Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

1 av 10 spelar ofta om pengar

Spelberoende är ett ökande folkhälsoproblem. Nästan en av tio tjänstemän uppger att de regelbundet spelar om pengar på nätet. Det visar en undersökning som Kollega låtit göra.
Lina Björk Publicerad 7 april 2016, kl 14:35
Per Knutsson
Nichlas blev fri från sitt spelmissbruk, bland annat med hjälp av sin chef. Per Knutsson

Det var bara tre år sedan spelberoende började klassas som en beroendesjukdom. Beslutet innebar att spelmissbrukare har rätt till samma vård som alkohol- och narkotikamissbrukare.

Men hur stor koll på spelandet har man på Sveriges arbetsplatser? Kollegas undersökning visar att 16 procent av tjänstemännen har spelat om pengar på internet under det senaste året. Av dem uppgav en av tio att de använt arbetstid till att spela. Hälften av dem har varit öppna med sitt spelande.

– Att leva innebär frestelser – det handlar om att hantera dem. Att som tjänsteman sitta vid en dator är en sak, att logga in på en spelsida är något helt annat. Tekniska hjälpmedel som programvara som hindrar att vi loggar in på spelsajter kan vara en hjälp, men den största hjälpen måste komma i form av stöttning från chef och kollegor, säger Jakob Jonsson, som är psykolog och har jobbat med spelberoendefrågor sedan 1990-talet.

Av dem som spelar lägger ungefär hälften under 1 000 kronor per år på sitt intresse. 36 procent spelar för mellan 1 000 och 5 000 kronor. Och några procent lägger mer än 20 000 kronor på sitt spelande. En tredjedel loggar in för att spela minst en gång per vecka.

– Det kan vara svårt att se förändringarna, men om man upplever en trötthet som inte fanns där förut, att medarbetaren har svårt att hantera utlägg eller ber om förskott på lönen kan vara varningssignaler, säger Jakob Jonsson.

En av tre tjänstemän uppger att deras arbetsplats inte har en policy som reglerar internetspel under arbetstid. 40 procent vet inte om de har någon.

– Vi har betydligt större vana att prata om alkohol och droger på arbetsplatserna. Jag tror att man måste prata om den här problematiken regelmässigt. Exempelvis under medarbetarsamtal, eller på personalmöten. Och gärna följa upp det med en levande policy.

Behöver du hjälp?

Ring Stödlinjen 020 - 81 91 00

Hälsa

Pollenallergi på jobbet - så påverkas arbetsförmågan

30 procent av svenskarna har pollenallergi och det påverkar arbetsförmågan för många. Men det finns knep för att hejda symtomen och stötta snörvliga kollegor – som hemarbete, klädvårdsrulle och stopp för ytterkläder i kontorslandskapet.
Elisabeth Brising Publicerad 15 april 2024, kl 06:05
Pollenallergi Foto: Shutterstock
Pollensäsongen är prövande för många svenskar och det påverkar arbetet. Men det finns sätt att stötta allergiska kollegor under pollensäsongen. Foto: Shutterstock

Pollensäsongen är i full blom i södra Sverige och rör sig nu snart uppåt. Våren kommer inte bara med solsken, utan också med snuva, rinnande ögon och trötthet för många svenskar. Och det påverkar arbetslivet. 

Karin Neuhaus, generalsekreterare, Astma- och allergiförbundet.
Karin Neuhaus. Foto: Astma- och allergiförbundet

Det finns personer med besvärlig pollenallergi på i stort sett alla arbetsplatser, säger Karin Neuhaus, generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet.

Kan pollenallergi påverka arbetsförmågan? 

– Ja, det vet vi att den gör. Studier visar att många har stora besvär som kan pågå under väldigt lång tid, till skillnad från en förkylning. Pollen finns inte bara när det ligger drivor på gatan, säger Karin Neuhaus. 

