Annons

5 tips för Skypeintervjun

Publicerad 14 september 2018, kl 12:50

Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

I och med att många i dag kan tänka sig att flytta för ett nytt jobb har Skypeintervjuer blivit allt vanligare vid rekrytering.

– Om man är intresserad av att rekrytera personer som bor på en annan ort, eller i ett annat land, så kan det vara svårt att få till en intervju och det kan också vara kostsamt. Då är en intervju via nätet ett väldigt bra komplement till att ses ansikte mot ansikte, säger Jessica Fogelsjöö, rekryteringsansvarig på Acando.

En anställningsintervju på Skype brukar vara det första steget, i stället för en telefonintervju, som görs innan man träffar de kandidater som verkar mest intressanta. Och den har både för- och nackdelar, säger hon.

– En fördel är att man exempelvis ser ansiktsuttryck som man missar vid en telefonintervju. Nackdelen är att det ändå kan bli en viss spänning eftersom man kanske inte är lika avslappnad som vid en telefonintervju. En nackdel är också att man är beroende av tekniken, som kan strula och då bli ett extra stressmoment.

Sedan är det vanliga personliga mötet ändå alltid lika viktigt.

– Man behöver möta en kandidat för att känna om personligheten passar in i grupperingen och klimatet på arbetsplatsen. Både kandidaten och företaget skulle ha väldigt svårt att göra rätt bedömning annars.

Är alla bekväma med Skypeintervjuer eller kan man be om ett personligt möte i stället?

– Det händer, både från rekryterande chefers och kandidaters håll. Och går det att få till ett sådant så är det bra. Men det beror ju också lite på förutsättningarna och kostnaden. Det är ju inte säkert att det är en bra match både från kandidatens eller företagets sida och då kanske man tycker att det är dumt att köpa en flygbiljett från ett annat land.

Vilka är de vanligaste misstag som görs?

– Att man inte har testat tekniken innan intervjun. Och att man inte på förhand har sett till att ha kontaktuppgifter till varandra så att man kan fortsätta intervjun via Facetime eller telefonen, och slipper boka om intervjun om det blir problem med Skype.

Jessicas bästa tips

 • Ha koll på tekniken, så att du exempelvis kan öppna Skype på din webbläsare och har en säker wifi-uppkoppling.
 • Se till att miljön där du sitter är så lugn som möjligt, så du inte blir störd och tappar fokus.
 • Tänk på att rekryteraren också ser din bakgrund. Plocka bort personliga och privat saker om du sitter hemma.
 • Håll ögonkontakt med den som intervjuar dig. Titta rakt in i skärmen, inte på kameran ovanför den.
 • Försök slappna av och bete dig som du skulle ha gjort vid en vanlig anställningsintervju.
 • Om du känner dig osäker: Öva gärna med en nära vän eller kollega innan.
Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Tyskt avtal kan påverka svenska plånböcker

  4,3 procents löneökningar i år. De höga löneökningarna i det nya avtalet för anställda i den tyska metallindustrin kan ge högre löneökningar även i Sverige på sikt.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.