Annons
Annons
 • Sture har ME/CFS, en diagnos som erkänns av WHO men inte av handläggaren på Försäkringskassan. Foto: Johan Westling

27 000 nekades ersättning från Försäkringskassan

Publicerad 8 oktober 2018, kl 19:40

Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

STURE, 45 ÅR:

Misstron gör ont

Sture är så sjuk att han knappt kan gå. I 1,5 år har han varit utan sjukpenning.

Sture blundar. Sover han? Han är vaken. Han orkar bara inte prata samtidigt som han tittar på mig.

Kroppen tippar lätt framåt där han sitter på köksstolen. Den högra armen, den som inte längre fungerar, är mycket smalare än den vänstra och vilar mot bordet. Sture andas tungt.

Hans fru Ellenor ser att det räcker nu. Hon hämtar rullstolen och hjälper varsamt Sture över i den.

Det är dags att avsluta intervjun. För fem år sedan var Sture Eklund en mycket aktiv man. Han var alltid i gång. Snickrade på huset i Burträsk och arbetade ofta frivilligt 50 timmar i veckan. Jobbet som IT-arkitekt på Visma var och är något av det roligaste han vet.

Lika roligt var det att springa, helst riktigt långa pass och flera gånger i veckan. Bara några dagar innan han insjuknade sprang han milen på under 45 minuter.

Ett myggbett förändrade allt. Sture fick Ockelbosjukan, en virusinfektion som ger influensaliknande symptom. De allra flesta blir friska efter några veckor, men Sture blev aldrig riktigt bra. Musklerna löd inte, orken tog slut och huvudvärken tilltog.

Han jobbade ändå halvtid, för att gå upp på 75 procent. Tills han kollapsade på jobbet och blev kvar på lasarettet i två veckor. Läkarna hittade inget fel.

Sture började jobba heltid trots att han var dålig. Hösten 2016 kollapsade han igen. Läkarna misstänkte då att han drabbats av ME/CFS, en neurologisk sjukdom, i folkmun ofta kallad kroniskt trötthetssyndrom.

Diagnosen kan bara ställas av specialister.

– Remissen gick i väg för över 1,5 år sedan, förhoppningsvis får jag träffa en specialistläkare före nyår.

I dag jobbar Sture uteslutande hemifrån, på halvtid. Han kan förlägga timmarna när han har sina piggare stunder.

Sture har färdtjänst, det är det enda sättet han kan lämna huset. På tomten står en permobil som han använder för att åka några meter till brevlådan. När han senast blev inlagd fick han en rullstol, utan den kan han inte gå på toaletten när han har dåliga dagar.

Det är tungt att tvingas acceptera en sjukdom som begränsar ens liv, men att inte bli trodd av myndigheter gör ännu ondare. Sture har levt utan sjukpenning i 18 månader. Försäkringskassan anser nämligen att han är frisk och fullt arbetsför. Trots att läkare, Arbetsförmedlingen och sjukgymnaster är eniga om att det är en omöjlighet.

Det var i början av 2017 som myndigheten började ”bråka”. Innan dess blev Sture beviljad sjukpenning den tid han inte arbetade. Men nu ansåg handläggaren att intygen behövde kompletteras.

Intyg på intyg skickades in, men inget var tillräckligt. Stressen och ovissheten gjorde Sture sjukare. Han blev inlagd på sjukhus. Samma dag han kom hem fick han beskedet att sjukpenningen var indragen.

– Jag kunde inte gå men ansågs fullt arbetsför. Inga prov kan nämligen bevisa att jag saknar arbetsförmåga.

Men din sjukdom syns ju?

– Ja …

Sture och hans arbetsgivare försökte få till ett möte, men Försäkringskassan meddelade att de inte såg någon anledning att träffas då de redan hade fattat sitt beslut. Sture var inte längre deras ärende.

Det tycks inte spela någon roll vad det står i läkarjournaler, intyg och utlåtanden. Som att Sture kan gå 20 meter på två minuter, och då går han sitt snabbaste. Eller att Sture efter ett besök hos läkaren måste vila i två timmar i väntrummet innan han orkar åka hem med färdtjänst. Det är ju bara Stures egna uppgifter.

