• Det är under ledigheten som många beslut tas. Foto: Martina Holmberg / TT

7 av 10 chefer tar stora karriärbeslut på semestern

Publicerad 14 augusti 2019, kl 13:51

Semestern är inte bara en tid då man gärna slöar i hängmattan. Då vårdar också många sin karriär, exempelvis genom att söka jobb, visar en undersökning. Bland cheferna tar nästan sju av tio tillfrågade karriäravgörande beslut under ledigheten.

När vi kommer ur vardagslunken och får tid att reflektera så ligger det också nära till hands att börja fundera på hur man vill ha det i arbetslivet. Och enligt en undersökning från Manpower resulterar det också i att många söker nya jobb och tar viktiga karriärbeslut under semestern.

I undersökningen har 56 procent svarat att de ofta (8 procent), ibland (28 procent) eller mer sällan(20 procent) brukar ta stora karriärbeslut under ledigheten. Det gäller i stort sett lika oavsett kön. Det som sticker ut är att främst chefer, 66 procent, svarat att de då brukar ta sådana beslut

På frågan om man någon gång har sökt ett jobb under semestern uppger 66 procent att de gjort det. Av dessa har 27 procent svarat att det har skett många gånger.

Mest aktiva i jobbsökandet är de yngsta, upp till 29 år, av vilka 35 procent svarat att de många gånger sökt jobb under ledigheten . Bland dem som är 46 år eller äldre gäller detsamma endast för 21 procent.

 

Fotnot: I undersökningen Manpower Work Life, som genomfördes mellan den 3 och 23 juni i år, har 3 878 personer deltagit.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Civilsamhällets viktigaste avtalskrav

  Reglera arbetstiden så att de anställda hinner återhämta sig. Och öka kompetensen om att axla ett arbetsgivaransvar hos styrelsen. Det är några av de viktigaste frågorna för organisationer och föreningar inför årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Många blundar för oegentligheter

  Nästan alla anser att det är viktigt att arbetsplatsen är fri från trakasserier, mutor och annat oetiskt beteende. Ändå väljer nästan hälften av oss att inte göra någonting när vi ser att något är fel, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  "Nu krävs omfattande reformer"

  I en kommentar till den undersökning som Unionen presenterade i dag, säger förbundets ordförande Martin Linder:
  – Ingen ska behöva lämna hus och hem för att kunna vidareutbilda sig. Ska vi klara skiftet på arbetsmarknaden måste möjligheterna till kompetensutveckling förbättras.

 • Läs även...

  Kent bär kulturen på Hilti

  Hårda krav i en omhändertagande miljö. Så beskriver arbetsplatsombudet Kent Tomeby klimatet på byggteknikföretaget Hilti. Själv ser han jobbet som en del av sin egen person och har varit mentor åt otaliga nyanställda. Nu har han belönats med priset Årets kulturbärare.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.