Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

400 000 gick ur a-kassan 2007

Under förra året tappade a-kassorna totalt 397 780 medlemmar visar statistik från IAF. Av dessa lämnade nära 60 000 Sifs och HTF:s a-kassor.
Anita Täpp Publicerad 28 januari 2008, kl 13:29

Sedan regeringen förändrat a-kassan, genom att skärpa villkoren för att gå med, sänka ersättningsnivåerna och höja medlemsavgifterna, har nära 400 000 personer gått ur.

Det visar statistik för 2007 från IAF, Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen.

Fram till 2006 var medlemsavgiften ungefär lika hög i alla a-kassor, runt 100 kronor.

Men från den 1 januari 2007 har den baserats på hur många arbetslösa som finns i respektive a-kassa varför en med hög arbetslöshet blivit dyrare.

Medan Unionens a-kassa kostar 338 kronor för den som är fackligt ansluten, kostar det exempelvis 415 i Musikernas a-kassa och 170 kronor i Akademikernas.

Den sista december 2006 var 3 785 702 personer med i en a-kassa, den sista december 2007 återstod 3 387 922.

Det betyder att av de under december 4,5 miljoner sysselsatta stod den 1 januari drygt 1, 1 utan skydd vid arbetslöshet.

Under 2007 tappade Sifs och HTF:s a-kassor 28 165 respektive 31 575 medlemmar.

Hur ska då Unionens a-kassa försöka vända utvecklingen?

- Det vi kan göra är att informera om hur viktigt det är att ha en arbetslöshetsförsäkring, säger Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa och vice ordförande i A-kassornas samorganisation.

Nyligen uttalade A-kassornas samorganisation, SO, stark kritik mot den avgiftsmodell som regeringen vill införa den 1 juli i år. Enligt modellen får arbetslösheten i en a-kassa en ännu större betydelse för avgiften.

Regeringens förslag om att införa ett obligatorisk medlemskap i a-kassan har mött hårt motstånd från fack och arbetsgivare.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.