Annons
Annons

5 tips för Skypeintervjun

Publicerad 14 september 2018, kl 12:50

Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

I och med att många i dag kan tänka sig att flytta för ett nytt jobb har Skypeintervjuer blivit allt vanligare vid rekrytering.

– Om man är intresserad av att rekrytera personer som bor på en annan ort, eller i ett annat land, så kan det vara svårt att få till en intervju och det kan också vara kostsamt. Då är en intervju via nätet ett väldigt bra komplement till att ses ansikte mot ansikte, säger Jessica Fogelsjöö, rekryteringsansvarig på Acando.

En anställningsintervju på Skype brukar vara det första steget, i stället för en telefonintervju, som görs innan man träffar de kandidater som verkar mest intressanta. Och den har både för- och nackdelar, säger hon.

– En fördel är att man exempelvis ser ansiktsuttryck som man missar vid en telefonintervju. Nackdelen är att det ändå kan bli en viss spänning eftersom man kanske inte är lika avslappnad som vid en telefonintervju. En nackdel är också att man är beroende av tekniken, som kan strula och då bli ett extra stressmoment.

Sedan är det vanliga personliga mötet ändå alltid lika viktigt.

– Man behöver möta en kandidat för att känna om personligheten passar in i grupperingen och klimatet på arbetsplatsen. Både kandidaten och företaget skulle ha väldigt svårt att göra rätt bedömning annars.

Är alla bekväma med Skypeintervjuer eller kan man be om ett personligt möte i stället?

– Det händer, både från rekryterande chefers och kandidaters håll. Och går det att få till ett sådant så är det bra. Men det beror ju också lite på förutsättningarna och kostnaden. Det är ju inte säkert att det är en bra match både från kandidatens eller företagets sida och då kanske man tycker att det är dumt att köpa en flygbiljett från ett annat land.

Vilka är de vanligaste misstag som görs?

– Att man inte har testat tekniken innan intervjun. Och att man inte på förhand har sett till att ha kontaktuppgifter till varandra så att man kan fortsätta intervjun via Facetime eller telefonen, och slipper boka om intervjun om det blir problem med Skype.

Jessicas bästa tips

 • Ha koll på tekniken, så att du exempelvis kan öppna Skype på din webbläsare och har en säker wifi-uppkoppling.
 • Se till att miljön där du sitter är så lugn som möjligt, så du inte blir störd och tappar fokus.
 • Tänk på att rekryteraren också ser din bakgrund. Plocka bort personliga och privat saker om du sitter hemma.
 • Håll ögonkontakt med den som intervjuar dig. Titta rakt in i skärmen, inte på kameran ovanför den.
 • Försök slappna av och bete dig som du skulle ha gjort vid en vanlig anställningsintervju.
 • Om du känner dig osäker: Öva gärna med en nära vän eller kollega innan.
Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Begravningsbyrå stämd för diskriminering

  Unionenmedlemmen sökte jobb på en begravningsbyrå men sållades bort för att byrån inte erbjöd ”flyttpaket från utlandet”. Nu stämmer förbundet byrån för brott mot diskrimineringslagen.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Meningslösa jobb ger missnöjda medborgare

  Alla skulle tjäna på att vi slutar hymla om vikten av ett arbete – många jobb suger faktiskt. För en av tre gör jobbet inte livet bättre och det finns samband mellan arbetets mening och tilltron till demokratin, visar en undersökning från Arena idé.

 • Läs även...

  Småföretag saknar digital kompetens

  Under pandemin har vi experimenterat med digital teknik och nya arbetssätt. Men när vi återvänder till kontoren finns risk att allt blir som vanligt igen. Det visar en ny rapport.

 • Läs även...

  Sökes: Kreativ person som kan samarbeta

  Kompetens handlar inte bara om att gå kurser, det som arbetsgivarna efterlyser i år är den kompetens som inte kan fästas på kursintyg - dina färdigheter och förmågor.