Annons

330 miljoner extra till inkomstförsäkringen

Publicerad 31 maj 2010, kl 13:29

Unionens inkomstförsäkring har kostat mer än vad medlemmarna har betalat in. Förbundsstyrelsen har därför gått in med pengar för att täcka upp underskotten.

I snitt fick cirka 4 500 medlemmar varje månad pengar från försäkringen under 2009. I slutet av året var det närmare 6 000. På grund av de ökade kostnaderna har förbundsstyrelsen valt att skjuta till pengar för att försäkringen skulle klara sig och även ha goda marginaler krisen igenom. Pengarna har tagits av förbundets sparade kapital.

330 miljoner. Det låter som väldigt mycket pengar?

- Vi kan knappast använda pengarna på ett bättre sätt. Vi för över till dem som har det sämst, säger Hanna Brandt Gonzalez, som är chef för marknadsenheten och ordförande för styrelsen i Medlemsförsäkring AB.

- Alternativet hade varit att försämra villkoren för våra medlemmar.

Varför väljer ni denna väg i stället för att höja avgiften eller försämra villkoren?

- Det är viktigt att försäkringen fortsätter att vara bra och att våra medlemmar ska vara trygga med den. Därför jiddrar vi inte med reglerna bara för att den sätts under press under ett antal månader.

Enligt Hanna Brandt Gonzalez har det aldrig varit fråga om att skrota förmånen, som till exempel Byggnadsarbetareförbundet fick göra när arbetslösheten sköt i höjden. Med tanke på att antalet medlemmar som får pengar nyligen har börjat sjunka, från nästan 6 000 i mars till cirka 5 200 i april, är det inte heller tal om några försämringar inom överskådlig tid.

Nyligen presenterade Finanspolitiska rådet en enkät som tycks visa att många svenskar med en facklig inkomstförsäkring inte utnyttjar den. Endast en av tio som slog i taket på a-kassan uppgav att de hade fått pengar från inkomstförsäkringen.

- Vi känner inte igen oss. Det finns ingenting hos oss som tyder på att man hamnar mellan stolarna. Våra undersökningar visar också att försäkringen är väl känd bland våra medlemmar

- Vissa tror att de automatiskt får inkomstförsäkringspengar när de får a-kassa. Men de märker att de får mindre och ringer oss och så får de pengarna retroaktivt, säger Hanna Brandt Gonzalez.

Fakta

Unionens inkomstförsäkring

2009 fick 13 192 personer någon gång pengar från Unionens inkomstförsäkring.

Försäkringen fyller ut ersättningen från a-kassan för dem som tjänar över taket. Den delvis statligt finansierade a-kassans regler gör att du aldrig kan få mer än 80 procent av en inkomst på 18 700 kronor per månad. Maxbeloppet är ungefär 11 200 kronor efter skatt. Med Unionens och andra fackförbunds inkomstförsäkringar kan medlemmar få 80 procent av sin inkomst även om de tjänar mer än 18 700.

Rickard Jakbo

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-06-21. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Nu blir golf friskvård

  Fler sporter omfattas nu av friskvårdsbidraget. Det innebär att det går att bekosta exempelvis golf och ridning med pengar från arbetsgivaren.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.