Annons
Annons
 • Dags för kompetensutveckling eller ny karriär? Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

5 kurser att plugga online

Publicerad 22 oktober 2018, kl 10:50

Det är aldrig för sent att lära nytt. På nätet finns tusentals utbildningar, många av dem gratis. Här är fem bra.

1. AI-SKOLA MED GOOGLE

Webbsajten Learn with Google AI riktar sig till dig som vill lära dig mer om artificiell intelligens och innehåller olika kurser och experiment inom AI. Ett exempel är Machine learning crash course, som 18 000 av Googles egna anställda har fått gå. Utbildningen tar cirka 15 timmar att klara av och innehåller bland annat föreläsningar, övningar och instruktionsvideor.

2. FÅ EN DAGLIG DOS LÄRDOM

Vill du förbättra din skrivarförmåga, starta en egen e-handel eller lära dig tala inför folk? Daily bits of är en svensk kunskapstjänst för dagligt mikrolärande – du lär dig helt enkelt nya saker i små doser. Varje morgon kommer en ny liten lektion direkt till din mejl. I dagsläget finns cirka 300 kurser.

3. LÄR MED LINKEDIN

Linkedin Learning innehåller en uppsjö av matnyttiga kurser till det sociala nätverkets premiummedlemmar. Är du inte premiummedlem kan du testa tjänsten gratis i en månad och till exempel lära dig programmering, ledarskap eller hur man gör en marknadsplan.

4. SNABBKURS OM STRESS

Oavsett om du är chef eller medarbetare är det viktigt att ha kunskap om arbetsmiljö. På Arbetsmiljöverkets hemsida finns pedagogiska och överskådliga webbkurser som tar upp ergonomi, stress och rehabilitering. Ambitionen är att skapa större förståelse för arbetsmiljöproblem och på sikt kunna förebygga dem.

5. LÄS PÅ HARVARD – GRATIS

Alltid drömt om att läsa på Sorbonne, Harvard eller MIT? Sajten Edx samlar Mooc-kurser, alltså avgiftsfria distanskurser, från de flesta av världens toppuniversitet. Det finns tusentals kurser att välja på inom områden som språk, IT, humaniora och teknik. Det kostar dock en liten summa att få ett certifikat som intygar att du genomfört kursen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Ledarskapskurs ger inte bättre chefer

  Många chefer går på kurs för att bli bättre ledare. Men nu ifrågasätter forskare nyttan och menar att det saknas bevis för att ledarskapskurser ökar chefens kompetens.

 • Läs även...

  Låg stress ger högre lönsamhet på företag

  Att ha god arbetsmiljö är inte bara något som gynnar arbetstagare – det är också bra för företagets lönsamhet. Det visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.