Annons
 • Foto: Colourbox

5 filmer om arbetslivet

Publicerad 6 september 2019, kl 14:20

Få manusförfattare har slagit mynt av dramatiken som kan uppstå på en arbetsplats. Här är fem fina undantag.

1. THE CIRCLE (2017)

Thriller. Mae (Emma Watson) får jobb på ett internetföretag som framstår som en drömarbetsgivare. Men allt mäts, betygsätts och övervakas. Anställda förväntas ställa upp till 100 procent på företaget och drömmen blir en mardröm. Digitaliseringsskeptiker/socialamedierfobiker får vatten på sin kvarn.

2. THE INTERN (2015)

Feelgood. Änklingen Ben (Robert de Niro) är less på att vara pensionerad och fixar praktikplats på ett hippt e-handelsföretag med bara unga anställda, som assistent åt vd:n Jules (Ann Hathaway). Hon är till en början inte helt till freds med assistentvalet, men Ben misströstar inte utan knegar på. Ett inlägg i ålderismdebatten.

3. ÄTA SOVA DÖ (2012)

Socialrealism. 20-åriga Raša bor med sin pappa i ett litet samhälle i nordvästra Skåne och jobbar som salladspackare. När fabriken varslar blir hon av med jobbet. En film om att trots brist på jobb och samhällets krav på att man söker arbete – inte bara på den egna orten – stanna kvar i sin hemby.

4. NÄR LIVET VÄNDER (2019)

Fackhjälte. Livet vänder i käpprätt nedförsbacke när Oliviers fru plötsligt försvinner spårlöst och lämnar honom ensam med två barn. Olivier är gruppchef på ett jättelikt lager och som fackombud tar han strid mot allt sämre arbetsförhållanden där företaget övervakar och mäter arbetarnas prestationer. Denna belgiska film genomsyras av ett brinnande klassperspektiv, patos och svårigheten att som förälder samtidigt hantera ett inre kaos för att hålla skenet uppe för sina barn.

5. OFFICE UPRISING (2018)

Komedi. Har du också funderat på vilken av kollegorna som skulle bli uppäten först vid en zombieapokalyps? Desmond jobbar på kontor och har vidriga kollegor, som blir än mer vidriga när de druckit en energidryck och av misstag förvandlats till zombier. Värsta jobbdagen någonsin och en hel del igenkänning för alla som arbetar på kontor och/eller har varit jagade av zombier.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-09-27.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ineffektiva möten stor tidstjuv

  Tjänstemän i Sverige tillbringar fem veckor av sin årsarbetstid sittande i möten, varav bara åtta procent är effektiva. För ett företag med 50 anställda beräknas kostnaden för mötena vara minst 3,7 miljoner kronor per år.

 • Läs även...

  Rappakalja på kontor

  Har du någon gång märkt att du börjat prata precis som din kollega? Att språk smittar syns både i forskning och på arbetsplatser. På Volvo har det till och med fått ett namn: volvoitiska.

 • Läs även...

  Bra kollegor viktigare än hög lön

  Trevliga kollegor och en bra chef är viktigare än hög lön för att vi ska trivas på jobbet. Det visar en färsk undersökning från Manpower.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.