Annons
 • Trött på att ha ont i huvudet? Det finns knep som kan hjälpa för att underlätta arbetsdagen. Foto: Tirachard Kumtanom/Colourbox.com

9 knep mot huvudvärk

Publicerad 15 november 2017, kl 16:02

Ont huvudet igen? Du är inte ensam. En av sex i Sverige har huvudvärk minst en gång i veckan enligt en ny undersökning. Och det är framför allt kvinnor som drabbas.

Att ha ont i huvudet då och då är vanligt och oftast ofarligt. Men det gör det inte mindre besvärligt för det. Migrän och förkylningar är vanliga anledningar till huvudvärk men allra vanligast är spänningshuvudvärk.

Stress, oro och felaktiga arbetsställningar kan få den friskaste skalle att dunka av smärta. Hormoner, synfel och problem med käkleder och tänder är andra vanliga orsaker till spänningshuvudvärk. Enligt undersökningen från Novus* drabbas kvinnor mest, fler än en av fem uppger att de har ont i huvudet minst en gång i veckan. Men det finns lindring att få.

Att ta en värktablett kan hjälpa snabbt men det finns även andra knep som kan råda bot på huvudvärk.

Här får du några tips

1. Ställ dig upp från skrivbordet, sträck på dig och gå ett varv. Sänk axlarna och andas. Testa en avslappningsövning om du har någon på lut.

Läs mer: Sitta eller Stå? Både och!

2. Ta en paus från skärmarna. Ingen dator, padda eller mobil i några minuter. Ljuset kan förvärra huvudvärken, likaså att försöka läsa text i mobilen.

Läs mer: Behöver du IT-fasta?

3. Prata med chefen eller arbetsmiljöombudet och be om att ergonomin ses över. Hur sitter du framför datorn? Är stolen rätt inställd? Är det för mörkt på kontoret?

Läs mer: Dålig belysning på jobbet kan ge värk

4. Boka in tid för massage eller be en kollega, om det känns okej, att massera nacke och axlar.

5. När åt du senast? Håll blodsockernivån i balans. Slarva inte med lunchen och ta en frukt, en smörgås eller näve nötter på eftermiddagen.

6. Drick vatten. Om inte annat får du en promenad bort till kranen.

7. Drick kaffe. Om du är van att få i dig ett par koppar om dagen så kan huvudet reagera negativt om du plötsligt dra ner på mängden.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet

8. Träna regelbundet. Flera studier visar att träning minskar spänningar i musklerna och med det oftast huvudvärk.

9. Kolla ögonen och tänderna. Synfel och gnisslande käkar resulterar nästan alltid i spänningshuvudvärk.

 

*Drygt 1 000 personer deltog i undersökningen som genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren.

När ska du söka hjälp?

Huvudvärk går oftast över av sig själv men vid svår och långvarig värk ska du söka vård. Får du hög feber, blir stel i nacken och kraftig huvudvärk ska du söka hjälp direkt på vårdcentralen eller akuten.

Läs mer på Vårdguiden.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Samtalsgrupp minskar risk för utmattning

  Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Uppgradera dig till ledare 3.0

  Det är tufft att vara chef – men det blir tuffare. I framtiden måste du vara snabbrörlig, transparent, mjuk och coachande. Det finns bara en väg att gå – mot kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.