Enligt Astma- och allergiförbundets medlemsundersökningar leder pollenallergin sällan till sjukfrånvaro, utan snarare till sjuknärvaro.

Hur påverkar pollenallergi arbetsförmågan?

– Man går till sitt arbete men mår dåligt. Det finns också cirka tio procent av de allergiska som får oerhört tuffa och svåra symtom, säger Karin Neuhaus.

Vad kan man göra för att klara av att jobba trots allergin?

– Vi talar om att börja pollenpreppa, att börja medicinera i god tid innan det är dags för de pollensorter du reagerar mot. 

Tips för att stötta allergiska kollegor

Andra råd är att stänga fönstren, inte vädra dagtid, byta kläder när man kommer hem och skölja ur håret innan man sätter sig i soffan.

Får man vara sjukskriven för pollenallergi?

– Det ska läkare avgöra. Det finns de med svår allergi som behöver bli sjukskrivna, som står i kö till immunterapi till exempel. Men det vanligaste är att man går till jobbet, men mår dåligt, underpresterar och kanske inte orkar riktigt hela dagen. Ofta är det ett svårt beslut att sjukskriva sig. 

Hur kan man hjälpa allergiska kollegor?

– Tänk på att du drar med dig pollen inomhus. Det kan vara trevligt att erbjuda en klädvårdsrulle på jobbet för att minska både pollen och pälsdjurshår på arbetsplatsen. Använd klisterrullen även om du inte är allergiker. Häng också av alla ytterkläder i utrymmen för det och ta inte med dem in på arbetsplatsen.

Underlätta för medarbetare med pollenallergi

Icke-allergiker som älskar våren vill gärna omedelbart börja öppna fönster, gå ut och fika eller ordna en härlig picknick i gröngräset. Men då kommer kanske inte den pollenallergiska kollegan att vilja hänga på – värt att tänka på enligt Karin Neuhaus.

Hur kan chefer underlätta för medarbetare med pollenallergi?

– Ta pollenallergi på allvar och förstå att vissa har det tufft under lång tid. Du kan underlätta mycket med ökad möjlighet till hemarbete, om det går. Påminn också gärna allergiker om att pollenpreppa med tabletter innan säsongen kommer i gång, det hjälper upp kroppens motstånd. 

Många tror att de blir trötta av pollenmediciner men så är det inte längre. Däremot kan man bli trött av allergin om man inte medicinerar ordentligt. 

Ökar pollenallergierna?

– Ja, det finns vissa studier som tyder på det. Vi får fler allergener med ett förändrat klimat med nya pollensorter och längre pollensäsonger. Utsätts du för björkpollen i åtta veckor i stället för i fyra upplever du kanske mer besvär. Pollen påverkar också de med grundastma. Astmatiker som har allergi blir ofta sämre av pollen i kombination med luftföroreningar. 

Om pollenallergi
Ungefär 30 procent av svenskarna är känsliga för pollen, men i olika grad och för olika sorter. Cirka tio procent av pollenallergikernas har så svår allergi att de behöver specialisthjälp som till exempel immunterapi. 

Symptomen är rinnande ögon och näsa samt klåda i ansiktet. Trötthet och huvudvärk är också vanligt. 

De flesta är allergiska mot pollen från björk eller gräs, men det finns många andra träd och växter som också kan ge besvär. Det första som blommar i Sverige är al och hassel, sedan kommer björk och andra lövträd och därefter timotej och olika grässorter.

Råd till dig med pollenallergi

Följ pollenrapporten.

Ta receptfri medicin i god tid.

Be att få arbeta hemma om den möjligheten finns.  

Informera kollegor om hur ni kan minska pollen på jobbet. Häng av ytterkläder i kapprum, använd klädvårdsrullar, vädra inte. 

Om du motionerar ute är det bra att göra det under tidig morgon eller kväll. Då är pollenhalterna lägre.

Håll fönster stängda dagtid. 

Byt kläder och skölj ur håret när du kommer hem.  

Läs fler tips för allergiska här.