Annons
Annons
 • Ersättningen för grupptränings-instruktörerna på Sats halveras efter årsskiftet. (Personerna på bilden har dock inget med artikeln att göra.) Foto: Anders Wiklund/TT

4 000 mindre i månaden för gyminstruktör

Publicerad 8 december 2015, kl 11:48

Acceptera halverad ersättning eller gå. Det var budskapet till de gymanställda när SATS nyligen meddelade att man kommer att införa en ny lönemodell från årsskiftet.

- Vi fick veta det här i ett mejl från ledningen. Sedan fick vi veta att vi måste acceptera den nya lönemodellen och skriva på ett nytt anställningsavtal inom en vecka om vi ville vara kvar, säger en anställd som i likhet med andra vi talat med vill vara anonym, av rädsla för repressalier.

- Man blir ju besviken och förbannad på tillvägagångssättet. Man borde ha samlat oss på anläggningarna till ett möte och tagit det här face to face.

Den nya lönemodellen innebär bland annat att gympersonalen kommer att få halverad ersättning när de håller i vissa gruppträningspass.

En del av passen leds av anställda PT, personliga tränare, som drygar ut sin helt provisionsbaserade lön på det viset. Andra gruppträningar leds ofta av någon som gör det på sin fritid, som en bisyssla. Men det finns också en grupp SATS-anställda som helt eller i huvudsak livnär sig på att leda gruppträningar och mot dessa slår den nya lönemodellen extra hårt.

En av dessa är ”Camilla”. För henne kommer förändringen att innebära att månadslönen minskar med cirka 4 000 kronor, har hon räknat ut. I dag tjänar hon, i bästa fall, 18 000 kronor i månaden.

- Jag har jobbat länge som gruppträningsinstruktör på SATS. Själva jobbet är vansinnigt kul och givande. Dessutom har jag de bästa kollegorna man kan ha. Men samtidigt är nog SATS en av de värsta arbetsgivare man kan ha. Nu kanske jag måste sluta, för jag har redan dragit ner på mina levnadskostnader så långt det går, säger hon.

Även om man är anställd som gruppträningsinstruktör är lönen alltid helt baserad på den ersättning man får för gruppassen, vilket i dag är 175 kronor i ingångslön för ett pass på 30 minuter. Efter årsskiftet kommer denna att sänkas så att man måste hålla två 30-minuters pass för att få samma ersättning.

- Du blir tilldelad ett antal klasser per vecka och sedan är det ofta så att du jagar vikariat och som PT även PT-timmar och så håller det på hela tiden. För att komma upp i någon som helst form av månadslön måste du köra på ganska bra och det tar mycket tid att ta sig runt till olika anläggningar för att köra dina klasser också, säger en annan SATS-anställd.

- De flesta måste också ha egen bil för att kunna ta sig till de olika anläggningarna och måste då också betala för bensin, biltullar och parkeringsavgifter. Så om de halverar ersättningen är det inte lönt att ta klasser längre.

SATS beslut har väckt starka känslor och reaktioner bland medarbetarna. 

Sedan ett stort antal Unionenmedlemmar har vänt sig till förbundet för att få hjälp och råd har förbundet haft ett medlemsmöte där de SATS-anställda fick information om vad som gäller. Om de till exempel skulle välja att inte skriva på det nya anställningsavtalet och blir uppsagda av arbetsgivaren, kommer de i första hand att få ytterligare rådgivning av Unionen. 

De personer som Kollega.se har talat med hävdar att införandet av den nya lönemodellen blev droppen för många. De har upplevt att SATS blivit allt mer penninginriktat på senare år och genomfört andra negativa förändringar, utan att personalen har fått något inflytande.

Ett exempel är när ledningen beslöt införa nya taxor för PT-timmarna för något år sedan. Innan förändringen betalade en medlem normalt 650 kronor för att få hjälp i en timme. I dag kan det kosta alltifrån 700 till 1 250 kronor i timmen, beroende på vilken kunskap och erfarenhet PT:n har.

- Men för några av oss PT innebär skillnaden mellan 700 och 1 250 kronor bara att man får runt 20 kronor mer i timmen medan resten går direkt till SATS. Samtidigt blir det svårare att ragga kunder om man ligger på en hög nivå, eftersom färre har råd att betala så mycket, vilket gör att man riskerar att få mycket sämre lön. Många försöker ligga på en lägre nivå, säger en anställd.

Ett annat exempel är när ledningen för ungefär ett år sedan bestämde att gympersonalen själva skulle stå för städningen på anläggningarna.

- Man tog bort städbolagen. Plötsligt fick jag skura toaletter och gå runt med trasor och dammsugare när kunderna var på plats. Men då gick medlemmarna i taket, eftersom de tyckte att det störde att vi gick där och städade när de tränade. En del var inte heller nöjda med städningen och då backade faktiskt SATS.

Gemensamt för alla Kollega.se har talat med är att de upplever att de inte har något som helst inflytande över sina villkor på jobbet. En PT säger:

- Jag kan säga vad jag tycker till min närmaste chef, men oavsett om han tar det vidare eller inte så är han bakbunden av sina chefer för att spara pengar. Så chefen piskar oss för att vi ska nå sparmålen.

- Själv är jag med i Unionen som en del andra. Men vi känner oss maktlösa. Vi  behöver bli fler och organisera oss för annars kommer sådant här som lönesänkningar att hända igen.

I dagsläget har Unionen inte den fullständiga bilden av hur många av förbundets medlemmar som har drabbats av arbetsgivarens agerande.

- Jag uppmanar alla uppsagda medlemmar att höra av sig till Unionens medlemsservice för att få råd och stöd, säger Dennis Meijer, ombudsman på Unionens regionkontor i Stockholm.

Läs mer: Sats personalchef svarar på kritiken

Personalchefen svarar

Efter att ha talat med flera anställda fick Kollega.se tag på Anna Raftheim, personalchef på Sats Sverige. Här svarar hon på Kollegas frågor. 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  SATS har bildad klubb

  I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.