• De företag som kan tänka sig ta emot minst 100 nyanlända inom en treårsperiod blir extra omhuldade av Arbetsförmedlingen. Foto: Scanpix

100-klubben hjälper nyanlända få jobb

Publicerad 13 oktober 2015, kl 15:35

De företag som under tre år kan ge minst hundra nyanlända personer jobb ska få direktlinje in till Arbetsförmedlingen. Flera stora företag har visat intresse av att gå med i den så kallade 100-klubben.

Regeringen presenterade under måndagen en ny jobbåtgärd i syfte att hjälpa fler nyanlända in på arbetsmarknaden. De företag som kan tänka sig ta emot minst 100 nyanlända inom en treårsperiod blir extra omhuldade av Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarna ska bland annat kunna ringa ett visst telefonnummer och inom tre dagar bli kontaktade av någon på förmedlingen. De ska också kunna få skräddarsydda insatspaket utifrån sina specifika behov.

- Flera företag som vi varit i kontakt med vittnar om att de har jättebehov av arbetskraft och att hitta rätt typ av arbetskraft, men arbetsgivare har haft svårt att veta vart de ska vända sig och vilka resurser det finns att tillgå. Nu får de en telefonlinje och stöd från nationellt håll, säger Natali Sial, pressekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Hittills har Sweco, Riksbyggen, Ragn-Sells, Axfood och Hemköp deklarerat att de gått med i klubben och erbjudit arbete åt minst 100 nyanlända. Men fler företag har under tisdagen hört av sig och anmält sitt intresse.

- Vår kundtjänst har tagit emot ett femtontal samtal under dagen, men det har också varit en febril aktivitet ute på våra lokala kontor runt om i landet. Både stora och små företag har hört av sig och alla är lika välkomna. säger Goran Sehovac, strateg på Arbetsförmedlingen.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  De är årets jobbhjältar

  Modiga, påhittiga och värvande. Varje år uppmärksammar Unionen förtroendevalda och klubbar som gjort något utöver det vanliga. Här är årets tre vinnare!

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  ”Alla behöver prata om det som hänt”

  Under måndagen återvände många till sina arbetsplatser kring Drottninggatan. Hur hanterar företagen medarbetarnas oro och vilken krisberedskap finns?

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

 • Läs även...

  Inkomstförsäkringen redo för lågkonjunktur

  Trots den allmänna oron för en konjunkturnedgång har ärendena till Unionens inkomstförsäkring och a-kassorna inte ökat. Genom att digitalisera handläggningen och att ha en buffert är man rustade för en framtida lågkonjunktur. På några av landets a-kassor har man dessutom nyanställt.

 • Läs även...

  Jobben till Kiruna blir av

  Ersättningsjobben för nedläggningen av Radiotjänst ska bli verklighet. Det löftet har nu civilministern gett.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.