Annons
Annons
  • Under hur många år vill du ta ut din tjänstepension? Ska du spara eller slösa? Här får du svaren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

5 frågor och svar om tjänstepensionen

Publicerad 19 juni 2014, kl 10:45

Utnyttja pengarna medan man är pigg och frisk eller låta försäkringen vara en trygghet li­vet ut? Tjänstepensionen är en vattendelare.

Hur får jag ta ut min tjänste­pension?
– Du får ta ut din tjänstepension om du går i pension från och med 55-års ålder och på valfri tid, men den kortaste tiden är enligt lagen fem år. Du kan också välja att ta ut en viss del, exempelvis 25 procent i några år och sedan ta ut hela pensionen efter hand.  Tar du ut 25 procent, måste du sluta arbeta i motsvarande grad.

– ITPK är en del av din tjänstepension som motsvarar två procent av din årslön och betalas av din arbetsgivare. Den kan du välja att ta ut på två år.

Varför slösa?
– Vem vet hur länge du känner dig pigg och frisk. Bäst att spendera pengarna medan du kan njuta av livet. Som 80-åring kanske du varken har ork eller behov av att se nya delar av världen.

– Att plocka ut summan kan också vara ett sätt att ta kontroll över pengarna.

Varför spara?
– Försäkringsbolagen räknar med att den som går i pension vid 65 kommer att leva i ytterligare 22 till 24 år. Tar du ut din tjänstepension på fem år och gör av med dina privata besparingar så har du endast den allmänna pensionen kvar att leva för och den är låg. Vi är också piggare längre upp i åldern än tidigare och du kanske uppskattar samma upplevelser som 75-åring, som du gör i dag. 

Är tjänstepensionen skattefri?
– Nej, det kommer att dras inkomst­skatt från din tjänstepension så snart utbetalningarna påbörjas.

Vad händer med mina pengar om jag dör?
– Du kan välja att teckna ett återbetalningsskydd eller ett familjeskydd för att ta hand om dina närmaste ekonomiskt om du dör.  Återbetalningsskydd innebär att familjen får de pengar som finns inbetalda till tjänstepensionen, ITP 1 och ITPK Familjeskydd är en extra pension som din familj får om du avlider före en viss ålder.

– Men skydden är inte gratis, utan påverkar din egen pension påtagligt. Enligt Collectum kan en ingenjör som väljer bort återbetalnings­skyddet tjäna upp till 26 400 kronor på ett år.

ITP, vad är det?
ITP är en tjänstepension för privatanställda tjänstemän. Den innehåller två avdelningar:

  • ITP1 som är en premiebaserad ålderpension och gäller för dig som är född 1979 eller senare. Exakt hur stor din tjänstepension blir med den här lösningen beror på avkastningens storlek och vilken förvaltningsavgift som tas ut.
  • ITP2, som är en förmånsbestämd ålderspension, vilket innebär att storleken på pensionen är förbestämd men inte premien. Gäller för dig som är född 1978 eller tidigare.

Så tog vi ut tjänstepension under 2013

Siffrorna visar de val av tjänstepension som gjordes under 2013.

Livslångt uttag: 22 900
Uttag på 5 år: 4 400
Uttag på 10 år: 1 900
Uttag på 15 år: 900
Uttag på 20 år: 100

Exempel på månadsbelopp vid olika utbetalningsperioder (baserat på en person som vid pensionering tjänar 34 426 kr i månaden):

Uttag på 5 år: 13 055 kr/mån
Livslångt: 3 500 kr/mån