– Kassan anser att det är orimligt att jag måste vila två timmar efter ett besök hos doktorn, säger Sture och ser uppgiven ut.

Det senaste året har Sture ansökt om nya sjukperioder men blivit nekad varje gång. Fyra avslag ligger hos Förvaltningsrätten.

För Sture har det varit tufft att acceptera att han inte längre är den han har varit. När han för några år sedan var tvungen att ge upp vissa arbetsuppgifter var det som att åka på en rejäl käftsmäll. Men inget är värre än att inte bli trodd. Att behöva möta misstroendet från Försäkringskassan tar sönder honom.

– Du blir inte trodd, de vill inte träffa dig och de formulerar sig helt vansinnigt.

Hur orkar du kämpa?

– Så som jag tidigare ställde klockan på halv fyra varje morgon för att springa. Jag tänker inte ge upp. Det är inte jag.

Läs mer: "Bedömingarna måste baseras på kunskap"

 

JESSICA, 46 ÅR:

Jag ger inte upp kampen

Alltför många 20-timmarspass på jobbet knäckte henne. Nu känner hon att även Försäkringskassan håller på att göra det.

Jag trodde aldrig att det skulle ta så lång tid, säger Jessica Bladh.

Och det pågår fortfarande, fyra år senare. Den förlamande tröttheten, minnesluckorna, oförmågan att vistas i folkmassor, orden som inte finns där när hon ska prata eller skriva. Eller komma ihåg det som planerats sekunden innan.

Kognitiva svårigheter syns sällan på utsidan. Jessica ser pigg ut. Hon formulerar sig väl, blicken är skarp. Men bara 20 minuter in i intervjun blir talet långsammare, orden kommer ut fel, datum blandas ihop och blicken blir trött. Hon för anteckningar när vi pratar, för att komma ihåg vad hon säger. Eller vill ha sagt.

Ändå har det blivit lite bättre.

– Jag kan ju arbetsträna tolv timmar i veckan nu. För inte så länge sedan klarade jag bara två timmar och då var jag helt färdig efteråt, säger Jessica och ler.

Jessica hade ett jobb som var roligt och krävande, som produktionsledare på ett större företag. Utmanande, men till att börja med på ett bra sätt. Men arbetstimmarna blev allt fler, kraven högre och tiden för återhämtning minimal. Eller rent av obefintlig.

Det påverkade sömnen, hon fick oförklarliga smärtor i ryggen och domningar i ansiktet, hon åt mindre, slutade umgås med nära och kära, fick gråtattacker för ingenting.

Ingen människa kan jobba och jobba och jobba utan att till slut gå sönder.

Som mest hade hon 350 övertidstimmar. Kollektivavtalet – ett sådant hade företaget, som däremot inte hade en personavdelning – tillät 200. När hon passerat 250 uppmärksammade hon ekonomichefen om det. Svaret blev: ”Jaha, då måste vi be om dispens.”

– På slutet kunde jag komma till jobbet strax före åtta på morgonen och gå hem halv fem morgonen därpå. När jag påtalade att vi höll på att jobba ihjäl oss bad de mig att inte prata högt om det.

Hon kontaktade facket, men Jessica tycker inte att hon fick stöd. Hon stod helt ensam.

Den 20 maj 2014 kom hon hem från jobbet efter ännu ett 20-timmarspass.

– Då kände jag att jag inte kommer att överleva det här. Jag tänkte att jag vilar mig ett par timmar innan jag går tillbaka till jobbet.

Men Jessica kom aldrig mer tillbaka.

Hon blev sjukskriven. Först i tre månader. Sedan blev månaderna fler. Den första tiden gick ändå bra. Eller åtminstone fanns det en plan där läkare, Försäkringskassan och arbetsgivaren jobbade åt samma håll. Jessica skulle rehabiliteras och det skulle få ta tid. Hon fick sjukpenning och hennes utmattning blev också godkänd som arbetsskada. Försäkringskassans egna läkare kom tillsammans med AFA Försäkring fram till att Jessicas arbetsmiljö orsakade hennes sjukdom.

