Annons

5 miljoner spanjorer i strejk för jämlik lön

Publicerad 9 mars 2018, kl 14:48

I går, på internationella kvinnodagen, strejkade runt fem miljoner anställda under minst två timmar på uppmaning av sina fackförbund. Kraven var ökad jämställdhet med fokus att få bort lönegapet mellan män och kvinnor.

Enligt en ny forskningsstudie  från FEDEA (Foundation of Applied Economic Studies) tjänar Spaniens kvinnor omkring 13 procent mindre än spanjorer som utför samma arbetsuppgifter. Kvinnorna har också tuffare att komma ut på arbetsmarknaden, och när de väl erbjuds jobb måste de oftare acceptera sämre villkor och arbetsförhållanden, skriver tidningen El Pais. 

De stora fackförbunden i landet, CCOO och UGT, uppmanade sina medlemmar – både män och kvinnor – att strejka under två timmar på Internationella kvinnodagen, medan de mindre fackföreningarnas medlemmar strejkade under 24 timmar. Fackförbunden uppger att 5,3 miljoner lade ner arbetet under minst två timmar.

Enligt en Gallupundersökning tidningen låtit göra stöddes strejken av 82 procent av befolkningen, trots att hundratals tågavgångar ställdes in och även flygtrafiken påverkades.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Omställning fortfarande huvudfråga för PTK

  Svenskt Näringsliv förhandlar med LO om tryggare jobb. Från PTK följer man diskussionerna med intresse, men ännu finns inget beslut om att återigen ta upp förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.
  – Det är en oerhört viktigt fråga, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Globalt fackligt arbete stärker lokala villkor

  Att fler anställda runt om i världen går med i facket vinner även Unionens medlemmar på i längden. Det motverkar villkorsdumpning och osund konkurrens. Unionen var nyligen i Indien för att utbyta erfarenhet med kvinnliga fackliga ledare.

 • Läs även...

  Facklig protest mot Amazon

  I dag, fredag, strejkar anställda på Amazon runt om i Europa i protest mot dålig arbetsmiljö, låga löner och usla villkor. Ombudsmän från Unionen sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

 • Läs även...

  Därför köper svenska män sex i Thailand

  Svenska sexköpare i Thailand är ofta både sexistiska och rasistiska. Det visar en ny rapport som har tagits fram av nätverket Schyst resande, där Unionen ingår.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.