Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

84 a-kassefuskare upptäckta

Förra året polisanmälde Unionens a-kassa 84 personer för misstänkt bidragsbrott. Nästan lika många, 81 personer, uteslöts från kassan.
Ola Rennstam Publicerad 17 januari 2014, kl 14:40

Arbetslöshetskassorna polisanmäler varje år omkring 1 000 ärenden där medlemmarna på olika sätt tillskansat sig ersättning de inte hade rätt till. Unionens a-kassa polisanmälde 84 personer för brott mot Bidragsbrottslagen under förra året, vilket är en minskning jämfört med 2012. Det är också ett trendbrott eftersom antalet polisanmälningar har ökat stadigt sedan Unionens a-kassa bildades 2008.

– Vi låg på samma siffror runt 2008, sedan sjönk det och har sakta stigit igen. Vi har inte gjort någon analys av siffrorna och det är lite svårt att tyda vad ökningen beror på. Är det en ökning eller har vi stabiliserat oss i ett normalläge? Rättspraxis kommer över tid och ju mer vägledning vi får desto lättare är det för oss att avgöra om det ska polisanmälas, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig vid a-kassan.

Personer kan polisanmälas på grund av ett vårdslöst bidragsbrott eller ett uppsåtligt bidragsbrott. A-kassan följer noga de ärenden som polisanmäls.
– Vi upplever inte att polisanmälningarna leder till en hög lagföringsfrekvens. Gissningsvis ligger lagföringsgraden på runt 25 procent, men då handlar det om domar som ligger några år tillbaka i tiden, säger Jeanette Mandl.
 

År201320122011201020092008
Antal polisanmälningar:848970654385
Antal uteslutningar:818558534382


Källa: Unionens a-kassa


Arbetslöshetskassorna omfattas sedan 1 augusti 2007 av Bidragsbrottslagen, vilket innebär att vissa ärenden ska polisanmälas. Arbetslöshetskassorna upptäcker oftast de misstänkta bidragsbrotten i samband med kontroller av kassakort och arbetsgivarintyg, det vill säga när någon arbetat mer än vad man angivit på kassakorten. Det kan också ske när kassorna samkör data med andra myndigheter som till exempel Försäkringskassan och CSN.

Fakta

Du är skyldig att meddela a-kassan om uppgifterna du lämnat på din anmälan ändras. Om du fått ersättning som du inte har rätt till kan du bli återbetalningsskyldig. Har du utelämnat, lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter medvetet kan det bli aktuellt med polisanmälan, uteslutning ur arbetslöshetskassan eller indragen rätt till ersättning.

Källa: Unionens a-kassa

A-kassa

Unionens a-kassa ska synas för långa väntetider

Unionens a-kassa är återigen under lupp. Orsaken är de långa handläggningstiderna.
Lina Björk Publicerad 25 mars 2024, kl 15:39
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Unionens a-kassa granskas av IAF med anledning av de långa väntetiderna. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsersättning (IAF), som är den tillsynsmyndighet som ska granska Sveriges alla a-kassor, har Unionens a-kassa den längsta väntetiden av alla. Just nu får den som väntar på besked från a-kassan ha tålamod i genomsnitt sju veckor. Men många har väntat betydligt längre än så. 

I september förra året startade IAF ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa, med anledning av de långa väntetiderna. Då var den som längst tio veckor. Ultimatumet från myndigheten löd: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan årsskiftet annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in.

IAF startar tillsynsärende – igen

I december hade man klarat kravet, men nu har väntetiden ökat igen och IAF har återigen beslutat att inleda ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa. Syftet är enligt myndigheten själva att ”följa upp arbetslöshetskassans prioriteringar och arbetssätt”