Annons
 • Foto: Colourbox

10 skäl att äta kiwi

Publicerad 30 mars 2017, kl 09:49

Håll utkik efter den lilla, ludna hälsobomben i fruktkorgen på jobbet. Förutom att kiwi är god och kalorisnål finns det även andra och ibland otippade anledningar att frossa i frukten.

Kiwi växer på en slingrande, bladfällande buske som kan bli 8–10 meter hög. Botaniskt sett är den ett bär, men brukar klassas som frukt.

Den härstammar från Kina och kallades tidigare för kinesiskt krusbär. I början av 1900-talet började den odlas på Nya Zeeland. På 1950-talet var skördarna så stora att fruktbolagen ville satsa på USA-export. I samma veva döptes den om till kiwifrukt. Namnet kommer dels från att nyzeeländarna kallas ”kiwis”, dels från att det finns likheter i utseende mellan frukten och kiwifågeln.

I början av 1980 började kiwifrukten säljas i Sverige. I dag har kiwin en självklar plats i fruktkorgen på jobbet, i fruktsalladen eller som dekoration på gräddtårtan.

Det finns en mängd typer och sorter som skiljer sig åt från varandra, bland annat i storlek, form, hårighet, sötma och C-vitamininnehåll.

 

1. Hjärtstärkande

De små fröna i fruktens mitt består i hög grad av alfa-linolensyra, en omega 3-fettsyra, som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

2. Gott för magen

Frukten är fiberrik, vilket underlättar matsmältningen. Dessutom innehåller grön kiwi enzymet actinidin, som hjälper kroppen att bryta ned proteiner och underlättar matsmältningen.

3. Kan möra kött

Är köttet segt och gästerna i antågande? Gnid in köttet med en mosad grön kiwi. Efter 5–10 minuter är köttet mörare, vilket beror på att enzymet actinidin, som finns i grön kiwi, bryter ned proteinet.

4. Prisvärd

Många gånger är det extrapris på kiwi. Vill du vara mer klimatsmart finns det sydeuropeiskt odlad kiwi under december–april i butikerna. Passa på då, övriga tider på året har den ofta rest runt hela jorden. Dessutom: väldigt lite av frukten går till spillo.

5. Hjälper nattsömnen

Forskning visar att kiwi ger bättre sömnkvalitet. En frukt före läggdags kan göra att vi somnar snabbare, sover längre och fort faller i sömn igen om vi vaknar om natten. Troligtvis beror det på att frukten innehåller höga halter av må bra-hormonet serotonin.

6. Ät skalet

Det innehåller många starka antioxidanter, flavonoider, som skyddar kroppens celler mot de dna-skador som på sikt kan ge cancer. Skrubba skalet ordentligt bara.

7. Skärper synen

I kiwin finns antioxidanten lutein, som kan motverka grå starr och stärker våra näthinnor.

8. Bra för trycket 

Kiwi innehåller mycket kalium, som sänker blodtrycket och är stärkande för musklerna.

9. Vitaminbomb

Jämfört med apelsiner har kiwi betydligt högre halt av immunförsvarsstärkande C-vitamin. En gul kiwi innehåller till och med mer C-vitamin än tre citroner.

10. Får dig att skratta

Kolla Killinggängets Nilecityavsnitt Sudden Novemberkåsan där Robert Gustafsson gör en oförglömlig insats med hjälp av – ja, just det – kiwi.

 

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Radikalt förslag: "Mobbning borde vara straffbart"

  Mobbare bör få böter eller fängelse. Det menar Organisation mot mobbning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Anställda tappas på blod under arbetstid

  Inför den långa julen med flera arbetsfria dagar i kalendern behöver bloddepåerna fyllas på och företag uppvaktas därför extra av blodcentralerna runt om i landet. Flera arbetsgivare är redan frikostiga med de anställdas blod.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  5 förtroendevalda om sjuknärvaron på deras jobb

  70 procent av alla sysselsatta går sjuka till jobbet trots att de känner att de borde ha stannat hemma och kurerat sig. Vilket enligt ny forskning kan leda till kraftigt försämrad hälsa och förtidspension. Här berättar fem fackligt förtroendevalda i Unionen om sin egen och kollegornas "sjuknärvaro".

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.