätter Essity 2,5 miljarder kronor och har verksamhet på fem orter. Produktionsverksamhet finns i Falkenberg, Mölnlycke och Lilla Edet, där man bland annat gör barnblöjor, tvättlappar och hygienprodukter.

De varumärken som finns i Sverige är TENA, Libero, Libresse och Edet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Myt att las inte fungerar"

  Las har blivit allt mer arbetsgivarvänlig. Det är en myt att det skulle vara svårt att göra sig av med personal. Det anser två forskare i arbetsrätt.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Otydliga mål ledde till uppsägning

  Mannen uppfyllde inte sina arbetsuppgifter tyckte chefen och sade upp honom. Men eftersom han aldrig blivit informerad om företagets mål var det svårt att fullfölja dem. Det anser Unionen som nu stämmer företaget.

 • Läs även...

  Tuffare arbetsmarknad väntar

  I år kommer 12 000 tjänstemän att bli uppsagda. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året och innebär att den fleråriga trenden med färre uppsagda bryts.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  210 tjänster bort på Sandvik

  Lika många tjänstemän som varslades i augusti kommer att sägas upp. Det står klart sedan första delen av förhandlingarna på Sandvik Materials Technology avslutats.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.