Men sommaren 2016 fick Jessica en ny handläggare på Försäkringskassan. Processen med rehabiliteringen började förhalas. Till slut förklarade handläggaren att de inte längre hade ansvar för hennes rehabilitering utan enbart skulle se över om hon hade rätt till sjukpenning eller inte. Den tidigare rehabplanen existerade inte längre. Jessica ombads skicka in nya läkarintyg.

Till jul blev Jessica utförsäkrad. Då hade hon inte haft sjukpenning på tre månader. Trots läkarintyg och godkänd arbetsskada menade Försäkringskassan att hon var fullt frisk och kunde ta vilket jobb som helst.

I samma veva blev Jessica uppsagd med avgångsvederlag. I fyra månader skulle hon nu i alla fall ha en inkomst, och tack vare sparade semesterdagar och livränta slapp hon jobba under uppsägningstiden.

– Då blev det för mycket, så jag hamnade där, säger hon och pekar mot byggnaden, S:t Görans psykakut, utanför köksfönstret.

Därefter skrev hon in sig på Arbetsförmedlingen, där man snabbt insåg att Jessica var för sjuk för att jobba. I och med att hon blivit uppsagd fick hon också hjälp av Trygghetsrådet, som såg hur illa det var ställt med henne.

En ny handlingsplan sjösattes, Jessica skulle arbetsträna, men sakta och under kontrollerade former. Först var det två timmar i veckan, nu är hon uppe i tolv timmar fördelade på tre dagar.

Framtiden då? Jessica har levt på a-kassa, som nu gått över till aktivitetsersättning. Hon borde egentligen vara sjukskriven och hennes arbetsförmåga är under utredning. Mer än så vet hon inte. Hon kommer nog aldrig att orka jobba heltid igen. De kognitiva svårigheterna kan vara permanenta.

Jessica har överklagat Försäkringskassans beslut till kammarrätten. Hon tänker inte ge upp. Inte bara för den sjukpenning och den rehabplan hon anser sig ha rätt till, lika mycket handlar det om att få ett kvitto på att symptomen inte är inbillade.

Hon vill också tillbaka till yrkeslivet – men vem vill anställa henne?

– Jag klarar att arbetsträna tolv timmar i veckan, men hur kommer det att gå för mig när det är tolv timmar skarpt läge?

 

 

MONA, 64 ÅR:

Jag vill bara ha trygghet

Efter 48 års jobbande trodde Mona att samhället stod bakom henne.

Det blir jättefina bilder, säger fotografen. Mona Lundberg håller inte med.

– Jag ser ju hur mager jag har blivit, säger hon.

Under våren har hon rasat tolv kilo i vikt. Hon fruktar att det är en sjukdom, men det kan också bero på magproblemen hon fått av de smärtstillande medicinerna. Eller på stress.

Vi träffar Mona i lägenheten som hon delar med sina två hundar och sex katter. Utan dem hade hon inte klarat de senaste åren, säger hon.

Fast egentligen började nog problemen redan för över tio år sedan när hon arbetade som butikschef på tre orter samtidigt. En förslitningsskada i nacke och ländrygg, orsakad av för många tunga lyft, ledde till att hon så småningom fick en 25-procentig sjukersättning och bara kunde arbeta 30 timmar i veckan.

Sedan flöt det på fram till 2016. När hon skulle ta ner en kartong från en stapel med varor fick hon allt över sig, for in i en balk och skadade axeln allvarligt. Efter operation blev hon först sjukskriven. 180 dagar senare, då arbetsförmågan prövades mot hela arbetsmarknaden, blev hon utförsäkrad och sjukpenningen drogs in.

I det läget valde hon att trots smärtan jobba i 90 dagar för att få en ny sjukpenningperiod på 50 procent. För att klara det tvingades hon ta tjänstledigt och semester när det blev för jobbigt. Hon var också tvungen att äta höga doser smärtstillande. I samråd med läkaren och chefen beslutade hon då att jobba två heldagar i veckan, vilket skulle ge mer tid till återhämtning.

Det beslutet blev kostsamt. Försäkringskassan ringde två dagar före julafton och berättade att hon inte var berättigad till ersättning eftersom hon hade jobbat heldagar.

