Annons

70 000 företagare stödjer personalen

Publicerad 24 april 2013, kl 11:57

Nu ställer sig också Företagarna, Sveriges största företagarorganisation, bakom de strejkande vid callcentret i Fränsta.
- Vi ser det som ett utnyttjande av människor i en glesbygdskommun där jobben är så få att man nästan är tvungen att gå med på sådana här slavkontrakt, säger Anders Jäger, ordförande för Företagarna i västra Medelpad.

Att Företagarna, som företräder 70 000 näringsidkare, har tagit ställning för de strejkande beror i första hand på Anders Jäger. När han fick veta vilka villkor de anställda vid callcentret har beslöt han agera och efter att ha kontaktat företrädare på lokal, regional och central nivå står nu alltså hela Företagarna bakom de strejkandes krav på schysta villkor.

- Men det finns ju ingen lag på att man måste ha kollektivavtal. Det vi vill är att arbetsgivaren får till en överenskommelse med sina anställda som ger dem schysta villkor, säger han.

Varför tycker ni det är viktigt?

- Vi behöver ett bra företagsklimat och en majoritet av företagen sköter sig bra. Men den här arbetsgivarens sätt att behandla personalen skadar alla andra företagare. Vi tycker det är åt helsike att behandla folk som man gör i det här fallet, det är omoraliskt och inget vi vill ska förekomma någonstans i Sverige. Vi vill ha anständiga företag, säger Anders Jäger.

- Sedan är det ju också många ungdomar som jobbar på det här callcentret, som är deras första kontakt med näringslivet och nu får de en snedvriden bild av vad en företagare är, vilket inte heller är bra för andra, seriösa företagare.

I dag inleds förhandlingen om en nedläggning av callcentret. Vad hoppas ni arbetsgivaren ska göra nu?

- Eftersom folk behöver jobb så är det så klart synd om de lägger ned. Vi ser ju helst att de är kvar och har anständiga villkor för de anställda. För alla förlorar ju på om de sticker.

Hur har andra företagare inom Företagarna reagerat på ert stöd till de strejkande?

- Jag har bara hunnit få reaktioner från företagare i Medelpad än men de tycker det här är himla bra och säger att de aldrig i livet skulle behandla sina anställda på det här viset.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

  Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

 • Läs även...

  Utländsk utbildning översätts i ny tjänst

  Nu lanserar Universitets- och högskolerådet (UHR) en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige, för att den med utländsk examen lättare ska få jobb. Unionen välkomnar initiativet.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  ”Hiskeliga pengar inom herrfotbollen”

  Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget. Hon lämnade nyss Chelsea och har tidigare spelat i Allsvenskan för klubbar som Malmö FF och Linköpings FC.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.