Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

7 enkla sätt att spara 36 000:-

Ebb i kassan efter helgerna? Ägna lite ledighet åt att kartlägga dina fasta utgifter – det är ofta lättare att sänka dem än att höja inkomsten.
Joachim Stokstad Publicerad 5 januari 2018, kl 09:49
 Fredrik Sandberg / TT
Fredrik Sandberg / TT

Många bäckar små, heter det. Och det kan verkligen visa sig stämma, om man sätter sig med ett kalkylprogram (typ Excel) i datorn och summerar alla fasta kostnader. Det är faktiskt lika fascinerande som lönande att se hur många utgifter små kan bli en fet månadssumma.

Ta ditt mobilabonnemang. Det kan kosta 500 kronor i månaden med oceaner av surftid. Eller en hundring, med bara lite surf. Eller, ekonomiskt uttryckt, 6 000 respektive 1 200 kronor om året. En besparing på 80 procent som är fullt möjlig för den som ändå har wifi på jobbet och hemma, där vi oftast befinner oss.

Bredband hemma, ja. Det kan kosta 369 kronor i månaden. Men ringer du leverantören och säger att du vill säga upp abonnemanget för att det är för dyrt är chansen överhängande att du får svaret att de just nu har en kampanj på 199 kronor om du binder på ett år. För leverantören är det mycket bättre att minska sin intäkt med 46 procent än med 100 procent. Och din årsutgift minskar från 4 428 till 2 388 kronor.

Filmstreamingtjänsten som Netflix kostar 89 kronor i månaden. Men lägger du till 20 kronor kan två användare titta samtidigt, och för 139 kronor kan fyra titta samtidigt. Delar du på ett abonnemang med två vänner kan du därmed halvera din årskostnad från 1 068 till 556 konor.

Det finns numera också en rad streamingtjänster som är gratis. En variant är att prenumerera på den mörka delen av året och kolla gratisvarianterna på sommaren, när vi ändå tittar mindre på tv.

Maten står för en stor del av hushållens utgifter, enligt Konsumentverket äter en vuxen person för 2 000 kronor i månaden. I dag finns det många sätt att handla billigare. Till exempel matsmart.se, som säljer livsmedel med kort eller utgånget datum eller där tillverkaren har bytt etikett. Klimatsmart – och burkmajs, knäckebröd eller pasta med utgånget datum lär inte försämras inom det närmaste året. Och till mycket förmånliga priser.

Mobilappen Karma meddelar dig när det finns krogar i närheten som har färdiglagade rätter som de inte kan servera i morgon – och därför säljer ut till en bråkdel av ordinarie pris.

Och på tal om mat. Lunchpriserna har dragit i väg rejält på senare år, ingen höjer längre på ögonbrynen åt en standardrätt för runt hundralappen. Det innebär guldläge för dig som tar med egen lunchlåda. Kanske inte varje dag, men bara att ha medhavd mat hälften av våra cirka 230 arbetsdagar kan spara runt 10 000 kronor.

Morgontidningen är ofta billigare – och klimatsmartare – att läsa digitalt än att få i pappersformat. Att få exempelvis Svenska Dagbladet i brevlådan kostar 399 kronor i månaden, mot 99 kronor digitalt. 4 788 om året – eller 1 188. Betalar man 185 kronor i månaden kan fem personer läsa tidningen digitalt. Delar du den summan med två vänner sjunker månadskostnaden till 66 kronor, eller 740 kronor per person och år.

Bolån står för en stor andel av hushållets utgifter. Trots det är det lätt hänt att bara betala den där räntan som känns lite i högsta laget i stället för att kolla med några konkurrerande lånegivare. Säg att du har två miljoner i lån och 2,05 procent i ränta. Om någon annan erbjuder dig 1,59 procent betyder det att du sänker din årskostnad (före skatteavdrag) med 9 200 kronor.

Försäkringar är en annan pengaslukare. På fristående Konsumenternas försäkringsbyrå (konsumenterna.se) kan du enkelt jämföra bolagens försäkringar. Utifrån betygsättningen kan du mejla de bästa och be om offert. Varför betala 379 kronor i månaden för en bilförsäkring när du kan få en ännu bättre för 319? Besparing: 720 kronor per år.

Gör du samma sak med alla försäkringar ­– hemmet, villan, bostadsrätten, fritidshuset, båten, husdjuret – kan du högst sannolikt spara rejält mycket mer.

Se där en radda förslag som totalt kan minska dina utgifter med 36 000 kronor, eller 3 000 kronor i månaden. Och då har vi bara räknat med en handfull utgifter. Den som slutar röka ett paket om dagen sparar till exempel 20 000 på ett bräde.

Ekonomi

Stålbad på studieförbunden efter sparkrav

De svenska studieförbunden ska skära ner med en tredjedel till år 2026. Redan nu märks de minskade anslagen genom att personal sägs upp runtom i landet.
– Det drabbar tjänstemän, säger David Samuelsson, generalsekreterare på organisationen Studieförbunden.
Elisabeth Brising Publicerad 11 april 2024, kl 06:01
Studieförbunden
Studieförbunden ska spara in. Upp till en tredjedel av personalstyrkan kan hotas de närmaste åren enligt Studieförbundens generalsekreterare. Foto: Maja Suslin TT/Anders Wiklund TT

Unionen organiserar tjänstemän på många av studieförbunden. Just nu tvingas de spara efter att regeringen dragit ner på statsbidraget. Intresseorganisationen Studieförbunden i samverkan har gett ut en rapport som visar att kultur och glesbygd drabbats mest hittills. 

