Annons
 • Foto: Colourbox.com

7 tips på hur du jobbar hemma med sjuka barn

Publicerad 16 november 2017, kl 15:19

Baciller och virus, nu går vi in i snoriga tider då förkylningar och kräksjukor avlöser varandra. För många med småbarn är det en påfrestande period då man känner sig evigt fast i vab-träsket. Lösningen kan vara att jobba hemifrån samtidigt, att vobba, men även det kan vara knepigt. Här är tipsen på hur du kombinerar jobb och vab.

Ibland uppstår det där mellanläget, ni vet då barnen hostar men är pigga, fast inte pigga nog för att vara på förskolan. Eller så är de så pass stora att de inte kräver mamma eller pappas omsorg hela dagen.

Läs mer: Vabba stora barn?

Lösningen för många kan vara att vobba, alltså att jobba hemifrån och samtidigt ta hand om sitt sjuka barn. För många är det en värdefull möjlighet som underlättar vardagen.

Läs mer: Vobbar för att hinna jobba

Men det kan också vara en utmaning. För även om du fått ok från chefen att vobba så är frågan om sjuklingarna hemma köper att du inte hinner bygga lego för att du måste svara på jobbmejl. Men med lite planering brukar det gå.

Här är tipsen på hur du får jobbet gjort utan dåligt samvete mot barnen eller chefen.
 

1. Till att börja med, ska du verkligen jobba? Barnen är sjuka. Är det möjligt att jobba utan att du går under av dåligt samvete gentemot både arbetsgivaren och den lilla sjuklingen som vill bli uppassad med kramar och glass? Som förälder har du alltid rätt att vabba om ditt barn är sjukt. Om barnet är under tolv kan du vara hemma en vecka utan läkarintyg. Om barnet är äldre eller sjukt lång tid, behöver ni gå till doktorn och få ett intyg.

2. Får du vobba? Barnen kräver inte min fulla uppmärksamhet hela tiden, kan jag vobba då? Ja, om din arbetsgivare går med på det, för det är ingen självklarhet. Kolla med din chef om vad som gäller på din arbetsplats. Kanske spelar det ingen roll var du utför dina sysslor, så länge de blir gjorda. Tänk bara på att inte ta ut ersättning från Försäkringskassan för vab samtidigt som du jobbar hemma. Du ska ha lön när du arbetar och du har rätt till ersättning när du vårdar sjukt barn.

3. Kombinera vab och vob. Du kan anmäla vab delar av dagen. Kanske kan du vobba halva dagen och vabba resten? Eller så kanske dina arbetsuppgifter kan göras på kvällen när barnen har lagt sig eller feberslumrar framför tv:n. Oavsett hur du gör, kommunicera med jobbet men också till barnen om de är så pass stora att de förstår.

4. Involvera barnen mer. Barn gillar ofta att vara duktiga och delaktiga, upp till en viss ålder i alla fall. Gör ett tydligt schema och anpassa efter barnens ålder. ”Pappa måste jobba fram till klockan 12 men sen lovar jag på heder och samvete att bara ägna mig åt dig. Då kan vi titta på den där filmen, läsa saga eller spela tv-spel”. Med mindre barn kanske du får planera en timme i taget. ”Nu ska jag jobba en timme, sen kan vi leka”.

5. Förklara läget för barnen. Om du jobbar hemma för att till exempel skola eller dagis har stängt, resonera om det tillsammans med barnen. Det tycker i alla fall Daisy Wademan Dowling i sin artikel som publicerats i Harvard Business Review. Förklara för barnen vad det innebär att jobba och om rättigheter, skyldigheter och möjligheter som kommer till det. Även små barn förstår innebörden av ”mamma måste jobba för att jag gillar det men också för att det ger mig lön. Jag jobbar hemma nu så jag senare kan hitta på något kul med er”.

6. Ordna en "arbetsplats". Ett hemmakontor som tydligt visar ”att här jobbar jag” kan förenkla för både dig och barnen. Men alla har inte ett extra rum utan får nöja sig med att arbeta vid köksbordet eller i soffan. Försök ändå att markera området som jobbplats och hitta på fiffiga lösningar som signalerar att nu vill du inte bli störd för jag måste ta det här samtalet. Det kan vara en lampa som blinkar eller ett legobygge som barnen fått i uppdrag att bygga och kan fungera som en stoppskylt.

7. Ta hjälp av andra. Om det inte handlar om vobb utan att skola eller fritids har stängt så är du troligtvis inte ensam om at försöka lösa logistiken. Prata med andra föräldrar, hur gör de? Kanske kan ni turas om att ta en halv dag var eller varannan lovdag?

Vobba & Vabba

Vobba – att jobba hemifrån med bibehållen lön samtidigt som man vårdar sjukt barn.

Vabba – hemma från jobbet (utan att jobba) för vård av sjukt barn med ersättning från Försäkringskassan.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Rätt till lön när du mejlar efter jobbet

  Oregelbundna arbetstider, restid utan ersättning, krav på tillgänglighet dygnet om och semester på andra tider än under sommaren. Allt fler tvingas att jobba på obekväma arbetstider. Men nu har Unionen och Almega kommit överens om ett beredskapsavtal som ger ersättning för jobbsamtal och mejl.

 • Läs även...

  Många vill slippa vobba

  Under februari är rekordmånga hemma och tar hand om sjuka barn. En stor del av tjänstemännen arbetar samtidigt – trots att många helst skulle slippa.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

 • Läs även...

  Tydlig chef hejdar ofrivillig vobbning

  Många vobbar trots att de inte vill. Lösningen är tydlighet från arbetsgivaren, tror Susanna Reppling, Sverigechef på telekomföretaget Interoute. "Om man inte kan jobba ska arbetsuppgifter plockas bort", säger hon.

 • Läs även...

  Många syskon ger lägre lön

  Det är bra att ha ett syskon – men inte flera. I varje fall när det gäller din inkomst som vuxen. Att växa upp i en stor barnskara påverkar karriären och lönen negativt.

 • Läs även...

  Arbetstiderna och tempot knäckte Maria

  Med över tio timmars övertid per vecka sa kroppen till slut ifrån. I dag har Maria Ergül startat eget och har en annan inställning till både arbetstid och vad hon mår bra av på jobbet.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Få lön utan att jobba

  Minskad fattigdom, ohälsa och byråkrati. Om alla i Sverige fick en basinkomst, oavsett om de jobbar eller inte, skulle allt bli bättre, menar förespråkarna. Men modellen saknar inte kritiker.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.