Annons
Annons

84 a-kassefuskare upptäckta

Publicerad 17 januari 2014, kl 14:40

Förra året polisanmälde Unionens a-kassa 84 personer för misstänkt bidragsbrott. Nästan lika många, 81 personer, uteslöts från kassan.

Arbetslöshetskassorna polisanmäler varje år omkring 1 000 ärenden där medlemmarna på olika sätt tillskansat sig ersättning de inte hade rätt till. Unionens a-kassa polisanmälde 84 personer för brott mot Bidragsbrottslagen under förra året, vilket är en minskning jämfört med 2012. Det är också ett trendbrott eftersom antalet polisanmälningar har ökat stadigt sedan Unionens a-kassa bildades 2008.

– Vi låg på samma siffror runt 2008, sedan sjönk det och har sakta stigit igen. Vi har inte gjort någon analys av siffrorna och det är lite svårt att tyda vad ökningen beror på. Är det en ökning eller har vi stabiliserat oss i ett normalläge? Rättspraxis kommer över tid och ju mer vägledning vi får desto lättare är det för oss att avgöra om det ska polisanmälas, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig vid a-kassan.

Personer kan polisanmälas på grund av ett vårdslöst bidragsbrott eller ett uppsåtligt bidragsbrott. A-kassan följer noga de ärenden som polisanmäls.
– Vi upplever inte att polisanmälningarna leder till en hög lagföringsfrekvens. Gissningsvis ligger lagföringsgraden på runt 25 procent, men då handlar det om domar som ligger några år tillbaka i tiden, säger Jeanette Mandl.
 

År 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Antal polisanmälningar: 84 89 70 65 43 85
Antal uteslutningar: 81 85 58 53 43 82

Källa: Unionens a-kassa

Arbetslöshetskassorna omfattas sedan 1 augusti 2007 av Bidragsbrottslagen, vilket innebär att vissa ärenden ska polisanmälas. Arbetslöshetskassorna upptäcker oftast de misstänkta bidragsbrotten i samband med kontroller av kassakort och arbetsgivarintyg, det vill säga när någon arbetat mer än vad man angivit på kassakorten. Det kan också ske när kassorna samkör data med andra myndigheter som till exempel Försäkringskassan och CSN.

Fakta

Du är skyldig att meddela a-kassan om uppgifterna du lämnat på din anmälan ändras. Om du fått ersättning som du inte har rätt till kan du bli återbetalningsskyldig. Har du utelämnat, lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter medvetet kan det bli aktuellt med polisanmälan, uteslutning ur arbetslöshetskassan eller indragen rätt till ersättning.

Källa: Unionens a-kassa

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

 • Läs även...

  Hur ska C och S kunna enas om arbetsrätten?

  Stefan Löfven öppnar upp för att förhandla om arbetsrätten med C och L för att kunna bilda en blocköverskridande regering. Här är fyra punkter där det kommer bli minst sagt svårt att komma överens.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.