Annons
 • Mobilfria möten gynnar kreativitet och koncentration. Foto: Illustration: Lindalovisa Fernqvist

3 som loggar av

Publicerad 23 maj 2016, kl 12:48

Amelia Adamo, chefredaktör M-Magasin
”Jag kollar inte mejlen hela tiden. Och så har jag slutat fippla med mobilen och smyga in på toa och kolla mejlen när jag är med barnbarnen. Enda problemet är att allt ligger kvar – jag vet inte vilken stressfaktor som är värst.

Jag har svårt för det allmänna beteendet att hålla på med mobilen hela tiden. Och att det uppmuntras, till exempel med hashtaggar, det är idiotiskt. Det är inte bara otrevligt och oartigt att oavsett sammanhang kolla mobilen hela tiden, det är också farligt för koncentrationen.”
 

Emil Vinterhav, CTO, ÅAC Microtec
”För två månader sedan tog vi bort alla stora skärmar hemma: tv och två datorskärmar. Tv:n och datorn dominerade hela ljudmiljön. Det var stundens ingivelse. Många tycker att det är ett drastiskt drag, men vinsterna är många: vi är tillsammans mer, lägger oss och vaknar tidigare och är piggare. Vi är på bättre humör och får mer gjort.

Barnen har kvar sina smarta mobiler och min fru och jag har var sin jobb-laptop. Men vi försöker undvika att kolla mejlen hemma och jag har stängt av notiserna.”
 

Karina di Lucia, konsult personligt ledarskap
”Jag blev stressad av mobilen när jag umgicks med barn och barnbarn. Jag tog bilder på middagarna och var inte ’här och nu’ – fast jag till och med jobbar med mindfulness! Jag var ständigt uppkopplad och kollade Facebook och Instagram sent på kvällen.

Nu gör jag mer medvetna val, och använder mobilen olika beroende på hur dagen ser ut. Vid middagar har jag inte längre med mig mobilen och när jag umgås med mina tonårsbarnbarn är det också mobilfritt.

 

CAJSA HÖGBERG

Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  När yrket blir din identitet

  Vad arbetar du med? Det är den kanske allra vanligaste frågan i sociala sammanhang. Inte bara omgivningen utan även vi själva bedömer oss lätt utifrån yrket.

 • Läs även...

  Dina barn jobbar inte här!

  Kollegan som pratar om sina fantastiska eller odrägliga barn. Inte på en (1) fikapaus, utan på nio av tio. Har du svårt att stå ut med snacket eller håller du på att dö av uttråkning? Då ska du läsa det här.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Så påverkas hjärnan

  Tekniken rusar framåt medan vår hjärna har sett likadan ut i 40 000 år. Tomas Dalström, författare och föreläsare med hjärnan som specialitet, varnar för multitasking och kontorslandskap men spår att det ändå våras för vår mänskliga hårddisk.

 • Läs även...

  Alla har en del i mobbning på jobbet

  De flesta av oss skulle nog svara nej på frågan om vi någon gång mobbat en kollega. Men alla på en arbetsplats är potentiella deltagare i en mobbningsprocess.

 • Läs även...

  Livsvårdstimme ska minska sjukfrånvaron

  Friskvårdspoäng som kan bytas mot ledighet räckte bara en bit. Nu testar kommunikationsbyrån Panang livsvårdspoäng – som kan vara att luncha med en vän.

 • Läs även...

  3 av 4 chefer sover dåligt

  Vår undersökning visar att de flesta chefer lider av sömnbrist – och de anger jobbet som främsta orsak. Störd nattsömn försämrar inte bara prestations- och beslutsförmågan, utan kan även leda till kroniska sjukdomar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.