4 av 10 har sett chefen full på julfesten

Publicerad 3 december 2012, kl 11:04

Julen står för dörren och festerna avlöser varandra. Men för många är den årliga julfesten på jobbet förknippad med allt annat än en vit jul. Kollegas undersökning visar att tre av fyra har sett en arbetskamrat dricka för mycket på en julfest.

Av dem som upplevt att en kollega blivit för full under ett julkalas svarar en tredjedel att det skett många gånger. Fyra av tio har dessutom sett chefen ta några glas för mycket på julfesten. Det visar undersökningen som Kollega låtit Novus göra bland 1 089 av Unionens medlemmar.

- Har man en restriktiv hållning på arbetsplatsen måste man vara en förebild som chef. Det är kanske inte så bra för auktoriteten, det blir väldigt svårt att tillrättavisa en medarbetare om man själv inte följer policyn, säger Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna, som hjälper företag att hantera bland annat alkoholproblem på arbetsplatsen.

Åtta av tio svarar att de blir bjudna på julfest på jobbet och av dem svarar nästan nio av tio att det brukar serveras alkohol. 42 procent tycker att arbetslivet bör vara en alkoholfri zon. Samtidigt anser 41 procent att det inte ska vara alkoholfritt. Över hälften av de svarande har eller har haft en jobbarkompis som missbrukat alkohol. Två av tre arbetsplatser har en alkoholpolicy.

Fakta

 • 43 procent uppger att det är tillåtet att dricka alkohol på arbetsplatsen under eller efter arbetstid.
 • 56 procent uppger att de har haft en kollega eller chef som har missbrukat alkohol.
 • 78 procent av alla svarande uppger att deras jobb brukar ha julfest.
 • 88 procent uppger att det då brukar serveras alkohol.
 • 10 procent har någon gång valt att inte delta på julfesten på grund av att chef eller kollegor dricker.
Linnea Andersson
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Prata politik på jobbet?

   Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

  • Läs även...

   Många störs av andras drickande på julfesten

   Snart är det dags för julfest på jobbet. Årets höjdpunkt tycker vissa. Andra undviker gärna festen. Enligt en undersökning från IQ har åtta av tio påverkats negativt av andras drickande.

  • Läs även...

   Unga talanger utmaning för chefen

   Unga talanger kräver en annan typ av ledarskap och mer styrning än andra medarbetare. Det anser en majoritet av landets chefer, enligt en undersökning som Unionen gjort.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.