Annons
Annons
 • Icas huuvudkontor i Solna berörs av omorganisationen. Foto: Pontus Lundahl/TT

200 tjänster försvinner från Ica

Publicerad 31 januari 2019, kl 15:28

200 tjänstemän på Ica Sverige blir av med jobbet. Pengarna som företaget sparar ska användas till robotar och automatisering.

Ica Sverige har omkring 2 000 anställda tjänstemän fördelade på flera orter i landet. I år kommer 200 av dem att bli av med jobbet. Syftet med uppsägningarna är att få loss pengar till investeringar, enligt Niclas Strahner, pressansvarig på Ica.

”Omvärlden förändras snabbt och för att kunna fortsätta satsa i de områden som är viktiga för framtiden behöver vi en organisation som är bättre rustad för att möta framtidens kundbehov och frigöra resurser”, skriver han i ett mejl till Kollega.

Konkret innebär det att en del av det arbete som tjänstemännen i dag utför i stället ska utföras genom automatisering och robotisering. Exakt vilka tjänster det handlar om är inte klart, men omorganisationen berör främst kontoren i Västerås och Solna.

”Ekonomi och affärsservice är ett område som automatiseras och robotiseras i hög takt. Dessa kompetenser är spritt över Ica Sveriges organisation, men merparten är i Solna och inom affärsservice i Västerås. Det finns inga beslut på att lägga ner någon ort. Hur många det är på varje ort är ännu inte klart då det fortfarande pågår fackliga förhandlingar”, skriver Niclas Strahner.

Ica räknar med att påbörja individuella samtal med medarbetarna i mars. Den nya organisationen ska vara på plats andra halvåret 2019.

– Självklart förstår vi den oro detta skapar hos de personer vars tjänster avvecklas eller förändras och vi är måna om att genomföra förändringen på ett så bra sätt som möjligt för alla som berörs, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

Företaget räknar med att omorganisationen kostar 110 miljoner kronor. Uppsägningarna ska ge en besparing på 180 miljoner kronor årligen, med start andra halvåret 2019.

Kollega har sökt Johan Birgersson, klubbordförande för Unionen på Ica Stockholm.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  BRA varslar personal

  Flygbolaget BRA vill säga upp 44 anställda som jobbar med incheckning och ombordstigning vid flygplatserna i Malmö, Göteborg, Ängelholm och Visby. Av dessa har 13 personer varslats om uppsägning medan företaget sannolikt vill outsoursa de övriga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.