Annons
Annons
 • Att inte pilla på mobilen under anställningsintervjun är en självklarhet – lämna telefonen i väskan. Foto: www.colourbox.com

7 saker du INTE ska göra under en intervju

Publicerad 15 mars 2019, kl 10:11

Du är kallad till anställningsintervju. Du är laddad och redo, drömjobbet hägrar. Grattis säger vi. Men det finns saker att tänka på – här är sju misstag att se upp med.

1. Jag har ingen aning

En grundlig research är a och o inför intervjun. Att komma oförberedd är både nonchalant och oseriöst. Läs på noga om företaget, gå in på deras hemsida, googla, kolla Linkedin och Facebook, prata med branschkollegor. Och glöm inte att läsa igenom tjänstebeskrivningen.

Gör en lista med frågor som du kan tänkas få. Men ställ även in dig på att få frågor som du inte kan svara 100 procent på. Men har du läst på så kan du åtminstone göra ett vettigt försök.

2. Nä, jag har inga frågor

En anställningsintervju är ingen envägskommunikation utan också en konversation. Har du inte slarvat med punkt 1 så kommer du ha ett batteri med frågor att ställa. Förbered i alla fall en handfull frågor om till exempel utvecklingsmöjligheterna, möteskulturen och hur en vanlig arbetsdag kan se ut på företaget. Det visar att du är nyfiken och genuint intresserad av jobbet.

3. Min förra chef var en psykopat

Även om det råkar stämma är rådet att du inte ska prata skit om din förra arbetsgivare. Du riskerar att framstå både som gnällig och illojal.  Dessutom är världen liten. Eller åtminstone din bransch. Du vill inte riskera att den som intervjuar dig är golfkompis med din förra chef. Är det allmänt känt att ditt förra jobb hade problem behöver du inte ljuga. Men var smidig, lyft i stället fram vad du har lärt dig av situationen. Fokusera på dig själv och din framtid på ditt nya jobb.

4. Hur mycket får jag?

Lön är en viktig fråga, den kommer och ska diskuteras men troligtvis inte vid det första mötet med en potentiell ny arbetsgivare. Försök i stället ta reda på löneläget på jobbet genom att prata med till exempel facket, för det är bra att du är förberedd när lön kommer på tal om du är aktuell för tjänsten.

5. Sorry men det var blöta löv på spåret.

Om det är någon gång i livet som du verkligen ska passa tiden är just vid en anställningsintervju. Skylla på väder, vägarbeten eller att google maps hakade upp sig funkar inte. Reka adress och hur du ska ta dig dit, skriv upp adressen och telefonnummer till arbetsgivaren så du har det nära till hands.

Var alltid ute i god tid – läs för tidigt. Med en kvart till godo, hinner du gå på toa, dricka ett glas vatten och ta ett djupt andetag. Sen ankomst, oavsett anledning, kan signalera att du är en slarver inte bara med punktlighet.

6. Vill du ha ett tuggummi?

Pilla på mobilen, sörpla kaffe, flacka med blicken och tugga frenetiskt på ett tuggummi utan att du lägger märke till det själv. Du är nervös, såklart.

Kom så ”clean” du bara kan till intervjun. Lämna mobilen i väskan, spotta ut nikotintuggummit även om röksuget sätter in och hoppa över pappmuggslatten hur avspänt det än må verka.

7. Jag älskar att prata med nya människor

Det är ju fantastiskt om du och den som intervjuar dig klickar omedelbart. Att vara lite personlig är inte fel men sluta inte vara professionell. Anställningsintervjun är inte platsen att prata gemensamma intressen på. Håll dig till ämnet. Vet du med dig att du lätt babblar på om allt, särskilt om du är nervös, ha en regel att vänta fem sekunder innan du svarar på frågor.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

  Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
  – Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.