Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

140 tjänster på Astra Zeneca till Polen

Astra Zeneca i Mölndal ska spara pengar och flyttar delar av verksamheten till Polen. Företaget riskerar därmed att förlora unik kompetens, enligt Mikael Hansson, klubbordförande för Unionen.
David Österberg Publicerad 10 mars 2017, kl 14:22
Adam Ihse / TT
Astra Zeneca i Mölndal flyttar 140 tjänster till Warszawa i Polen. Adam Ihse / TT

Det blev en tung vecka för många anställda på Astra Zeneca i Mölndal. Omkring 140 tjänster försvinner därifrån och flyttas till Warszawa i Polen. Avdelningen Global medicines development drabbas hårdast – där riskerar närmare 100 personer att bli av med sina jobb.

– Det kom som en blixt från klar himmel och som en chock för många. Det har visserligen skett förändringar i företaget under det senaste året, men att flytta en hel avdelning till Polen var oväntat. Stämningen bland dem som berörs är förstås väldigt låg just nu, säger Mikael Hansson, Unionens klubbordförande på Astra Zeneca i Mölndal.

Det är ännu inte bestämt exakt när uppsägningarna kommer att ske.

– Det beror bland annat på hur lång tid det tar att bygga upp anläggningen i Warszawa. Det kommer att ta tid att hitta den kompetens som krävs, men jag gissar att företagsledningen vill ha det klart någon gång under året, säger Mikael Hansson.

Orsaken till flytten är att lönekostnaderna är lägre i Polen. Men Mikael Hansson tycker att det finns bättre sätt att spara pengar.

– Vi har haft mycket diskussioner med företagsledningen om det här. Förutom att flytten drabbar medarbetare är den förenad med stora risker för företaget. Här finns en unik expertis och kompetens som vi har byggt upp under många år och som nu riskerar att gå förlorad. Vi ser en risk att studier fallerar.

Hur stor är risken att fler tjänster flyttas utomlands?
– Det är redan bestämt att fler tjänster flyttas, men inte i den här omfattningen. Bland annat ska administrativ support flyttas till Warszawa. Det ser ut att vara en trend, så självklart är många medarbetare oroliga för framtiden.

Parallellt med neddragningarna tillkommer omkring 40 nya tjänster. Mikael Hansson hoppas att en del av de medarbetare som sägs upp blir aktuella för de tjänsterna.

– Men vi har ännu inte sett kompetensprofilerna så det är svårt att säga.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.