– När jag frågade vad jag skulle leva på fick jag svaret att det fick jag lösa själv. Jag vet att de på Försäkringskassan har ett svårt jobb, men de måste kunna bemöta människor på ett bättre sätt, säger Mona.

För att klara sig tvingades hon låna pengar av sina vuxna söner. Men även psykiskt var det en katastrof.

– Jag kände mig så kränkt och misstrodd. Jag hade jobbat i 48 år och trodde att jag hade en trygghet och att samhället stod bakom mig. Så var det inte.

Allt rasade. Nu drabbades hon också av panikångest, var övertygad om att hon skulle dö. För att få lindring började hon skära sig. I dag, över ett halvår senare, har hon fått verktyg för att hantera ångesten, men kampen fortsätter. Även när det gäller pengarna. Den kampen för hon numera i rätten.

– Jag blir lite tjurig, de ska inte få sno de pengar som jag har rätt till, säger hon.

I början av året beviljades hon trots allt en ny sjukpenningperiod på halvtid. När vi träffar henne har 180-dagarsgränsen åter passerats. Ännu har inte, som hon väntade sig, sjukpenningen dragits in. I stället har Försäkringskassan öppnat för en möjlig förlängning av sjukskrivningsperioden. Nya intyg och prognoser har skickats in. Mona ser det som ett bevis på Försäkringskassans

oförutsägbarhet.

I väntan på besked har Mona kontaktat Arbetsförmedlingen. Inte för att hon tror att hon kan få något jobb om hon blir utförsäkrad.

– Försäkringskassan har sagt att jag kan ta ett förekommande arbete. Men de har aldrig lyckats förklara vad det är för slags jobb. Jag kan varken sitta eller stå alltför länge och orkar inte jobba mer än jag redan gör. Jag får väldigt ont.

15 timmar i veckan jobbar hon som säljare i en skobutik.

– Jag älskar det och vill jobba till 67! Men Försäkringskassan håller på att ta musten ur mig. Det enda jag vill ha är trygghet.

 

foto JONAS WESTLING, FREDRIK STEHN, OLLE MELKERHED

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]

Kommentarer

Har länge undrat vilka kvalifikationer dom har som arbetar som handläggare på FK? Vilka krav på utbildning? Nån sa att det enbart krävs gymnasium - stämmer det verkligen?

Jag har 50% tillsvidare sjukersättning sedan 2005 men är utan ersättning på resterande 50% sedan november 2016. Försäkringskassan fyller ingen funktion som det är idag. I stället för att vara en trygghet, hjälpa och stötta sjuka så har de blivit en myndighet som kränker och terroriserar sjuka människor och dess främsta mål tycks vara att kasta ut sjuka människor från trygghetssystemet. Trots intyg från specialistäkare om att ingen arbetsförmåga finns och från genomgången TMU, beställd av FK, som visar mina problem, så gör FK:s handläggare en motsatt bedömning och nekar och drar in sjukpenning samt nollar min SGI. FK behöver inte ange skäl till varför och hur de kan göra en motsatt bedömning. det räcker med "FK bedömer". Hur kan en handläggare bedöma ett sjukdomstillstånd utan att träffa mig eller ens prata med mig per telefon? Patientsäkerhetslagen säger att en läkare inte får göra en bedömning utan att ha träffat patienten, men FK:s handläggare kan göra det? Utan medicinsk utbildning dessutom....FK uppmanar mig att deklarera falskt, att jag är fullt arbetsför medan min a-kassa informerar mig om att inte deklarera falskt, det kan ge mig konsekvenser, är brottsligt och kan polisanmälas. Jag är uppvuxen med att tala sanning och vara ärlig så eftersom jag är sjukskriven så skriver jag på mina kassakort att jag är sjuk - följden blir att jag blir nollad och har därmed ingen rätt till sjukpenninggrundande inkomst. Detta eftersom jag deklararerat sjuk så hamnar jag i kod 14 = arbetssökande med förhinder och då anser FK att jag inte är aktivt arbetssökande....moment 22! Strandhäll pratar om att ingen skall falla mellan stolarna....vi är många som nu inte ens ryms mellan stolarna. Det är ett rättshaveri det som nu pågår och det är en stor skam. Politiker som stillatigande tillåter detta fortgå skulle skämmas!

