• Att jobba i maklig takt höjer kvaliteten. Foto: Illustration: Annelie Carlström

3 skäl att jobba långsamt

Publicerad 30 november 2017, kl 12:23

Slow work – att arbeta utan att stressa – är det allra senaste på jobbfronten. Det gynnar inte bara din hälsa.

Det började med slow food för 30 år sedan. En maklig revolution som fick efterföljare som slow cities och slow travel. Nu har turen kommit till slow work – en motkraft till dagens stressiga arbetsliv. Att jobba långsamt är nämligen inte detsamma som att vara improduktiv. Tvärtom.

Här är tre skäl att bli en slow worker:

1. Du tänker mer rationellt. I sin bok Tänka snabbt och långsamt beskriver Nobelpristagaren David Kahneman tänkandets två mekanismer: det snabba, automatiska och det långsamma, mer logiska. Kvicka beslut tas ofta med hjälp av autopiloten men leder oss lätt fel eftersom de båda tankesystemen bör samarbeta för optimalt resultat.

2. Du slipper konflikter. När vi talar snabbt är risken stor att vi talar förbi varandra, vilket skapar grogrund för missförstånd och konflikter. Slår du av på takten blir kommunikationen mer effektiv, dessutom är chansen större att du fattar bra beslut när du väger in fler åsikter.

3. Din hjärna blir snabbare. Ny forskning visar att allvarlig stress kan få hjärnan att krympa – de delar som hanterar minne, inlärningsförmåga och det komplexa tänkandet minskar.

 

Text: Gertrud Dahlberg

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Unga lär äldre på Microsoft

  Företag som inte lockar unga medarbetare får problem. Det menar ledningen för Microsoft i Sverige, som med omvänt mentorskap – unga lär de äldre – tänker fånga framtidens medarbetare.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.