• Foto: Peter Jönsson

2015 års första Kollega

Publicerad 23 januari 2015, kl 13:23

Jobblycka! Vad är det som skapar trivsel på arbetsplatsen? Möt fyra engagerade tjänstemän som berättar om sina drömjobb. Kan man byta jobb efter 50? Ja, kompetens slår alltid ålder. Bitcoin, hur funkar det? Läs om det och mycket mer i årets första Kollega - som delas ut i Unionens drygt 600 000 medlemmars brevlådor i nästa vecka.

"Sverige lär vara det mest åldersfixerade landet i världen. Ingen annanstans tycks åldern spela så stor roll för oss själva och för omgivningen som här. Och märkligt nog är det sällan i särskilt positiva sammanhang. Istället för att fira att vi blivit aningen klokare och mer erfarna talar vi om 30-, 40- och 50-årskriser," skriver Kollegas chefredaktör Naljen Ståhlström.

I årets första nummer av Kollega har vi träffat Nils och Lena som båda efter 50 passat på att byta karriär.

Att gå vidare gjorde mig kaxig. Jag fick två jobberbjudanden samtidigt. 

Och så vägleder vi dig som närmar dig pensionsåldern: deltidspension eller inte? 

Vad är det som skapar trivsel på jobbet? IT-konsulten Chris Arnflo-Nordin, kundservicemedarbetaren Johan Sjöberg, administratören Susanne Bodström och servicekoordinatorn Roger Brandt avslöjar vad det är som gör att de har svårt att gå ifrån jobbet på eftermiddagarna. 

Iden var född: låt solljuset rena vattnet i stället!

Vi träffar Petra Wadström, som med solens hjälp gör smutsigt vatten rent, med sin uppfinning som har potential att förändra livet för miljontals människor och vi berättar historien om den virtuella valutan Bitcoin och dess mytiske grundare Satoshi Nakamoto. 

Vid årsskiftet hade Unionen 601 126 medlemmar. I nästa vecka får alla ni årets första Kollega i brevlådan. 

Bläddra i tidningen!

Har du inte fått tidningen i brevlådan? Här kan du läsa Kollega nr 1, 2015.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.