• Försöket med sju timmars arbetsdag inleddes precis när Anna Gren kom tillbaka från föräldraledigheten. Hon tycker att förkortningen har gjort henne effektivare på jobbet. I förgrunden till vänster: Maja Wolpher, till höger Gabi Björsson. Foto: Jezzica Sunmo

7 timmars arbetsdag med bibehållen lön

Publicerad 12 juni 2015, kl 10:54

Det blev dödstyst på personal­mötet när Gabi Björsson, Afrikagruppernas generalsekreterare, hade talat färdigt. Sju timmars arbetsdag med bibehållen lön – hur skulle det gå?!

Gabi Björsson skrattar gott åt minnet. Hon tror att hon själv var orsak till att positiva reaktioner uteblev på personalmötet i augusti förra året.

– Jag kände själv en oro och tvekan. Skulle vi bli mer stressade? Men jag kände också att det var dags att testa. Jag och Unionenklubben hade pratat om en arbetstidsförkortning sedan 2012, berättar hon.

Den 1 september 2014 startade Afrikagrupperna försöket med sju timmars arbetsdag. Inga nyanställ­ningar, inga förändringar i arbetsuppgifter, bibehållen lön. För att underlätta togs den halvtimmeslånga kafferasten på eftermiddagen bort.

En timme mindre per dag - det är det bästa som hänt!

De tveksamheter som inledningsvis fanns är i dag som bortblåsta. Några var i början oroliga för att de kanske inte skulle hinna med arbetsuppgifterna – men det fanns också tankar kring det faktum att det kanske inte skulle bli någon skillnad. Hur skulle då de andra se på mig – hade jag jobbat för lite under åttatimmarsdagen? Men spänningarna och oron släppte och i dag är de flesta nöjda.

– En timme mindre per dag – det är det bästa som hänt! Tänk att den lilla timmen kan göra så stor skillnad, säger Anna Gren, som är temahandläggare.

Man har rätt till ett helt liv

Afrikagrupperna har kontor i Stockholm, Göteborg och Johannesburg. 13 personer arbetar på kontoret i Stockholm, 2 i Göteborg och 10 i Johannesburg. Alla har tidigare arbetat vanlig åttatimmarsdag.

– Jag tycker att den grundläggande arbetsfilosofin måste vara att man har rätt till ett helt liv. Man måste ha ork och tid även för livet utanför jobbet, det måste finnas en balans. Nu har jag tid att vila eller koppla av innan kvällen börjar. Det är en ”go” känsla och jag har kommit på mig själv med att tänka: Klockan är ju inte halv sex än och jag är hemma! säger Gabi Björsson.

Marja Wolpher, Unionenklubbens ordförande, är lika positiv.

– Jag upplever att jag verkligen fokuserar när jag arbetar. Jag är mer effektiv. Jag behöver inte heller stressa till och från jobbet och behöver inte ha dåligt samvete, varken mot min arbetsgivare eller mot familjen. Det är nog svårt att mäta, men det är en känsla av att jag mår bättre, säger hon.

Jag är mer effektiv.

Det hela började 2012 då Unionenklubbens styrelse skickade en artikel till generalsekreteraren Gabi om ett företag som hade infört kortare arbetstid. Det startade en dialog mellan facket och ledningen, där idén bollades fram och tillbaka vid deras möten. Var det möjligt? Hur skulle det fungera? Skulle något tas bort?

Den personalansvarige skulle ta fram mer information, men det var svårt. Organisationen mejlade olika instanser, bland annat politiska partier, för att höra om de visste mer eller hade erfarenheter. Vissa svarade inte ens. Men artikeln om företaget som infört sextimmarsdag hade etsat sig fast hos Gabi Björsson.

– Det intressanta var att chefen på det företaget var ganska negativ till att börja med, men blev positivt överraskad eftersom det ledde till en ekonomisk besparing, berättar hon.

I början av Afrikagruppernas försök gjorde ledningen en stressundersökning bland de anställda. Samma undersökning gjordes om vid årsskiftet. Resultaten jämfördes. Förändringarna var väldigt små, men de var positiva.

En jämförelse med antalet övertidstimmar under samma period året innan, gjordes också. Den visade ingen skillnad.
Vid årsskiftet gjorde Unionenklubben dessutom en enkätundersökning om hur de fackanslutna upplevde testet.  Det visade sig att de flesta var nöjda och ville behålla sjutimmarsdagen.

Svårt att ta ut övertid...

Däremot fanns det viss kritik från dem som jobbar med insamling. De har mycket hård belastning just under hösten. Linda Fredricsdotter, på insamlingen, menar att det är svårt att ta ut övertid eftersom arbetet nu omfattar färre timmar. Finns det bara sju timmar att laborera med kan det vara svårt att hitta utrymme för att ta ut den övertid som arbetats in. På Afrikagrupperna har de anställda reglerad arbetstid med rätt att ta ut eventuell övertid i timmar.

– Det blir också kortare tid tillsammans på kontoret. Spontana möten minskar. Men privat är det fantastiskt att ha sju timmars arbetstid, säger hon.

Testet pågår fortfarande. Beslut om den kortare arbetstiden ska permanentas tas av Afrikagruppernas styrelse nu under våren.

– Jag tror att styrelsen kommer att vara positiv. Vi vill vara en modern arbetsplats med balans mellan arbete och personligt liv, avslutar Gabi Björsson.

 

Mari Dahl
[email protected]

 

Afrikagrupperna

7-timmars testet
Afrikagrupperna testar sedan september 2014 att minska arbetstiden från åtta till sju timmars arbetsdag på sina tre kontor. De anställda får bibehållen lön och oförändrade arbetsuppgifter.

Testet ska inte innebära nyanställningar, men den halvtimmeslånga kafferasten på eftermiddagen har slopats.

Varken stress eller övertid har ökat och de flesta är positiva och upplever en högre livskvalitet.
Beslut om den kortare arbetstiden ska permanentas eller inte fattas av organisationens styrelse i vår.

Afrikagrupperna
Afrikagrupperna jobbar med påverkansarbete och insamling i Sverige och bistånd i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Organisationen har kontor i Stockholm, Göteborg och Johannesburg med totalt 25 anställda. Personalen har reglerad arbetstid med rätt att ta ut övertid i lediga timmar.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ledig måndag ska minska jobbstressen

  Tungt att gå till jobbet på måndagar? I Japan har man kommit på ett sätt att få överarbetade medarbetare att ta det lite lugnt. Nämligen att vara ledig veckans första förmiddag.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Vattenfall: 1 500 heltidstjänster ska bort

  Vattenfall behöver spara. Inom två år planerar bolaget att minska antalet anställda och konsulter med 1 500 heltidstjänster, varav 600 i Sverige.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Unga drivs av högre lön

  Övertid, ja visst. Men de flesta unga vill ändå ha balans mellan jobb och fritid. Det visar en undersökning där unga uppger högre lön som den största drivkraften på jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.