• Telefonist är ett av de yrken som drabbats hårdast av automatiseringen. Foto: Colourbox

5 yrken som är på väg bort

Publicerad 20 mars 2019, kl 14:24

Automatisering och digitalisering påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Här är fem yrken som minskat de senaste åren.

Robotarna tar över våra jobb. Så har det låtit ett tag. Och visst är det så att en viss typ av yrkeskunnande redan nu eller inom en snar framtid löper risk att bli överflödiga när tekniska innovationer banar väg för en automatisering i arbetslivet.

En rapport från Stiftelsen för strategisk forskning som släpptes för några år sedan visade att hälften av alla anställda skulle kunna ersättas av datorer under de kommande 20 åren. Kassapersonal och försäljare var några sådan yrken som nämndes i rapporten. Men du går inte säker bara för att du har ett kvalificerat tjänstemannayrke. Automatisering kommer att påverka alla yrken med arbetsuppgifter som kan utföras utan att människor är direkt inblandade.

– Men det är många som håller på att gissa om framtiden, vill man verkligen veta vilka jobba som försvinner borde man kolla vilka yrken som minskar i Sverige, säger Samuel Engblom, TCO:s samhällspolitiska chef, till SvD som har gjort precis det.

Med hjälp av SCB:s yrkesregister har Svenska Dagbladet tagit reda på vilka yrken som minskat mellan 2014 och 2017. Här är några av dem.

Telefonister

Ett av yrkena som drabbats hårdast av automatisering. På fyra år minskade andelen tjänster med 40 procent.

IT-chefer nivå 1

Vilket innebär mellanchefer inom IT-branschen. 2017 fanns det 3 244 IT-chefer. Mellan 2014 och 2017 minskade andelen tjänster med 37 procent

Säljande butikschefer och avdelningschefer i butik

Ökad e-handel leder till att anställda inom detaljhandeln minskar. Det fanns drygt 24 000 avdelnings- och butikschefer 2017 men under en fyraårsperiod har en fjärdedel av alla tjänster förvunnit. Butiksdöden är obarmhärtig.

Maskin och processoperatörer vid stål- och metallverk

2017 minskade andelen tjänster med 16 procent.

Säljare

Olika sorters säljyrken tycks minska men bara med 1,4 procent. Drygt 90 000 har jobben kvar.

Källa: SvD/SCB

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.