Annons
 • Foto: Peter Jönsson

2015 års första Kollega

Publicerad 23 januari 2015, kl 13:23

Jobblycka! Vad är det som skapar trivsel på arbetsplatsen? Möt fyra engagerade tjänstemän som berättar om sina drömjobb. Kan man byta jobb efter 50? Ja, kompetens slår alltid ålder. Bitcoin, hur funkar det? Läs om det och mycket mer i årets första Kollega - som delas ut i Unionens drygt 600 000 medlemmars brevlådor i nästa vecka.

"Sverige lär vara det mest åldersfixerade landet i världen. Ingen annanstans tycks åldern spela så stor roll för oss själva och för omgivningen som här. Och märkligt nog är det sällan i särskilt positiva sammanhang. Istället för att fira att vi blivit aningen klokare och mer erfarna talar vi om 30-, 40- och 50-årskriser," skriver Kollegas chefredaktör Naljen Ståhlström.

I årets första nummer av Kollega har vi träffat Nils och Lena som båda efter 50 passat på att byta karriär.

Att gå vidare gjorde mig kaxig. Jag fick två jobberbjudanden samtidigt. 

Och så vägleder vi dig som närmar dig pensionsåldern: deltidspension eller inte? 

Vad är det som skapar trivsel på jobbet? IT-konsulten Chris Arnflo-Nordin, kundservicemedarbetaren Johan Sjöberg, administratören Susanne Bodström och servicekoordinatorn Roger Brandt avslöjar vad det är som gör att de har svårt att gå ifrån jobbet på eftermiddagarna. 

Iden var född: låt solljuset rena vattnet i stället!

Vi träffar Petra Wadström, som med solens hjälp gör smutsigt vatten rent, med sin uppfinning som har potential att förändra livet för miljontals människor och vi berättar historien om den virtuella valutan Bitcoin och dess mytiske grundare Satoshi Nakamoto. 

Vid årsskiftet hade Unionen 601 126 medlemmar. I nästa vecka får alla ni årets första Kollega i brevlådan. 

Bläddra i tidningen!

Har du inte fått tidningen i brevlådan? Här kan du läsa Kollega nr 1, 2015.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Barnbarn påverkar pensionsåldern

  Ju fler barnbarn du har och ju äldre de är desto större är chansen att du går i pension tidigt, visar en ny studie från Stockholms universitet. Däremot är det ingen skillnad om du är morfar, mormor, farfar eller farmor.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Barnprat på jobbet kan göra ont

  Patientföreningen Barnlängtan, som jobbar för att öka kunskapen om ofrivillig barnlöshet, får många samtal och mejl från personer som tycker att det är jobbigt med barnprat på arbetsplatsen. Man känner sig ifrågasatt och tvingas ljuga.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  "Situationen börjar bli ohållbar"

  Höjda reallöner och ökade avsättningar till flexpension i alla avtal. Det beslutade Unionens förbundsråd inför den kommande avtalsrörelsen. Dessutom vill man se stärkt möjlighet till återhämtning då stressen för medlemmarna börjar bli ohållbar.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.