• Foto: Colourbox

6 oumbärliga appar

Publicerad 26 april 2019, kl 13:15

Många lider av IT-stress. Ibland handlar det om att tekniken strular, men lika ofta beror det på att man inte arbetar strukturerat och inte hittar i sitt material. Här är fem knep för att spara tid och frustration.

Koncentrera dig

➧ Att behålla fokus kan vara knepigt, särskilt i öppna kontorsmiljöer. Brain.fm har tillsammans med hjärnforskare utvecklat musik som hjälper hjärnan att hamna i fokusläge, med utlovad effekt inom 15 minuter. Tjänsten är gratis att prova, därefter finns abonnemang från 35 kronor i månaden.

Håll ordning på det digitala

➧ Du ser en relevant artikel i en nyhetsapp, läser om bra tips på Linkedin, googlar fram viktig information på datorn. Men var ska du samla allt? Med appen Pocket lägger du allt på ett och samma ställe. Det finns också ett flöde av artiklar att upptäcka i appens ”discover”. Ännu ett tidsfördriv är kanske inte vad världen behöver, men spara-funktionen är välbehövd. Och gratis!

Jobba på språng

➧ Ibland måste jobbet följa med hem eller på resa, men vem orkar släpa på datorn? Ladda gratis ner Google Drive, så går jobbet smidigt i mobilen. Dela mappar med kollegor. Gör presentationer, skriv dokument eller jobba i kalkylark.

Kommunicera smidigare

➧ Inga fler onödiga mejl fram och tillbaka. Samla alla kollegor i gemensamma och privata chattar i appen Slack. Skapa separata kanaler för olika teman med olika teammedlemmar. Som #fika, #spaning eller #ekonomi. Gratis.

Dela gigantiska filer

➧ För den som vill skicka en video eller andra filer större än 25 MB är mejlprogrammen till liten hjälp. Inte ens den populära Wetransfer ställer upp för mer än 2 GB. Räddningen heter Filemail. Skickar troget och utan kostnad upp till 50 GB. Mottagaren får ett mejl med en länk till att ladda ner filen.

Kom på nya idéer

➧ Hjärntorka på jobbet? Du verkar inte vara ensam om det – nätet svämmar över av verktyg som sägs boosta kreativiteten. Ett av de mer populära är gratisappen Brainsparker som med hjälp av kortlekar ger frågor, uppdrag och påståenden som får dig att tänka nytt. Prova om det funkar för det du behöver hjälp med. Om inte är den bara att radera. Endast för iOS.

Text: Lovisa Ternby

Lediga jobb
 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Chefer jobbar övertid utan ersättning

  Chefer arbetar mer övertid än andra grupper på arbetsmarknaden. Nästan var femte chef gör det dessutom utan att få kompensation, enligt nya siffror från SCB.

 • Läs även...

  Permitterade tvingas jobba heltid

  Arbeta heltid, annars blir du uppsagd. Det beskedet har flera permitterade Unionenmedlemmar fått av sina arbetsgivare. Nu rustar Tillväxtverket för att stoppa företag som utnyttjar systemet med statligt korttidsstöd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.