• Foto: © Saab AB

850 tjänster försvinner från Saab

Publicerad 24 oktober 2018, kl 14:11

850 tjänster försvinner från försvarskoncernen Saab. Företaget vill effektivisera och lägga mindre resurser på utveckling och mer på produktion.
– Vi ser inte det här som någon jättestor grej, säger Andreas Danielsson, klubbordförande för Unionen i Tannefors i Linköping.

Under tisdagen presenterade försvarskoncernen Saab sin delårsrapport för tredje kvartalet. Enligt den gjorde koncernen en förlust på 103 miljoner kronor före skatt. Företaget meddelade också att man tänker minska personalstyrkan med 300 anställda och 550 konsulter.

Något varsel handlar det dock inte om.

– Företaget har meddelat att neddragningen ska göras genom naturliga avgångar. Och med tanke på att vi har en personalomsättning på 1 000 personer per år tror jag inte att det blir några problem att lösa det på det viset, säger Andreas Danielsson.

Han säger dock att det finns en viss oro bland medarbetarna.

– Men den tror jag kan dämpas genom information och kommunikation. Jag ser ingen anledning till oro.

Saab har drygt 16 000 anställda, varav 5 000 i Linköping. Just nu är inga beslut fattade om var neddragningarna ska ske, enligt Andreas Danielsson.

– Vi har i alla fall inte fått någon sådan information. Vi har inte heller fått veta exakt vilka tjänster det rör sig om eller hur lång tid processen ska ta. Men i och med att man ska lösa det genom naturliga avgångar får det väl ta den tid det tar.

Företagets vd, Håkan Buskhe, sa i går att neddragningarna ska ske på utvecklingssidan. Anledningen är att flera projekt avslutats och att Saab därför behöver fokusera mindre på utveckling och mer på produktion.

– Med tanke på hur mycket vi har vuxit de senaste åren är det naturligt att vi har fått en del ineffektivitet i organisationen. Men det betyder ju inte att vi kommer att sluta att arbeta med utveckling, säger Andreas Danielsson.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.