Annons
 • Att jobba i maklig takt höjer kvaliteten. Foto: Illustration: Annelie Carlström

3 skäl att jobba långsamt

Publicerad 30 november 2017, kl 12:23

Slow work – att arbeta utan att stressa – är det allra senaste på jobbfronten. Det gynnar inte bara din hälsa.

Det började med slow food för 30 år sedan. En maklig revolution som fick efterföljare som slow cities och slow travel. Nu har turen kommit till slow work – en motkraft till dagens stressiga arbetsliv. Att jobba långsamt är nämligen inte detsamma som att vara improduktiv. Tvärtom.

Här är tre skäl att bli en slow worker:

1. Du tänker mer rationellt. I sin bok Tänka snabbt och långsamt beskriver Nobelpristagaren David Kahneman tänkandets två mekanismer: det snabba, automatiska och det långsamma, mer logiska. Kvicka beslut tas ofta med hjälp av autopiloten men leder oss lätt fel eftersom de båda tankesystemen bör samarbeta för optimalt resultat.

2. Du slipper konflikter. När vi talar snabbt är risken stor att vi talar förbi varandra, vilket skapar grogrund för missförstånd och konflikter. Slår du av på takten blir kommunikationen mer effektiv, dessutom är chansen större att du fattar bra beslut när du väger in fler åsikter.

3. Din hjärna blir snabbare. Ny forskning visar att allvarlig stress kan få hjärnan att krympa – de delar som hanterar minne, inlärningsförmåga och det komplexa tänkandet minskar.

 

Text: Gertrud Dahlberg

Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Hurra för gnällspiken

  Det finns inga problem – bara utmaningar. Eller? Allt fler gör nu uppror mot det positiva tänkandets tyranni. Det finns nämligen mycket att vinna på att släppa fram tvivel och negativitet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.