Annons
 • Efter två års studier får du som fastighetsmäklare en lön på mellan 32 000 och 52 000 kronor i månaden. Foto: Colourbox

11 yrken som ger hög lön trots korta studier

Publicerad 3 februari 2017, kl 07:00

Inte särskilt sugen på att studera? Lugn. Det går att få ett välbetalt jobb utan att plugga halva livet. Här är elva yrken för dig som vill prova något nytt eller vill vidareutbilda dig.

En lön på 50 000 kronor i månaden är ingen omöjlighet för den som är projektledare inom IT. Och för att bli det krävs inte fem års studier på en teknisk högskola, det kan räcka med 18 månader på en YH-utbildning.

Läs mer: Checklista för anställningsavtal

För att komma in på de utbildningar som leder till de nedanstående jobben krävs i grunden en gymnasiekompetens. Ofta finns också krav på yrkeserfarenhet och särskilda ämnesstudier. Samtliga yrken finns bland Unionens medlemmar.

Läs mer: Har du rätt lön? Kolla själv!

Projektledare IT
18 månaders utbildning. Man ska också ha ett års erfarenhet av IT-relaterat yrke (exempelvis programmerare eller ett års erfarenhet av att arbeta som projektledare) för att läsa denna utbildning på en yrkeshögskola.

Marknadslön: 34 000 till 50 000 kronor vid mindre IT-projekt, 39 000-65 000 vid multipla IT-projekt och huvudansvar för projekt.

 

Webbutvecklare
Utbildningen går att läsa in på 24 månader. För studier på yrkeshögskola krävs viss programmeringsvana och branschkunskap samt kunskaper i bland annat HTML..

​Marknadslön: Mellan 28 000 och 39 000 kronor. 

Läs mer: "Skolbarn borde lära sig programmering"

 

Systemutvecklare
Kräver den längsta utbildningen av de redovisade, 30 månader. 

Marknadslön: 30 000-39 000 vid lägre svårighetsnivå, 40 000-55 000 vid högre svårighetsnivå.

Läs mer: Hög efterfrågan på systemutvecklare

 

Redovisningsekonom
24 månaders utbildning. 

Marknadslön: Mellan 28 500 och 36 500 kronor vid lägre svårighetsnivå. Vid högre svårighetsnivå tjänar man från 38 000 kronor och uppåt.

 

Logistiker
24 månaders studier. Särskilda förkunskaper krävs för utbildning på yrkeshögskola.

Marknadslön: 32 000-39 000 kronor.

 

Teknikinformatör
Bara tolv månaders utbildning. Men krav på två års arbetslivserfarenhet på minst halvtid inom teknik eller text- och bildbehandling.

Marknadslön: Mellan 28 000 och 38 000 kronor.

 

Fastighetsmäklare
24 månaders utbildning på högskola. Därutöver krävs praktik hos en registrerad mäklare.

MarknadslönHär går att få en riktigt bra lön, marknadslönen ligger i spannet 32 000-52 000 kronor.

 

Säljare B2B
24 månaders utbildning. Krävs ett års erfarenhet från arbete inom handel, service eller liknande.

Marknadslön för säljare: 31 000-42 000 kronor.

 

Fastighetsförvaltare
Utbildningen är 24 månader. Krav på två års yrkeserfarenhet oavsett bransch.

Marknadslön: 29 000-40 000 kronor.

 

IT-säkerhetstekniker
18 månaders utbildning. Två års yrkeserfarenhet inom nätverksteknik eller studier krävs.

Marknadslön för nätverkstekniker: 32 000-38 000 kronor.

 

Reklam och marknadsföring
24 månader studier. Kan finnas krav på förkunskaper i bland annat Photoshop. 

Marknadslön för en copywriter: 28 500-40 000 kronor.

 

Källa: Marknadslönerna från Unionen. Kraven för att delta i utbildningarna är ofta mer detaljerade än ovan. Bilder: Colourbox.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Tandsköterskor vill ha skyddad titel

  ”Ställ krav på utbildning och gör tandsköterska till en skyddad titel.” Det menar tandsköterskemedlemmar i Unionen som oroas över att allt fler tandläkare anställer outbildad personal. Något som riskerar patientsäkerheten och som sänker statusen på yrket.

 • Läs även...

  Har du rätt lön?

  Uppskattas du efter förtjänst eller borde du ha bättre betalt? En fingervisning får du genom att se vad andra i din situation tjänar. Något som också är bra att känna till när det närmar sig lönesamtal med chefen.

 • Läs även...

  Brist på kompetens kan ge högre löner

  Arbetskraftsbristen i Stockholm är rekordhög. För dem med rätt kompetens kan det leda till högre löner och bättre villkor. Och i bästa fall kan det ge även svagare grupper chans att ta sig in på arbetsmarknaden, tror Göran Zettergren på TCO.

 • Läs även...

  Fler nyanlända får jobb genom snabbspår

  Flera arbetsgivare har svårt att få tag på folk. Samtidigt har många nyanlända svårt att få jobb. Nu försöker Arbetsförmedlingen sammanföra grupperna med hjälp av olika snabbspår. Fast särskilt snabbt går det inte.

 • Läs även...

  Sökes: Kreativ person som kan samarbeta

  Kompetens handlar inte bara om att gå kurser, det som arbetsgivarna efterlyser i år är den kompetens som inte kan fästas på kursintyg - dina färdigheter och förmågor.

 • Läs även...

  Fler får sämre villkor på nytt jobb

  Trots högkonjunkturen satsar företagen inte tillräckligt på personalens kompetensutveckling. Statistik från Trygghetsrådet visar att en allt större andel av uppsagda tjänstemän får sämre villkor i sina nya jobb.

 • Läs även...

  Så säger du nej till att vara referens

  Hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill ha dig som referens till ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Här är tre sätt att klara situationen utan att såra kollegan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.