Extra hemskt blir det när dessa personer vänder till sin kommun för att få stöd och kommunen har bestämt sig för att "Spara". I Vallentuna kommun blev konsekvensen av ledningens misslyckande att LSS-handläggarna nu blivit tillsagda att skära ner på antalet beviljade insatser. Ca 90% av de som ansöker blir därför nekade insatser... De står därmed helt utan stöd, både från FK och kommunen. Ledningen har nu också beslutat att strypa insatser för arbetslösa personer. Det bör nämnas att samtidigt, i dessa besparingstider, har kommunledningen höjt sina egna löner med 10-12%. Vår kommunchef tar nu in ca 110 000 kr/mån, och det är de sjuka och de arbetslösa som betalar...
Kollega, ni är välkomna att granska!

Polio drabbad , ensamstående mamma med 3barn sedan 1998 , eftersom jag går och haltar så har bildat 3 diskbråck i nacken inte på samma år förstås , men första var nog 2001 då C4och sedan tillföljd C5,C6,C7 sist . Jag undvik hest kontakt med Försäkringskassan och jobbade med smärta och starka mediciner ,,,Min förmåga blev sämre i armarna kunde inte jobba längre och smärta blev bara mer och uthärdigt , kunde inte ens bry min egen smörgås , låg som en soppsäk i soffan i månader , tur att jag har barn som ställer upp . Min dotter fick komma på rasterna från skolan och se till om jag drack min soppa eller inte , äldsta dotter duschade mig en gång varannan vecka för att hon inte hinner . min son tog hand om läkartider och ambulans , Så där håll jag på hela 2017 . Eftersom jag var helt sänglägande i månader hade jag ingen alls kontroll över alla papper från olika doktorer en eter en ,och avslag från Försäkringskassan gång på gång . Nån gång i Maj 2017 månad fick jag äntligen träffa en specialist på smärtkliniken i Stockholm då fick jag min diagnos fibromyalgi , utöver min polio och hypotyreos som jag lever med ... Jag lever utan sjukersättning sedan maj 2017 och är skriven på arbetsförmedlingen söker jobb med aktiviteter stöd . Tur att jag har barn som ställer upp som sagt , täcker min ekonomi . Och synd att det går dåligt för Sverige .
Tack för att ni tog upp den här fråga

Hej! Jag heter josip och läser om fålk som är drabbade från Försäkringskassan och andra myndigheter. Jag åkso har problem med Försäkringskassan.Vi måste protest mot myndigheterna detta är katastrof

Jag har varit långtidssjukskriven på grund av svår smärtproblematik.

I slutet av augusti 2017 blev jag plötsligt utförsäkrad. Handläggare ringde helt plötsligt och sa att de inte godkände sjukskrivningen längre och att jag skulle skriva in mig på arbetsförmedlingen.

Jag begärde tjänstledig från mitt jobb och skrev in mig på AF, där gjordes en utredning och de kom fram till att jag inte har någon arbetsförmåga överhuvudtaget.

Jag blev ju inte frisk och smärtfri bara för att FK utförsäkrade mig.
Jag äter starka opiater varje dag, ändå har jag fruktansvärt ont.

Jag blev sjukskriven igen från 1 december 2017 och sjukskrivningen förlängdes till 31 maj i år.
Det blev avslag på den, handläggaren skrev att FK inte ansåg att mina besvär inte var så stora och att jag kunde klara ett vanligt förekommande jobb på arbetsmarknaden. Jag bad om förslag på arbeten jag kunde arbeta med och där jag inte behövde använda armarna, men det var det inte FKs uppgift utan AFs.

Jag blev sjukskriven åter igen från 1 juni i år och den förlängdes fram till december.
Jag har kvar min anställning, men eftersom jag inte klarar att utföra några uppgifter där så är jag sjukskriven.

Hur som helst har jag varit inskriven på AF fast stått som förhindrad och det får man inte göra.
Eftersom AF kommit fram till att jag inte har någon arbetsförmåga så ska jag inte vara inskriven där överhuvudtaget, utan jag ska vara FKs "problem.

