Annons
Annons
 • Foto: Colourbox.com

7 tips på hur du jobbar hemma med sjuka barn

Publicerad 16 november 2017, kl 15:19

Baciller och virus, nu går vi in i snoriga tider då förkylningar och kräksjukor avlöser varandra. För många med småbarn är det en påfrestande period då man känner sig evigt fast i vab-träsket. Lösningen kan vara att jobba hemifrån samtidigt, att vobba, men även det kan vara knepigt. Här är tipsen på hur du kombinerar jobb och vab.

Ibland uppstår det där mellanläget, ni vet då barnen hostar men är pigga, fast inte pigga nog för att vara på förskolan. Eller så är de så pass stora att de inte kräver mamma eller pappas omsorg hela dagen.

Läs mer: Vabba stora barn?

Lösningen för många kan vara att vobba, alltså att jobba hemifrån och samtidigt ta hand om sitt sjuka barn. För många är det en värdefull möjlighet som underlättar vardagen.

Läs mer: Vobbar för att hinna jobba

Men det kan också vara en utmaning. För även om du fått ok från chefen att vobba så är frågan om sjuklingarna hemma köper att du inte hinner bygga lego för att du måste svara på jobbmejl. Men med lite planering brukar det gå.

Här är tipsen på hur du får jobbet gjort utan dåligt samvete mot barnen eller chefen.
 

1. Till att börja med, ska du verkligen jobba? Barnen är sjuka. Är det möjligt att jobba utan att du går under av dåligt samvete gentemot både arbetsgivaren och den lilla sjuklingen som vill bli uppassad med kramar och glass? Som förälder har du alltid rätt att vabba om ditt barn är sjukt. Om barnet är under tolv kan du vara hemma en vecka utan läkarintyg. Om barnet är äldre eller sjukt lång tid, behöver ni gå till doktorn och få ett intyg.

2. Får du vobba? Barnen kräver inte min fulla uppmärksamhet hela tiden, kan jag vobba då? Ja, om din arbetsgivare går med på det, för det är ingen självklarhet. Kolla med din chef om vad som gäller på din arbetsplats. Kanske spelar det ingen roll var du utför dina sysslor, så länge de blir gjorda. Tänk bara på att inte ta ut ersättning från Försäkringskassan för vab samtidigt som du jobbar hemma. Du ska ha lön när du arbetar och du har rätt till ersättning när du vårdar sjukt barn.

3. Kombinera vab och vob. Du kan anmäla vab delar av dagen. Kanske kan du vobba halva dagen och vabba resten? Eller så kanske dina arbetsuppgifter kan göras på kvällen när barnen har lagt sig eller feberslumrar framför tv:n. Oavsett hur du gör, kommunicera med jobbet men också till barnen om de är så pass stora att de förstår.

4. Involvera barnen mer. Barn gillar ofta att vara duktiga och delaktiga, upp till en viss ålder i alla fall. Gör ett tydligt schema och anpassa efter barnens ålder. ”Pappa måste jobba fram till klockan 12 men sen lovar jag på heder och samvete att bara ägna mig åt dig. Då kan vi titta på den där filmen, läsa saga eller spela tv-spel”. Med mindre barn kanske du får planera en timme i taget. ”Nu ska jag jobba en timme, sen kan vi leka”.

5. Förklara läget för barnen. Om du jobbar hemma för att till exempel skola eller dagis har stängt, resonera om det tillsammans med barnen. Det tycker i alla fall Daisy Wademan Dowling i sin artikel som publicerats i Harvard Business Review. Förklara för barnen vad det innebär att jobba och om rättigheter, skyldigheter och möjligheter som kommer till det. Även små barn förstår innebörden av ”mamma måste jobba för att jag gillar det men också för att det ger mig lön. Jag jobbar hemma nu så jag senare kan hitta på något kul med er”.

6. Ordna en "arbetsplats". Ett hemmakontor som tydligt visar ”att här jobbar jag” kan förenkla för både dig och barnen. Men alla har inte ett extra rum utan får nöja sig med att arbeta vid köksbordet eller i soffan. Försök ändå att markera området som jobbplats och hitta på fiffiga lösningar som signalerar att nu vill du inte bli störd för jag måste ta det här samtalet. Det kan vara en lampa som blinkar eller ett legobygge som barnen fått i uppdrag att bygga och kan fungera som en stoppskylt.

7. Ta hjälp av andra. Om det inte handlar om vobb utan att skola eller fritids har stängt så är du troligtvis inte ensam om at försöka lösa logistiken. Prata med andra föräldrar, hur gör de? Kanske kan ni turas om att ta en halv dag var eller varannan lovdag?

Vobba & Vabba

Vobba – att jobba hemifrån med bibehållen lön samtidigt som man vårdar sjukt barn.

Vabba – hemma från jobbet (utan att jobba) för vård av sjukt barn med ersättning från Försäkringskassan.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
 • Läs även...

  De fick lön utan att jobba

  Få lön utan att lyfta ett finger? Då och då lurar anställda sina arbetsgivare att de jobbar när de i själva verket inte gör någonting. Här är några exempel!

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Chefen gnällde varje gång Jonas vabbade

  När Jonas vabbade som mest var han inte på jobbet en hel arbetsvecka under fyra månader. När han skulle ringa jobbet och säga att det var dags igen var chefen allt annat än nöjd.