Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

5 fantastiska förmåner

Glöm lunchkuponger, frukt och gratiskaffe på kontoret. I dag går det att få helt andra personalförmåner. Stora som små.
Niklas Hallstedt Publicerad 27 oktober 2017, kl 07:14
Colourbox, Colourbox, @HBO, Shutterstock
Colourbox, Colourbox, @HBO, Shutterstock

Varje arbetsgivare vet att nöjda och engagerade anställda gör ett bättre jobb. Och att sannolikheten för att de inte drar vidare ökar. Därför kan det vara värt att fundera över om det finns saker du vill ha som inte nödvändigtvis gör din plånbok fetare, men kanske ditt liv rikare.

Jobbar du dessutom i ett bristyrke finns alla möjligheter att få något extra. Och då pratar vi inte löneförmåner som lunchkuponger och bilar längre. Den arbetsgivare som vill konkurrera om den hetaste arbetskraften måste komma med betydligt mer lockande och inspirerande erbjudanden. Från småsaker som höjer trivseln på kontoret till ekonomisk hjälp.

Det kan till exempel röra sig om nya arbetsformer och ökad valfrihet kring var och när man ska arbeta. Eller så kan det handla om skattebefriade medicinska ingrepp eller möjligheten att bidra till att världen blir en aning bättre genom att få arbeta ideellt.

Kollega har hittat en handfull företag som erbjuder sina medarbetare annorlunda förmåner.

 

1. PROVRÖRSBEFRUKTNING

På verkstadsföretaget Alfdex i Landskrona satsar man mycket på personalförmåner. Exempelvis har de omkring 140 anställda en årlig medarbetarbonus. Men de erbjuds också provrörsbefruktning, IVF-behandling, mot bruttolöneavdrag.

– Man frågade om det fanns ett intresse hos personalen, och det fanns det, säger Isabel Ballin på Wise consulting och HR-konsult på Alfdex.

– Friskvård tillhör det som företagen kan jobba med allra mest. Det är en win-win-situation för företaget och de anställda.

För medarbetaren innebär bruttolöneavdraget en besparing på minst 30 procent av kostnaden, som handlar om tiotusentals kronor.

Alfdex erbjuder även möjlighet att låta operera synfel mot bruttolöneavdrag.

 

2. ÖGONLASERBEHANDLING

Resebolaget TUI erbjuder de anställda en rik flora av förmåner med allt från biobiljetter och matkasse till synfelsbehandlingar.

– Det är inte så märkligt, säger Nikolai Johnsen, tf pressansvarig för TUI Sverige.

– Vi har ambitionen att vara en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige, det är ett uttryckligt mål och gäller alla aspekter av anställningen. Då vill vi självklart också ge våra medarbetare de mest intressanta och relevanta erbjudandena som finns på marknaden.

Synfelsbehandlingen betalas via bruttolöneavdrag. För medarbetaren innebär det en besparing på minst 30 procent av kostnaden, mellan 12 000 och 60 000 kronor beroende på synfel.

 

3. TANDVÅRDSFÖRSÄKRING

De som jobbar på LKAB har länge haft möjlighet till billigare tandvård. 2014 beslutade företaget att höja ersättningsnivån. I dag ersätter försäkringen de första 3 000 kronorna av tandläkarbehandlingen fullt ut, därefter och upp till 10 000 kronor ersätts den anställde med 70 procent av kostnaden.

– Jag tror att det är väldigt uppskattat bland de anställda. Tandvården är dyr och har till och med blivit en klassfråga, säger Fredrik Björkenwall, kommunikatör på LKAB.

Försäkringen gäller så kallad bastandvård och innefattar alltså inte kosmetisk tandvård och implantat.

 

4. FILM ÄR BÄST PÅ JOBBET

När en ny säsong av Game of Thrones släpps ger det effekter i Malmö. På Topvisible, ett konsultbolag inom digital marknadsföring med åtta anställda, samlas man på måndagsmorgnar klockan åtta för att titta på de nya avsnitten tillsammans.

– Alla sitter här när man kommer till jobbet. Det känns mysigt på något vis, det är en skön stämning, säger vd:n Maria Eckerwall.

För företaget är det ingen särskilt kostsam personalförmån, däremot ger den sannolikt en hel del tillbaka genom att den skapar gemenskap. Den enda på företaget som inte fastnat för serien är Maria Eckerwall själv, ”men det beror nog mest på att jag har småbarn och dåligt med tid”.

