Annons
Annons
 • Stockholm.se korades till Årets sajt i samband med konferensen Webbdagarna på Stockholm Waterfront, på onsdagen 24 mars. Foto: Kollega

10 steg för att bli Årets sajt

Publicerad 25 mars 2015, kl 13:15

Stockholm stads hemsida stockholm.se utsågs i går av Internetworld till årets bästa svenska sajt. Från scenen på Waterfront, ett stenkast från stadshuset, förklarade webbredaktören Malin Marcusson och Johannes Söderlund, strateg för digitala kanaler, hur de fått fram vinnarsajten.

- Ett mobilt fokus, framförallt. Det har vi jobbat med att testa på flera sajter tidigare och nu var vi redo att köra på den stora sajten, stockholm.se, sa Johannes Söderlund.

Helt nödvändigt var också att ha hela organisationen med sig i utvecklingen med den nya digitala kontaktpunkten, konstaterade han.

- Hela organisationen har fått ett digitalt fokus, det har varit ett enormt driv med detta.

- Vi har arbetat mycket med tillgänglighetsfrågor, vi måste anpassa sajten så att den funkar för medborgarna, tillförde Malin Marcusson.

Utmärkelsen Årets sajt har delats ut av redaktionen bakom Internetworld sedan 1997 och ingår i den årliga listningen Topp100, vars jury – som består av Internetworlds redaktion - utser de bästa sajterna inom 16 olika kategorier. Tidigare vinnare har varit, bland andra: Torget, Lunarstorm, Passagen, Spray, Ving och TV4. Aftonbladet har tagit hem utmärkelsen fyra gånger.

Utmaningen i dag är att ligga i fas med sina besökares behov och vanor, skriver Internetworld. Och 2014-15 är det mobilen som är den främsta enheten. På flera stora sajter har mobilbesöken redan gått förbi desktop, på andra är det jämnt. Juryn för årets Topp100 och Årets sajt har därmed fokuserat mycket på mobilupplevelsen och det sammantagna intrycket av hur sajterna funkar på olika enheter och skärmar.

Stockholm stad fick utmärkelsen för en tydlig, konsekvent och strukturerad sajtupplevelse.

Mobilfokuset fick också ett extra pris i år – bolaget Apegroup nyinstiftade pris för Årets bästa mobila lösning – vilket gick till appen Lifesum, som utlovar sina användare ett sundare och lyckligare liv.

GÖR SÅ HÄR!

Från scenen på Waterfront listade Katarina Strömberg, chefredaktör på Internetworld, några av de trender juryn spanat in för nästa år. Så här tar man hem utmärkelsen Årets sajt 2016:

 1. Mobilt! Ja, det fortsätter. Mobilt först är ofrånkomligt.
 2. För alla, överallt, alltid! Tillgängligt, enkelt och relevant för varje enskild besökare vid varje enskilt besök.
 3. Appar med syfte och mening – skapa inte appar om det inte ger mer än en sajt!
 4. Stort och färgglatt! Gärna skrikigt, rosa och gult.
 5. Enkelt, avskalat, mycket bilder, stora typsnitt.
 6. Snabba genvägar till det man för tillfället söker.
 7. Våga välja bort! Lyft fram det viktiga, annat hittar man om man söker.
 8. Bra sökfunktioner!
 9. Göm inte SM-knapparna längst ner i sidfoten!
 10. Ta hand om besökare som kommer via länk! Se till att visa relaterat material.

Fotnot: Ta en extra titt på Kollega.se! : )

 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här finns de nya jobben

  Teknikskiftet riskerar att slå ut många jobb. Värst drabbade är kvinnodominerade yrken. Men det vissa även branscher där det skapas jobb, visar en ny rapport från Unionen.

 • Läs även...

  Så kan Sverige bli bäst på digitalisering

  Digital teknik måste bli tillgänglig för alla – annars kommer Sverige aldrig att bli världsbäst på digitalisering.
  – Det är synd om vi nöjer oss med att sitta i passagerarsätet, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi.

 • Läs även...

  Professor oroas över fortsatt distansarbete

  Att jobba hemifrån under lång tid leder till sämre arbetsmiljö och sämre produkter. Därför borde fler återvända till sina arbetsplatser, enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.