• Telefonist är ett av de yrken som drabbats hårdast av automatiseringen. Foto: Colourbox

5 yrken som är på väg bort

Publicerad 20 mars 2019, kl 14:24

Automatisering och digitalisering påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Här är fem yrken som minskat de senaste åren.

Robotarna tar över våra jobb. Så har det låtit ett tag. Och visst är det så att en viss typ av yrkeskunnande redan nu eller inom en snar framtid löper risk att bli överflödiga när tekniska innovationer banar väg för en automatisering i arbetslivet.

En rapport från Stiftelsen för strategisk forskning som släpptes för några år sedan visade att hälften av alla anställda skulle kunna ersättas av datorer under de kommande 20 åren. Kassapersonal och försäljare var några sådan yrken som nämndes i rapporten. Men du går inte säker bara för att du har ett kvalificerat tjänstemannayrke. Automatisering kommer att påverka alla yrken med arbetsuppgifter som kan utföras utan att människor är direkt inblandade.

– Men det är många som håller på att gissa om framtiden, vill man verkligen veta vilka jobba som försvinner borde man kolla vilka yrken som minskar i Sverige, säger Samuel Engblom, TCO:s samhällspolitiska chef, till SvD som har gjort precis det.

Med hjälp av SCB:s yrkesregister har Svenska Dagbladet tagit reda på vilka yrken som minskat mellan 2014 och 2017. Här är några av dem.

Telefonister

Ett av yrkena som drabbats hårdast av automatisering. På fyra år minskade andelen tjänster med 40 procent.

IT-chefer nivå 1

Vilket innebär mellanchefer inom IT-branschen. 2017 fanns det 3 244 IT-chefer. Mellan 2014 och 2017 minskade andelen tjänster med 37 procent

Säljande butikschefer och avdelningschefer i butik

Ökad e-handel leder till att anställda inom detaljhandeln minskar. Det fanns drygt 24 000 avdelnings- och butikschefer 2017 men under en fyraårsperiod har en fjärdedel av alla tjänster förvunnit. Butiksdöden är obarmhärtig.

Maskin och processoperatörer vid stål- och metallverk

2017 minskade andelen tjänster med 16 procent.

Säljare

Olika sorters säljyrken tycks minska men bara med 1,4 procent. Drygt 90 000 har jobben kvar.

Källa: SvD/SCB

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Prova på framtidens yrken

  Oldfluencer, kulturflätare och robotpersonlighetsdesigner är tre yrken som väntas växa fram de närmaste åren. I mars går det att prova på dem under ett par dagar.

 • Läs även...

  Hårt slag mot Clas Ohlson i Insjön

  Clas Ohlson planerar en personalneddragning på 150 till 200 tjänster, främst i Insjön.
  – Att det handlar om så många tjänster var väldigt oväntat, säger Rune Haglund, Unionenklubbens ordförande.

 • Läs även...

  Här är morgondagens yrken

  Globalisering, automatisering och grön omställning är några av de trender som ligger till grund när Trygghetsrådet (TRR) tillsammans med United Minds listar morgondagens yrken. På listan finns bland annat klimatrevisor, vertikalodlare och kulturflätare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.