David Samuelsson
David Samuelsson. Foto: Studieförbunden

– Att ha studiecirklar i glesbygd innebär högre kostnad för varje utförd verksamhet. Vi ser musikhus med replokaler som säljs, kontor som stängs och verksamhet som lämnar ett område, säger David Samuelsson.

I budgeten för 2024 skar regeringen ned anslagen till studieförbunden med 250 miljoner. De närmaste tre åren ska studieförbunden få totalt 500 miljoner kronor mindre i statsbidrag. Det innebär att år 2026 ska en tredjedel av det årliga statsbidraget ha skurits bort. 

Studieförbund har lagt ner

Studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet la ner vid årsskiftet. Det bestod av sex rikskulturorganisationer som Kammarmusikförbundet Svensk Jazz, Svenska Folkdansringen och Sveriges Körförbund. 

Även Studieförbundet Vuxenskolan har sagt upp personal i Örebro och lämnat sitt musikhus i Gävle. ABF stänger ett musikhus i Luleå och Studiefrämjandets musikhus i Falun slår också igen. 

– Det görs uppsägningar och jag får frågor varje dag om förhandlingar, omorganisationer och sammanslagningar, säger David Samuelsson på Studieförbunden.

Hur många anställda påverkas?

– Det är för tidigt att säga. Vi har kommit en liten bit på den treåriga planen, men vi ser den utveckling vi befarade. Nu läggs verksamheter ner och ställs in. Det här har bara börjat. Det kan hota en tredjedel av personalen, varnar han. 

Finns inga andra inkomstkällor än statsbidrag?

– Deltagaravgifterna kommer gå upp. Kommuner och regioner ger vissa bidrag, även om de också har minskat och i grunden är lägre än de statliga. 

Studieförbunden kan också bedriva YH-utbildning, friskolor, konstnärlig utbildning eller ha kommunala uppdrag som ger intäkter.

Uppsägningar på Folkuniversitetet väst

På Folkuniversitetet väst har redan 6 av 21 anställda fått sluta inom folkbildningsdelen i Göteborg, en nästan 30 procentig minskning. 

Sebastian Broström Folkuniversitetet
Sebastian Broström. Foto: Folkuniversitetet.

Sebastian Broström är lokalsamordnare och ordförande i den lokala Unionenklubben: 

– Det finns en stor osäkerhet när man både förlorar kollegor och arbetsuppgifter ändras och man ändå förväntas göra lika mycket eller mer. Det är ingen vidare stämning och väldigt oklart när det gäller framtiden, säger han. 

100 kan få gå på Studieförbundet Vuxenskolan

anna-karin-cederstrand-karlsson
Anna-Karin Cederstrand Karlsson. Foto: Sandra Andersson.

Anna-Karin Cederstrand Karlsson är verksamhetsutvecklare och Unionens riksklubbordförande i Studieförbundet Vuxenskolan. Även här har ett tiotal medarbetare fått sluta sedan i höstas – det handlar om assistenter, administratörer och verksamhetsutvecklare. 

Nyligen fick facket veta att arbetsgivaren räknar med att risken är att omkring hundra personer kan förlora sina jobb under år 2024. 

– Folk vet inte om det än. Inga varsel är lagda, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson som tror förhandlingar kommer i höst. 

Hon ser också en risk för stress i arbetsmiljön för de som är kvar. 

– Vi ska göra mer med mindre personal och det nya bidragssystemet kräver ett annat arbetssätt. 

Hon är rädd att människor vänder ut och in på sig för att rädda verksamheten med deltagarna.

– Det är synd att politiken inte ser hur viktig folkbildningen är, nyttan i mötet mellan människor för att upprätthålla ett starkt och inkluderande samhälle. 

Visstidsanställda får sluta först

Cristina De Amaral.
Cristina De Amaral. Foto: Studieförbundet Vuxenskolan

På Studieförbundet Vuxenskolan i Östergötland kommer projekt- och visstidsanställda att få sluta när projektpengarna tar slut. 

Unionenklubbens lokala ordförande Cristina De Amaral, verksamhetsansvarig om läget: 

– Vi behåller vår fasta personalstyrka, men självklart har vi mindre pengar. Man har gjort om hela systemet. Vi behöver spara 1,2 miljoner till nästa år och då kan jag inte svara på hur det kommer påverka oss, säger hon. 

Hur har ert arbete förändrats?

– Tidigare har vi haft verksamhet som vi fått pengar för i efterskott. Nu får vi en budget för tre år framåt. Vi måste se över vad vi ska satsa på och hur det ska gå ihop med våra målgrupper.

Stålbad och ökade krav

Folkbildningen har haft flera kännbara förändringar senaste åren enligt generalsekreteraren på Studieförbunden. Som att studieförbunden inte fått någon procentuell uppräkning för prisökningar år 2016–2023. 

Det har också införts ett nytt statsbidragssystem och ökade krav på dokumentation och kontroll, som kräver mer administrativ personal. 

– Det har varit nödvändigt, eftersom vi råkat ut för fel och bedrägerier, säger David Samuelsson.

Nu dras budgeten ner. Kommer studieförbunden att överleva?

– Ja det kommer de. Vi har en över 100 år lång historia. Men vi står i ett stålbad och det kommer märkas väldigt tydligt.  

Studieförbunden i Sverige - 10 har blivit 9

Studieförbunden är studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Organisationen bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. 

Det finns efter nedläggningen av Kulturens bildningsverksamhet nio studieförbund i Sverige: ABF, Studieförbundet Bilda, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Medborgarskolan, NBV, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.