• Foto: Dean Drobot/Colourbox.com

280 berörs när Transcom flyttar från Umeå

Publicerad 2 november 2017, kl 13:05

Transcom i Umeå flyttar till Eskilstuna och runt 280 anställda och konsulter berörs. Unionenklubben anser att underlaget är otillräckligt att ta ställning till och har nu kallat in en löntagarkonsult för att se över beslutet.

I slutet på september meddelade kundserviceföretaget Transcom att de tänkte minska kostnaderna genom att avveckla ett av sex kontor. På kontoret i Umeå arbetar förutom ett 30-tal konsulter, runt 250 anställda som kommer att erbjudas att flytta med till Transcoms kontor i Eskilstuna i stället.

Enligt Unionenklubbens ordförande, Catarina Johansson, är intresset för flytt svalt.

– Någon finns det väl som funderar på att flytta med, men lönerna är låga, så det är inget jobb där man förväntar sig att göra karriär. Dessutom är det svårt att flytta för de anställda som har familj. Men för yngre som inte hunnit rota sig kan det kanske vara en spännande möjlighet att prova på en ny stad.

Förhandlingarna med arbetsgivaren är nu pausade i väntan på att en löntagarkonsult ska granska beslutet. Konsulten beräknas vara klar med sin utredning i slutet på november

– Vi tyckte inte att underlaget vi fått var tillräckligt för att kunna ta ställning till. Vi får se vad vi kan göra sedan, utifrån konsultens resultat. Om inte annat får vi en bättre förståelse för de beslut företaget tagit, säger Catarina Johansson.

Sedan beslutet blev känt har ett tiotal personer valt att säga upp sig. Transcoms hyreskontrakt i Umeå går ut sista april nästa år och företaget har aviserat att organisationsförändringen ska träda i kraft då.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Transcom står fast vid jobbflytt från Umeå

  Trots att en löntagarkonsult konstaterar att Transcom inte tjänar något på att flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna håller ledningen fast vid att 280 tjänster ska flyttas.

 • Läs även...

  Bra chef viktigt för unga

  Dåligt ledarskap kan få ungdomar att välja bort en arbetsplats. Viktigast för dem är att chefen är tydlig och förstående. Bra humor väger däremot inte särskilt tungt.

 • Läs även...

  Clas Ohlson varslar 80 tjänstemän

  I måndags lades ett varsel mot 80 tjänstemän på Clas Ohlson i Insjön. Unionenklubben håller tummarna för att detta blir det enda, men har ännu inte fått någon förhandlingsframställan från arbetsgivaren.

 • Läs även...

  22 miljoner till Unionens medlemmar

  Tvister om företagshemligheter och illojalitet har ökat de senaste åren. Samtidigt minskar antalet övriga juridiska ärenden. Det visar statistik från Unionen, som lyckades få ut över 22 miljoner till medlemmarna under 2018.

 • Läs även...

  Varselvåg inte tecken på lågkonjunktur

  Den senaste månadens varsel i Skåne är inte början på en lågkonjunktur. I stället handlar det om strukturomvandlingar på grund av digitaliseringen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.