Annons
 • Foto: © Saab AB

850 tjänster försvinner från Saab

Publicerad 24 oktober 2018, kl 14:11

850 tjänster försvinner från försvarskoncernen Saab. Företaget vill effektivisera och lägga mindre resurser på utveckling och mer på produktion.
– Vi ser inte det här som någon jättestor grej, säger Andreas Danielsson, klubbordförande för Unionen i Tannefors i Linköping.

Under tisdagen presenterade försvarskoncernen Saab sin delårsrapport för tredje kvartalet. Enligt den gjorde koncernen en förlust på 103 miljoner kronor före skatt. Företaget meddelade också att man tänker minska personalstyrkan med 300 anställda och 550 konsulter.

Något varsel handlar det dock inte om.

– Företaget har meddelat att neddragningen ska göras genom naturliga avgångar. Och med tanke på att vi har en personalomsättning på 1 000 personer per år tror jag inte att det blir några problem att lösa det på det viset, säger Andreas Danielsson.

Han säger dock att det finns en viss oro bland medarbetarna.

– Men den tror jag kan dämpas genom information och kommunikation. Jag ser ingen anledning till oro.

Saab har drygt 16 000 anställda, varav 5 000 i Linköping. Just nu är inga beslut fattade om var neddragningarna ska ske, enligt Andreas Danielsson.

– Vi har i alla fall inte fått någon sådan information. Vi har inte heller fått veta exakt vilka tjänster det rör sig om eller hur lång tid processen ska ta. Men i och med att man ska lösa det genom naturliga avgångar får det väl ta den tid det tar.

Företagets vd, Håkan Buskhe, sa i går att neddragningarna ska ske på utvecklingssidan. Anledningen är att flera projekt avslutats och att Saab därför behöver fokusera mindre på utveckling och mer på produktion.

– Med tanke på hur mycket vi har vuxit de senaste åren är det naturligt att vi har fått en del ineffektivitet i organisationen. Men det betyder ju inte att vi kommer att sluta att arbeta med utveckling, säger Andreas Danielsson.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Ryanair stänger ned på Skavsta

  Ryanair stänger ned sin bas på Skavsta flygplats. Orsaken är leveransförseningar av nya flygplan.

 • Läs även...

  Höga krav gör att barn till invandrare lyckas

  Höga förväntningar från familjen, stöd från offentliga tjänstemän och smarta yrkesval. Det är tre faktorer som gör att barn till migranter lyckas på arbetsmarknaden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.