5 miljoner spanjorer i strejk för jämlik lön

Publicerad 9 mars 2018, kl 14:48

I går, på internationella kvinnodagen, strejkade runt fem miljoner anställda under minst två timmar på uppmaning av sina fackförbund. Kraven var ökad jämställdhet med fokus att få bort lönegapet mellan män och kvinnor.

Enligt en ny forskningsstudie  från FEDEA (Foundation of Applied Economic Studies) tjänar Spaniens kvinnor omkring 13 procent mindre än spanjorer som utför samma arbetsuppgifter. Kvinnorna har också tuffare att komma ut på arbetsmarknaden, och när de väl erbjuds jobb måste de oftare acceptera sämre villkor och arbetsförhållanden, skriver tidningen El Pais. 

De stora fackförbunden i landet, CCOO och UGT, uppmanade sina medlemmar – både män och kvinnor – att strejka under två timmar på Internationella kvinnodagen, medan de mindre fackföreningarnas medlemmar strejkade under 24 timmar. Fackförbunden uppger att 5,3 miljoner lade ner arbetet under minst två timmar.

Enligt en Gallupundersökning tidningen låtit göra stöddes strejken av 82 procent av befolkningen, trots att hundratals tågavgångar ställdes in och även flygtrafiken påverkades.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2018-03-30.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Omställning fortfarande huvudfråga för PTK

  Svenskt Näringsliv förhandlar med LO om tryggare jobb. Från PTK följer man diskussionerna med intresse, men ännu finns inget beslut om att återigen ta upp förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.
  – Det är en oerhört viktigt fråga, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Globalt fackligt arbete stärker lokala villkor

  Att fler anställda runt om i världen går med i facket vinner även Unionens medlemmar på i längden. Det motverkar villkorsdumpning och osund konkurrens. Unionen var nyligen i Indien för att utbyta erfarenhet med kvinnliga fackliga ledare.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Unionen anklagar SVT för strejkbryteri

  Under Unionens strejkvarsel för flexpension planerade SVT att plocka in personer som skulle utföra de strejkandes arbetsuppgifter. Strejkbryteri, menar såväl klubben på SVT som Lars Åström, förbundsjurist på Unionen.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  1 av 3 kvinnor sexuellt trakasserade på jobbet

  En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier på sina jobb visar en global studie från den internationella fackliga samorganisationen, ITUC. Det handlar bland annat om fysiska attacker, diskriminering och stalkning.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.