Annons
 • Foto: YekoPhotoStudio/Colourbox.com

8 jobbtabbar på film du bör undvika

Publicerad 31 oktober 2017, kl 16:59

Clark Kent smiter från jobbet för att rädda världen från undergång, Bridget Jones säger upp sig i affekt och John Wick vägrar att utföra sitt arbete. I filmens värld kommer du undan med en hel del, men när riskerar du jobbet i verkligheten? Unionens förbundsjurist Ellinor Gudmundsson reder ut när du får kicken eller kommer undan med en varning.

Hur mycket får jag stretcha på arbetstiderna?

via GIPHY

Inte alls, om du har fasta arbetstider. Du kan inte göra en Stålmannen och plötsligt försvinna från jobbet utan att tala om varför och vad du gör. För då bryter du mot ditt anställningsavtal.

Har du oreglerade arbetstider kan du i princip gå ifrån då och då, så länge du utför ditt arbete. Men chefen har rätt att veta vad du gör och var du befinner dig och det är din skyldighet att meddela det.

Men Clark Kent gör ju en skillnad när han svidar om till Stålmannen och stoppar skenande tåg och räddar människoliv?

Det spelar ingen roll. Hjälterollen räknas som bisyssla som inkräktar på hans vanliga jobb, i det här fallet som reporter på Daily Planet. Vissa kollektivavtal talar om vad du får och inte får göra som bisyssla. Är du osäker på vad som gäller på din arbetsplats, fråga arbetsgivaren.

 

Får jag flörta på jobbet?

via GIPHY

Måste du flörta på arbetstid? Flörtande övergår i sexuella trakasserier så fort den andra personen inte tycker att det är okej. Och du kan ju aldrig veta reaktionen i förväg. Sexuella anspelningar är aldrig okej. Jobbet ska vara en plats du arbetar på. Du ska inte behöva tåla en massa andra saker.
Känner du att du blivit trakasserad ska du i första hand säga till personen att det inte känns okej. Känns inte det bekvämt kan du vända dig till din chef eller facket.

 

Får jag bli full på julfesten?

via GIPHY

Visst får du bli full på julfesten. Men skulle du få för dig att välta inredning, tafsa på en kollega eller slå chefen i ansiktet ligger jobbet pyrt till. Skulle du dricka så mycket att du inte kan utföra några arbetsuppgifter dagen efter kanske du också skulle se över dina vanor. Det är inte okej att försumma jobbet, komma sent eller missa möten. Det är dock inte skäl för avsked. Skulle du fortsätta efter upprepade varningar så kan du sägas upp.

 

Kan jag vägra arbetsuppgifter?

via GIPHY

Ja det kan du om det, som i John Wicks fall innebär att du gör dig skyldig till något olagligt eller innebär risker för ditt liv och hälsa.

Utöver det är arbetsskyldigheten väldigt vidsträckt så länge det ryms inom arbetsgivarens verksamhet och intresse. Du kan inte tacka nej till arbetsuppgifter för att de är under din värdighet, som att hämta kaffe eller skriva protokoll på möten. Grundregeln är att chefen bestämmer vem som gör vad.

 

Får jag ha sönder företagets egendom?

via GIPHY

Vi har full förståelse för att man i vredesmod vill hiva datorn genom fönstret eller sparka på skrivaren som är trasig för hundraelfte gången. Men teknikstrul räcker inte som ursäkt för att ha sönder arbetsgivarens egendom.

Råkar du av misstag tappa mobilen och den går sönder är det förstås något helt annat. Men om du är återkommande slarvig och nonchalant med jobbets prylar och chefen påpekat det flera gånger så att du ska ha möjlighet att förbättra dig, riskerar du att bli återbetalningsskyldig och i värsta fall uppsagd av personliga skäl.

För att det ska bli fråga om avsked så ska händelsen vara av en så allvarlig karaktär att arbetsgivaren inte ska behöva tolerera det.

 

Får jag sova på jobbet?

via GIPHY

Nej, det får du inte. På jobbet ska du jobba, inte sova. Om det nu inte är så att du har sovande jour så klart.

Men vilrummet tänker du nu? Vad ska vi med det till? På större arbetsplatser ska det enligt lag finnas en lämplig plats för tillfällig vila om du blir akut sjuk eller om du av någon annan anledning inte kan ta dig hem direkt. Vilrum är alltså inget sovrum.

Men kan jag bli av med jobbet om chefen kommer på mig med att sova på arbetstid?

Det beror på. Vad hände medan du sov? Är det ditt ansvar att övervaka till exempel någon process inom industrin? Förlorade företaget miljoner för att du råkade somna? Utsatte du dina kollegor för fara?

Vill du göra som George och sova under skrivbordet, gör det när du har rast.

 

Jag blev arg och sa upp mig. Nu ångrar jag mig, vad ska göra?

via GIPHY

Du är oense med chefen och till slut rinner bägaren över och utan att kunna hejda dig utbrister du:

”Nej, jag vill inte mer. Jag säger upp mig här och nu!” Att anställda säger upp sig i vredesmod händer. Men det är ingen bra taktik.

Har du en gång sagt upp dig, och det räcker att du sagt det muntlig, så har du sagt upp dig. Det finns ingen ångerrätt.

Skulle det vara så att uppsägningen är oklar på något vis, så bör det redas ut. Men annars, om du ångrar ditt beslut, kontakta arbetsgivaren så fort som möjligt. Har du tur säger chefen okej, vi glömmer det här. Men det är inget du kan räkna med.

Så rådet är enkelt. Säg aldrig upp dig utan att sova på saken.

 

Vad händer om jag snackar skit om min arbetsgivare offentligt?

via GIPHY

Det är inte någon bra idé. Det är viktigt att inte vara för yvig i det du säger på Facebook, eller andra sociala medier. Om det du skriver eller säger kan skada arbetsgivaren kan det vara skäl för avsked. Det finns en stark lojalitetsplikt, den är ömsesidig mellan dig och arbetsgivaren, men i verkligheten drabbar den alltid arbetstagaren. Har du en högre befattning så ställs ännu högre krav på dig.

Du får kritisera din arbetsgivare och kontakta myndigheter om du tycker att något inte står rätt till, men normalt sett är det bra att du tar upp problemen med arbetsgivaren först.

Läs mer: 7 säkra sätt att göra bort sig på Facebook

Lediga jobb
 • Läs även...

  Kabinanställda fick ingen mat

  Flygbolaget Bra vägrar betala skadestånd för avtalsbrott sedan kabinpersonal gått miste om matrast och mat vid ett flertal flygningar. Nu har Unionen stämt bolaget.

 • Läs även...

  Nej, du får inte strejka för klimatet

  Klimatrörelsen Fridays for future uppmanar vuxna att strejka om knappt två veckor. Men intresset från svenska fackförbund är svalt. Och att ta ut sig själv i strejk är inte tillåtet.

 • Läs även...

  Krävs på skadestånd för stöld

  En avskedad säljledare på en stor matvarukedja krävs på skadestånd för stöld. Enligt Unionen saknar arbetsgivaren bevis och kräver att avskedet ogiltigförklaras.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.