330 miljoner extra till inkomstförsäkringen

Publicerad 31 maj 2010, kl 13:29

Unionens inkomstförsäkring har kostat mer än vad medlemmarna har betalat in. Förbundsstyrelsen har därför gått in med pengar för att täcka upp underskotten.

I snitt fick cirka 4 500 medlemmar varje månad pengar från försäkringen under 2009. I slutet av året var det närmare 6 000. På grund av de ökade kostnaderna har förbundsstyrelsen valt att skjuta till pengar för att försäkringen skulle klara sig och även ha goda marginaler krisen igenom. Pengarna har tagits av förbundets sparade kapital.

330 miljoner. Det låter som väldigt mycket pengar?

- Vi kan knappast använda pengarna på ett bättre sätt. Vi för över till dem som har det sämst, säger Hanna Brandt Gonzalez, som är chef för marknadsenheten och ordförande för styrelsen i Medlemsförsäkring AB.

- Alternativet hade varit att försämra villkoren för våra medlemmar.

Varför väljer ni denna väg i stället för att höja avgiften eller försämra villkoren?

- Det är viktigt att försäkringen fortsätter att vara bra och att våra medlemmar ska vara trygga med den. Därför jiddrar vi inte med reglerna bara för att den sätts under press under ett antal månader.

Enligt Hanna Brandt Gonzalez har det aldrig varit fråga om att skrota förmånen, som till exempel Byggnadsarbetareförbundet fick göra när arbetslösheten sköt i höjden. Med tanke på att antalet medlemmar som får pengar nyligen har börjat sjunka, från nästan 6 000 i mars till cirka 5 200 i april, är det inte heller tal om några försämringar inom överskådlig tid.

Nyligen presenterade Finanspolitiska rådet en enkät som tycks visa att många svenskar med en facklig inkomstförsäkring inte utnyttjar den. Endast en av tio som slog i taket på a-kassan uppgav att de hade fått pengar från inkomstförsäkringen.

- Vi känner inte igen oss. Det finns ingenting hos oss som tyder på att man hamnar mellan stolarna. Våra undersökningar visar också att försäkringen är väl känd bland våra medlemmar

- Vissa tror att de automatiskt får inkomstförsäkringspengar när de får a-kassa. Men de märker att de får mindre och ringer oss och så får de pengarna retroaktivt, säger Hanna Brandt Gonzalez.

Fakta

Unionens inkomstförsäkring

2009 fick 13 192 personer någon gång pengar från Unionens inkomstförsäkring.

Försäkringen fyller ut ersättningen från a-kassan för dem som tjänar över taket. Den delvis statligt finansierade a-kassans regler gör att du aldrig kan få mer än 80 procent av en inkomst på 18 700 kronor per månad. Maxbeloppet är ungefär 11 200 kronor efter skatt. Med Unionens och andra fackförbunds inkomstförsäkringar kan medlemmar få 80 procent av sin inkomst även om de tjänar mer än 18 700.

Rickard Jakbo

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-06-21. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

  En gång i tiden var svensk a-kassa en av de bästa i världen. I dag är den en av de sämsta. Nu stiger arbetslösheten, men få som blir av med jobbet kan leva på sin a-kassa och måste därför söka försörjningsstöd. Läs Kollegas granskning av hur a-kassan monterades ner och vilka konsekvenser nedmonteringen får.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.