 

5. VOLONTÄRARBETE

Sugen på att hjälpa andra, men har ont om tid? Då har Microsoft den rätta löneförmånen för dig. Här har de anställda rätt till tre dagars volontärarbete per år med full betalning.

– Vi ser både i våra medarbetarundersökningar och på andra sätt att den här förmånen är en bidragande orsak till att man är stolt över att jobba på Microsoft, säger HR-chefen Helena Sjöberg, som själv har volontärarbetat med att vika kläder åt Röda Korset.

Vilket slag av frivilligt arbete medarbetarna ägnar sig åt lägger sig inte arbetsgivaren i.

– Man kan göra precis vad man vill och tycker är bäst att jobba med. Vi har medarbetare som jobbar åt stora organisationer som Röda Korset, men vi har också många engagerade anställda som ger läxhjälp i Akalla, där vi har vårt kontor. Det viktiga är att det kommer från individen. Många medarbetare är eldsjälar och drar själva i gång projekt, säger Helena Sjöberg.

 

FOTO: COLOURBOX, SHUTTERSTOCK, ©HBO

Förmånerna som väger tyngst

Vilken är den viktigaste löneförmånen? När den frågan ställdes i en Sifoundersökning i fjol var svaret solklart: tjänstepensionen. Därefter följer i tur och ordning friskvårdsbidrag, träning på arbetstid, tjänstebil, mobiltelefon, hushållsnära tjänster och fruktkorg.

Undersökningen, som gjordes på uppdrag av organisationerna bakom Tjänstepensionens dag, visar att det framför allt är personer som fyllt 50 år som värdesätter tjänstepensionen.

Yngre föredrar i tur och ordning gym, massör, städhjälp i hemmet, personlig tränare och psykolog. Detta enligt kundtjänstföretaget Transcom, som låtit personer i åldern 18 till 30 år välja mellan ett antal förmåner som de skulle vilja erbjudas på sin framtida arbetsplats.

De 14 vanligaste förmånerna (utan inbördes ordning)

  1. Pensionslösningar
  2. Förmånsbil
  3. Längre semester
  4. Fri läkar- eller tandvård
  5. Försäkringar (till exempel privat sjukförsäkring)
  6. Subventionerade lån
  7. Hemservice, städning, barnpassning
  8. Bostad
  9. Friskvård
  10. Livsstilscoachning
  11. Rikskuponger, subventionerad lunch
  12. Parkeringsplats
  13. Rabatter
  14. Företagets produkter till lågt pris

Källa: Anna-Karin Mattsson, lönerådgivare på Unionen. Förmånerna är utan inbördes ordning

Ekonomi

Stålbad på studieförbunden efter sparkrav

De svenska studieförbunden ska skära ner med en tredjedel till år 2026. Redan nu märks de minskade anslagen genom att personal sägs upp runtom i landet.
– Det drabbar tjänstemän, säger David Samuelsson, generalsekreterare på organisationen Studieförbunden.
Elisabeth Brising Publicerad 11 april 2024, kl 06:01
Studieförbunden
Studieförbunden ska spara in. Upp till en tredjedel av personalstyrkan kan hotas de närmaste åren enligt Studieförbundens generalsekreterare. Foto: Maja Suslin TT/Anders Wiklund TT

Unionen organiserar tjänstemän på många av studieförbunden. Just nu tvingas de spara efter att regeringen dragit ner på statsbidraget. Intresseorganisationen Studieförbunden i samverkan har gett ut en rapport som visar att kultur och glesbygd drabbats mest hittills. 

David Samuelsson
David Samuelsson. Foto: Studieförbunden

– Att ha studiecirklar i glesbygd innebär högre kostnad för varje utförd verksamhet. Vi ser musikhus med replokaler som säljs, kontor som stängs och verksamhet som lämnar ett område, säger David Samuelsson.

I budgeten för 2024 skar regeringen ned anslagen till studieförbunden med 250 miljoner. De närmaste tre åren ska studieförbunden få totalt 500 miljoner kronor mindre i statsbidrag. Det innebär att år 2026 ska en tredjedel av det årliga statsbidraget ha skurits bort. 

Studieförbund har lagt ner

Studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet la ner vid årsskiftet. Det bestod av sex rikskulturorganisationer som Kammarmusikförbundet Svensk Jazz, Svenska Folkdansringen och Sveriges Körförbund. 

Även Studieförbundet Vuxenskolan har sagt upp personal i Örebro och lämnat sitt musikhus i Gävle. ABF stänger ett musikhus i Luleå och Studiefrämjandets musikhus i Falun slår också igen. 