Den 31 augusti kom det ett meddelande på mina sidor på FKs sajt att de tänkte nolla min SGI.
Detta för att jag inte stod som aktiv sökande, FK anser att jag har 100% arbetsförmåga och skulle vara aktivt arbetssökande.

AF utredning av min arbetsförmåga har de struntat i fullständigt, på samma sätt struntar de i intyg som min behandlande läkare skrivit, även ett intyg från en överläkare på en smärtenhet struntade de i.

Annika Strandhäll har ju påstått att ingen ska hamna mellan stolarna, ändå är vi många som definitiv har gjort det.

Det blir bara svammel från dem. Jag undrade hur de tänker, jag har en anställning som jag är sjukskriven från och får inget svar varför de inte fattar beslut i förhållande till det, FK har begärt in inkomstuppgifter från chefen och fått detta.

Så jag är alltså sjukskriven från mitt jobb och FK fått uppgifter om det från chefen. Min smärtproblemematik gör att jag inte kan jobba.
FK har nollat min SGI eftersom jag inte är aktivt arbetssökande, vilket jag inte ska göra eftersom inte har någon arbetsförmåga.

Jag fattar inte hur detta kan få fortgå, varför gör regeringen ingenting om de nu inte givit FK order att inte godkänna sjukskrivningar.
Naturligtvis lyder handläggarna de order de får från regeringen.
Om nu FK gör tvärtemot vad regeringen gett direktiv om, så måste det ju vara tjänstefel och eftersom de i stort sett alltid utförsäkrar sjuka människor och kräver hyllmeter med intyg efter intyg.
Dessa intyg gör att läkarna inte har tid med att göra det som läkarna utbildat sig till, alltså behandla sjuka människor.

Allt gott
Laila

Är sjuk utan sjukpenning sen november 2017. Skulle så gärna vilja åka på jobbet. Vara social. Tjäna pengar. Unna mig, gubben och barnen trygghet. Fått sälja hus. Bil. Möbler. M.m. min man har arbetat 1,5 tjänst. Nu orkar han inte. Det är nog med en heltid och barn och fru att vårda. Att jag har diskbråck, nervsmärtor, ledsmärtor, trolig fibromyalgi, trolig EDS, kroniskt trötthets syndrom ME? Det säger sig Fk förstp gör att jag inte är frisk, men de säger sig inte ha i fo nog av läkarna på vilket vis det skulle påverka och till vilken grad. Läkarna skriver ändå kan inte arbeta alls med något som hellst förekommande arbete. Ändå tycker FK det ska finnas nåt. De vägrar möte med mig eller läkare. De vägrar ta in kompletteringar. Trodde att sjuka var trygga i Sverige. Haha! Usch och fy!

Allt det här fick jag uppleva från den andra sidan dvs som anställd på Försäkringskassan. Efter sju månader av kaos på arbetsplatsen med många erfarna som slutat pga stress, ständig kritik från "specialisterna" som uppmuntrar till att komplettera nästan alla läkarintyg, eller avslå sjukpenning för uppenbart sjuka pga formalitet, och med ständigt tryck från cheferna att producera oberoende av kvalitet, söker jag annat jobb som känns känns lättare för mitt samvete. Hade svårt att tro att sådant händer på en svensk myndighet, och det här säger jag som har erfarenhet av arbete på annan myndighet och som själv har invandrarbakgrund. Det gör ont att se vad händer med ett land som förut var mycket mer generöst och tog emot och hjälpte människor i nöd.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2018-10-29. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Debatt: Funktionsnedsatta kan jobba efter egen förmåga

  Flera förslag i utredningen om sjukersättningen kan bidra till att en ökad andel personer med funktionsnedsättning kan arbeta utifrån sin förmåga. Du som är fackligt aktiv kan också göra mycket för att bidra till att fler får jobb, skriver DHR.

 • Läs även...

  Regeringen föreslår höjd sjukpenning

  Sjukpenning även efter 365 dagar, flexiblare regler för deltidssjukskrivna och höjt ersättningstak. Regeringens budgetförslag om ändringar i sjukförsäkringen välkomnas av Unionen.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.