46 arbetare på en vd-lön

Publicerad 12 februari 2013, kl 14:01

De femtio högst betalda direktörerna i näringslivet tjänar i snitt 46 gånger mer än en industriarbetare, visar en ny LO-rapport.
- Det är ett fattigdomsbevis att det inte finns andra belöningsformer, säger Carina Lundberg Markow, chef för avdelningen för ansvarsfullt ägande på Folksam.

Tittar man på hela den grupp som LO kallar för makteliten, sammanlagt 200 personer i ledande ställningar inom bland annat näringsliv, politik, arbetsmarknadens parter och media, så motsvarar dess genomsnittliga inkomst före skatt 17 industriarbetarlöner eller 5,4 miljoner kronor.

Det framgår av LO:s återkommande rapport om maktelitens inkomster. Första gången den publicerades var 1950.

Allra mest tjänar toppdirektörerna i näringslivet som i snitt tjänade ungefär lika mycket som en industriarbetare drar ihop under en hel livstid.

Även när det gäller bristen på kvinnorepresentation utmärker sig direktörerna. Före år 2000 fanns det inte någon i kvinna i gruppen, 2011 var 2 av 50 kvinnor.

I flera andra grupper inom maktsfären ser det bättre ut. I den demokratiska eliten är andelen kvinnor 28 procent.

Inkomstmässigt släpar kvinnorna efter. Den genomsnittliga inkomsten för kvinnorna i hela makteliten var cirka 33 procent av männens.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, påpekar att Sverige är ett av de OECD-länder där inkomstklyftorna växer snabbast och att det innebär en fara.

- En av Sveriges framgångsfaktorer har varit jämlikhetsidealen och att man byggt ett välfärdssamhälle som omfattar alla. Nu har vi en maktelit som drar ifrån, samtidigt som vi får allt större grupper av fattiga.

Folksams Carina Lundberg Markow menar att det behövs andra sätt än pengar för att belöna människor.

- Jag brukar höra att det är nödvändigt med höga löner för att attrahera och behålla kompetenta människor. Vi vill alla att företagen ska gå bra, och kan vi få bättre företagsledare på det sättet är många beredda att betala för det. Men frågan är om det finns ett samband mellan prestation och lön, det är svårt att se den direkta kopplingen.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

   Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

  • Läs även...

   Dyrt att bryta mot GDPR

   I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

  • Läs även...

   Många företag bryter mot lagen

   Fyra av tio företag bryter mot lagen om årlig lönekartläggning, visar Unionens nya undersökning som bygger på svar från förbundets klubbar. Ett företag som lever upp till kraven i lagen är verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Guldpeng ska få fart på jämställdheten

   Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
   — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

  • Läs även...

   Egenföretagare får bättre sjukpenning

   Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
   – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.