– Det görs uppsägningar och jag får frågor varje dag om förhandlingar, omorganisationer och sammanslagningar, säger David Samuelsson på Studieförbunden.

Hur många anställda påverkas?

– Det är för tidigt att säga. Vi har kommit en liten bit på den treåriga planen, men vi ser den utveckling vi befarade. Nu läggs verksamheter ner och ställs in. Det här har bara börjat. Det kan hota en tredjedel av personalen, varnar han. 

Finns inga andra inkomstkällor än statsbidrag?

– Deltagaravgifterna kommer gå upp. Kommuner och regioner ger vissa bidrag, även om de också har minskat och i grunden är lägre än de statliga. 

Studieförbunden kan också bedriva YH-utbildning, friskolor, konstnärlig utbildning eller ha kommunala uppdrag som ger intäkter.

Uppsägningar på Folkuniversitetet väst

På Folkuniversitetet väst har redan 6 av 21 anställda fått sluta inom folkbildningsdelen i Göteborg, en nästan 30 procentig minskning. 

Sebastian Broström Folkuniversitetet
Sebastian Broström. Foto: Folkuniversitetet.

Sebastian Broström är lokalsamordnare och ordförande i den lokala Unionenklubben: 

– Det finns en stor osäkerhet när man både förlorar kollegor och arbetsuppgifter ändras och man ändå förväntas göra lika mycket eller mer. Det är ingen vidare stämning och väldigt oklart när det gäller framtiden, säger han. 

100 kan få gå på Studieförbundet Vuxenskolan

anna-karin-cederstrand-karlsson
Anna-Karin Cederstrand Karlsson. Foto: Sandra Andersson.

Anna-Karin Cederstrand Karlsson är verksamhetsutvecklare och Unionens riksklubbordförande i Studieförbundet Vuxenskolan. Även här har ett tiotal medarbetare fått sluta sedan i höstas – det handlar om assistenter, administratörer och verksamhetsutvecklare. 

Nyligen fick facket veta att arbetsgivaren räknar med att risken är att omkring hundra personer kan förlora sina jobb under år 2024. 

– Folk vet inte om det än. Inga varsel är lagda, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson som tror förhandlingar kommer i höst. 

Hon ser också en risk för stress i arbetsmiljön för de som är kvar. 

– Vi ska göra mer med mindre personal och det nya bidragssystemet kräver ett annat arbetssätt. 

Hon är rädd att människor vänder ut och in på sig för att rädda verksamheten med deltagarna.

– Det är synd att politiken inte ser hur viktig folkbildningen är, nyttan i mötet mellan människor för att upprätthålla ett starkt och inkluderande samhälle. 

Visstidsanställda får sluta först

Cristina De Amaral.
Cristina De Amaral. Foto: Studieförbundet Vuxenskolan

På Studieförbundet Vuxenskolan i Östergötland kommer projekt- och visstidsanställda att få sluta när projektpengarna tar slut. 

Unionenklubbens lokala ordförande Cristina De Amaral, verksamhetsansvarig om läget: 

– Vi behåller vår fasta personalstyrka, men självklart har vi mindre pengar. Man har gjort om hela systemet. Vi behöver spara 1,2 miljoner till nästa år och då kan jag inte svara på hur det kommer påverka oss, säger hon. 

Hur har ert arbete förändrats?

– Tidigare har vi haft verksamhet som vi fått pengar för i efterskott. Nu får vi en budget för tre år framåt. Vi måste se över vad vi ska satsa på och hur det ska gå ihop med våra målgrupper.

Stålbad och ökade krav

Folkbildningen har haft flera kännbara förändringar senaste åren enligt generalsekreteraren på Studieförbunden. Som att studieförbunden inte fått någon procentuell uppräkning för prisökningar år 2016–2023. 

Det har också införts ett nytt statsbidragssystem och ökade krav på dokumentation och kontroll, som kräver mer administrativ personal. 

– Det har varit nödvändigt, eftersom vi råkat ut för fel och bedrägerier, säger David Samuelsson.

Nu dras budgeten ner. Kommer studieförbunden att överleva?

– Ja det kommer de. Vi har en över 100 år lång historia. Men vi står i ett stålbad och det kommer märkas väldigt tydligt.  

Studieförbunden i Sverige - 10 har blivit 9

Studieförbunden är studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Organisationen bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. 

Det finns efter nedläggningen av Kulturens bildningsverksamhet nio studieförbund i Sverige: ABF, Studieförbundet Bilda, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Medborgarskolan, NBV, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.