• Foto: Colourbox

5 rätt för lycka och framgång

Publicerad 21 december 2018, kl 16:11

Besitter du dessa egenskaper är det bara att säga grattis. Till bättre hälsa, ekonomi och social rikedom.

Ovanstående fem punkter har en avgörande betydelse för ett lyckligt och framgångsrikt liv. Personer som har dessa egenskaper – eller åtminstone flertalet av dem – mår mycket bättre än de som har färre av dem.

De har färre depressioner, färre kroniska sjukdomar, bättre ekonomi och ett rikare socialt liv. Dessutom är de smalare och har lägre kolesterolvärden.

Det visar en studie vid University College London, som baserats på analyser av svar från 8 000 personer i 50- och 60-årsåldern som forskarna följt under elva år.

Bara 3 procent av dem som hade mycket av samtliga fem egenskaper led av svår depression, medan 22 procent av dem som hade få eller lite av egenskaperna led av svår depression.

Enligt studien är alla egenskaper lika viktiga men ju mer och ju fler av dem man har, desto större positiv effekt.

Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

 • Läs även...

  Vaknatt ger rubbad världsbild

  En enda natt utan sömn kan rubba vår världsbild. Och att sova ikapp på helger hjälper inte. Två nya forskningsstudier visar på att riskerna med sömnstörningar är större än vad man tidigare trott.

 • Läs även...

  Barn drabbas inte när föräldrar förlorar jobb

  När en arbetsplats läggs ner leder det inte bara till ökad risk för arbetslöshet bland dem som blir av med jobbet. De drabbas även av lägre inkomst, fler skilsmässor och sämre hälsa än andra. Men det drabbar inte deras barn. Det visar en ny rapport från IFAU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.